Verbind je met ons

Gezondheid

Von der Leyen zegt dat discussies over verplichte maatregelen om te vaccineren nodig zijn

DELEN:

gepubliceerd

on

Vandaag (1 december) voert de Europese Commissie de lat hoger voor een breed scala aan maatregelen om de toename van het aantal gevallen van ernstige ziekte als gevolg van het coronavirus aan te pakken. Het hoge aantal besmettingen legt een enorme druk op ziekenhuizen en zorgpersoneel. De stijging dateert van vóór de nieuwe Omicron-variant, maar vergroot de nationale zorgen, vooral die met lage vaccinatiegraad. 

Sommige landen bekijken nu de mogelijkheid om vaccinatie op de een of andere manier verplicht te stellen. Gevraagd naar verplichte maatregelen, zei de voorzitter van de Europese Commissie dat dit een discussie was die nodig was. 

Het antwoord van Von der Leyen was in antwoord op een vraag van een Griekse journalist over waar de Commissie stond ten aanzien van verplichte COVID-vaccinatie. Griekenland heeft besloten om een ​​maandelijks terugkerende boete van € 100 op te leggen aan mensen die ouder zijn dan 60 jaar en die niet zijn ingeënt, deze gaat vanaf 16 januari gelden. Hoewel het niet helemaal verplicht is, legt het wel een zware boete op aan degenen die ervoor hebben gekozen zich niet te laten vaccineren. 

De president zei snel dat dit een "pure staatsbevoegdheid" was en daarom kon ze geen aanbeveling doen, maar ze zei wel dat het naar haar mening begrijpelijk en gepast was om een ​​discussie te leiden om te kijken hoe de EU de EU zou kunnen aanmoedigen en denk eventueel na over verplichte vaccinatie binnen de Europese Unie.

advertentie

“Als je kijkt naar het aantal dat we nu hebben 77% van de volwassenen in de Europese Unie gevaccineerd, of als je de hele bevolking neemt, is het 66%. En dit betekent dat 1/3 van de Europese bevolking niet is ingeënt. Dat zijn 150 miljoen mensen. Dit is veel en niet iedereen kan worden gevaccineerd, maar de overgrote meerderheid zou dat wel kunnen zijn, en daarom denk ik dat het begrijpelijk en gepast is om deze discussie nu te leiden."

De Britse nationale gezondheidsdienst heeft vaccinatie verplicht gesteld voor de meerderheid van het personeel, Oostenrijk overweegt ook een hoge boete in te voeren voor degenen die vaccinatie weigeren. 

Vorige week voegde Andrea Ammon, directeur van het Europees Centrum voor Ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) een waarschuwing toe aan het idee van verplichte vaccins, en suggereerde dat indien opgelegd het contraproductief zou kunnen zijn. Ook de aantredende Duitse kanselier, Olaf Scholz, zou positief staan ​​tegenover een meer dwingende aanpak.

advertentie

Deel dit artikel:

advertentie
advertentie

Trending