Verbind je met ons

coronavirus

Terugkeer van griep: EU wordt bedreigd door langdurige 'tweelingziekte'

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

Influenza is deze winter sneller dan verwacht naar Europa teruggekeerd nadat het vorig jaar bijna was verdwenen, wat aanleiding gaf tot bezorgdheid over een langdurige "tweelingziekte" met COVID-19 te midden van enige twijfels over de effectiviteit van griepvaccins, schrijft Francesco Guarascio.

Lockdowns, het dragen van maskers en sociale afstand die de norm zijn geworden in Europa tijdens de COVID-19-pandemie, hebben afgelopen winter de griep uitgeschakeld en een virus tijdelijk uitgeroeid dat volgens EU-cijfers wereldwijd ongeveer 650,000 doden per jaar kost.

Maar dat is nu veranderd omdat landen vanwege wijdverbreide vaccinatie minder strikte maatregelen nemen om COVID-19 te bestrijden.

Sinds half december circuleren griepvirussen in Europa in een hoger tempo dan verwacht, meldde het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) deze maand.

In december steeg het aantal griepgevallen op Europese intensive care-afdelingen (ICU) gestaag tot een piek van 43 in de laatste week van het jaar, blijkt uit gegevens van het ECDC en de Wereldgezondheidsorganisatie.

Dat is ver onder het niveau van vóór de pandemie - met wekelijkse griepgevallen op IC's die in 400 bijvoorbeeld piekten van meer dan 2018 in hetzelfde stadium.

Maar het is een flinke stijging ten opzichte van vorig jaar, toen er in heel december maar één griepgeval op een IC was, blijkt uit gegevens.

advertentie

De terugkeer van het virus zou het begin kunnen zijn van een ongewoon lang griepseizoen dat zich tot ver in de zomer zou kunnen uitstrekken, vertelde de topexpert van het ECDC op het gebied van griep, Pasi Penttinen, aan Reuters.

"Als we beginnen met het opheffen van alle maatregelen, is de grootste zorg die ik heb voor griep dat we, omdat we al zo'n lange tijd van bijna geen circulatie in de Europese bevolking hebben, misschien zullen afwijken van de normale seizoenspatronen", zei hij.

Hij zei dat het ontmantelen van beperkende maatregelen in het voorjaar de circulatie van griep tot ver buiten het normale einde van het Europese seizoen in mei zou kunnen verlengen.

Een "twindemie" zou buitensporige druk kunnen uitoefenen op de reeds overbelaste gezondheidsstelsels, aldus het ECDC in zijn rapport.

In Frankrijk worden drie regio's - waaronder de regio Parijs - geconfronteerd met een griepepidemie, volgens gegevens die vorige week door het Franse ministerie van Volksgezondheid werden gepubliceerd. Anderen bevinden zich in een pre-epidemische fase.

Dit seizoen heeft Frankrijk tot dusver 72 ernstige griepgevallen geregistreerd, met zes doden.

Wat de zaken nog ingewikkelder maakt, is dat de dominante griepstam die dit jaar circuleert tot nu toe het H3 van het A-virus is, dat meestal de ernstigste gevallen bij ouderen veroorzaakt.

Penttinen zei dat het te vroeg was om een ​​definitieve beoordeling van griepvaccins te maken, omdat er een groter aantal zieke patiënten nodig was voor real-world analyses. Maar laboratoriumtests tonen aan dat de vaccins die dit jaar beschikbaar zijn "niet optimaal zullen zijn" tegen H3.

Dat komt grotendeels omdat er vorig jaar weinig of geen virus in omloop was toen de samenstelling van de vaccins werd vastgesteld, waardoor het voor vaccinmakers moeilijker wordt om te voorspellen welke stam dominant zal zijn in het komende griepseizoen.

Vaccines Europe, dat de beste vaccinproducenten in de regio vertegenwoordigt, erkende dat de selectie van stammen vorig jaar bemoeilijkt werd door de zeer lage griepcirculatie, maar voegde eraan toe dat er nog niet genoeg gegevens waren om de effectiviteit van de injecties van dit seizoen te beoordelen.

Griepvaccins worden elk jaar aangepast om ze zo effectief mogelijk te maken tegen steeds veranderende griepvirussen. Hun samenstelling wordt zes maanden voordat het griepseizoen begint bepaald, op basis van de circulatie van virussen in het andere halfrond. Dat geeft tijd voor medicijnmakers om zich te ontwikkelen en de opnamen te maken.

Er zijn nog geen Europese gegevens over de opname van griepvaccins beschikbaar. Maar nationale cijfers voor Frankrijk laten zien dat de dekking niet zo breed is als de autoriteiten hadden gehoopt.

De autoriteiten daar hebben de vaccinatieperiode met een maand verlengd tot eind februari om de inentingen te stimuleren. Volgens cijfers die vorige week zijn vrijgegeven, zijn tot dusver 12 miljoen mensen gevaccineerd, ongeveer 45% van de beoogde bevolking.

"Er is nog veel ruimte voor verbetering om de impact van de griepepidemie te beperken", zei het ministerie van Volksgezondheid op 11 januari in een verklaring. Het doel van dit jaar is om 75% van de mensen die risico lopen te vaccineren.

Vaccines Europe zei dat de industrie grote aantallen griepprikken had geleverd, ondanks de druk op de productiefaciliteiten als gevolg van de pandemie. Rapportage door Francesco Guarascio @fraguarascio

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending