Verbind je met ons

Gezondheid

EMA komt met aanbeveling over 'mix and match booster-strategieën'

DELEN:

gepubliceerd

on

Emer Cooke nam iets meer dan een jaar geleden het roer over van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) als uitvoerend directeur, te midden van de grootste gezondheidscrisis waarmee de Europese Unie ooit te maken heeft gehad. Vandaag (30 november) heeft ze de leden van het Europees Parlement geïnformeerd over het werk van het Agentschap. Ze kondigde onder meer aan dat de EMA waarschijnlijk in de nabije toekomst, mogelijk al eind deze week, een aanbeveling zal presenteren over mix- en match-boosterstrategieën. 

Het bureau verplaatste zijn hele operatie van Londen naar Amsterdam na het Brexit-besluit, maar stond voor de grootste uitdaging die het heeft moeten aangaan. Terwijl de pandemie hun capaciteit tot het uiterste heeft geduwd, zijn ze ook doorgegaan met hun "normale" bedrijf: het goedkeuren van meer dan honderd geneesmiddelen, grotendeels voor mensen, maar ook diergeneesmiddelen, het voorbereiden van nieuwe regels voor klinische proeven en een nieuw diergeneeskundig regime, zoals en werken aan wat Cooke omschreef als "de stille pandemie" van antimicrobiële resistentie. 

“Binnen minder dan een jaar zijn er meer dan een miljard doses vaccins geleverd aan de Europese lidstaten. En wij, als EU, hebben meer dan 1.3 miljard doses geëxporteerd, maar nu moeten we nog harder werken om de vaccinatiegraad in de hele EU te verhogen, vooral in die lidstaten, waar de percentages gevaarlijk laag zijn,” zei Cooke. 

Cooke wees op de hoge vaccinatiegraad van 93% van de volwassen bevolking in Ierland en hoe er de afgelopen twee weken slechts 15 doden per miljoen mensen waren geweest. Vervolgens vergeleek ze dit met twee -niet nader genoemde - EU-landen waar de vaccinatiegraad rond de 50% lag, wat leidde tot een sterftecijfer van ruim 250 per miljoen. 

advertentie

Ze zei dat zelfs met de nieuwe variant die meer wijdverbreid werd, de vaccins effectief bleven, maar voegde eraan toe dat ze na verloop van tijd afnamen en dat mensen de bescherming met een booster zullen moeten uitbreiden. 

Het EMA onderzoekt momenteel de datum van een mix-and-match-boosterstrategieën, waarbij het boostervaccin verschilt van het vaccin dat wordt gebruikt voor primaire vaccinatie. 

“Er zijn veel onderzoeken die suggereren dat een dergelijke aanpak de bescherming even effectief kan herstellen als een booster met hetzelfde vaccin. We werken eraan om hierover een aanbeveling te ontwikkelen die nuttig zal zijn voor de lidstaten, we hopen deze zeer binnenkort te hebben, mogelijk zelfs tegen het einde van de week.” 

advertentie

Cooke vertelde de leden van het Europees Parlement over de goedkeuring van vaccins voor kinderen, de ontwikkeling en goedkeuring van therapieën en, “veelbelovend nieuws uit klinische proeven met orale antivirale middelen: “Orale behandelingen zijn gemakkelijker toe te dienen dan injecties, en ze kunnen daarom de toegang tot patiëntenzorg. Maar nogmaals, we werken snel en rigoureus op een stapsgewijze manier. Dit omvat het verstrekken van wetenschappelijk advies aan lidstaten over de voorwaarden waaronder zij deze ter beschikking kunnen stellen.”

Deel dit artikel:

advertentie
advertentie

Trending