Verbind je met ons

Dieet

Europarlementariërs pleiten voor EU-voedselstrategie om plantrijke diëten te promoten

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

Twee machtige commissies van het Europees Parlement riepen de Europese Commissie op om gezonde, plantaardige voeding te promoten als onderdeel van een duurzame EU-voedselstrategie. De NGO Compassion in World Farming EU verwelkomt deze oproep, omdat er ambitieuze maatregelen nodig zijn om onze voedselsystemen te verbeteren ten behoeve van mens, dier en de planeet.

De Commissie milieubeheer, volksgezondheid en voedselveiligheid en de Commissie landbouw en plattelandsontwikkeling hebben een gezamenlijk standpunt ingenomen over het voedselbeleid van de Europese Commissie, de Farm to Fork-strategie voor een 'eerlijk, gezond en milieuvriendelijk voedselsysteem'.

Er is een "bevolkingsbrede verschuiving in consumptiepatronen nodig", zoals "een grotere consumptie van […] plantaardig voedsel", benadrukten de twee comités en benadrukten de noodzaak om de "overconsumptie van vlees" en andere ongezonde producten voor de ten goede komen aan onze gezondheid, het milieu en het dierenwelzijn (paragraaf 20).

advertentie

Inderdaad, 20 vlees- en zuivelbedrijven stoten meer broeikasgassen uit dan Duitsland, Groot-Brittannië of Frankrijk, zoals eerder deze week werd benadrukt door een nieuw rapport door Heinrich Böll Stiftung, Friends of the Earth Europe en Bund für Umwelt und Naturschutz. Wetenschappers benadrukken dat dringende maatregelen ter bevordering van plantrijke diëten van essentieel belang zijn om de gezondheid van de planeet en de mens te waarborgen. Dit zal ook bijdragen aan het verminderen van het enorme aantal dieren dat in de landbouw wordt gebruikt, als gevolg van het huidige intensieve landbouwsysteem.

Het verslag, waarover later dit jaar door het voltallige Parlement zal worden gestemd, roept de Commissie ook op om wetgeving voor te stellen die het gebruik van kooien voor landbouwhuisdieren geleidelijk afschaft (paragraaf 5a). Dit weerspiegelt de roep van de succesvolle 'Beëindig de Cage Age' Europees burgerinitiatief, dat 1.4 miljoen geverifieerde handtekeningen heeft verzameld van mensen in alle EU-lidstaten, evenals een eerdere resolutie door het EU-parlement over de kwestie en een verplichting door de Europese Commissie om deze oproep te realiseren.

Het rapport benadrukt ook de noodzaak van hogere normen voor vis. Het roept de Commissie en de lidstaten op om het welzijn van vissen te verbeteren, met name door betere "methoden voor het vangen, aanlanden, vervoeren en slachten van vis en ongewervelde zeedieren" te ondersteunen (paragraaf 10).

advertentie

Hoofd van Compassion in World Farming EU Olga Kikou zei: “Ik juich de oproep van deze twee belangrijke commissies ten zeerste toe om over te stappen op meer plantaardige diëten en om het dierenwelzijn te verbeteren. Er is natuurlijk ruimte voor verbetering in de eisen van de leden van het Europees Parlement, aangezien hogere ambities nodig zijn. Desalniettemin zoeken Europarlementariërs en de Europese Commissie al naar oplossingen in de goede richting. We zullen waakzaam zijn om ervoor te zorgen dat de vervolgacties gedurfd en tijdig zijn. De kiemen voor een betere toekomst zijn er al - nu is het zaak ervoor te zorgen dat ze tot wasdom komen."

De Farm to Fork-strategie voor een eerlijk, gezond en milieuvriendelijk voedselsysteem is een centrale pijler van de Europese Green Deal, die uiteenzet hoe Europa in 2050 klimaatneutraal kan worden gemaakt. De strategie heeft tot doel de transitie naar een duurzaam voedselsysteem te versnellen systeem dat voordelen zou opleveren voor het milieu, de gezondheid, de maatschappij en de economie. De Commissie erkent dat beter dierenwelzijn de diergezondheid en de voedselkwaliteit verbetert en verbindt zich er in haar strategie toe om de EU-wetgeving inzake dierenwelzijn te herzien met als uiteindelijk doel een hoger niveau van dierenwelzijn te waarborgen.

Al meer dan 50 jaar Mededogen in Wereld landbouw heeft campagne gevoerd voor het welzijn van landbouwhuisdieren en duurzame voeding en landbouw. Met meer dan een miljoen supporters hebben we vertegenwoordigers in 11 Europese landen, de VS, China en Zuid-Afrika.

Foto's en video's van landbouwhuisdieren zijn te vinden CDL Super Session..

coronavirus

Als # COVID-19 maatregelen tegen zwaarlijvigheid stimuleert, kunnen 'soda-belastingen' dan werken voor voedsel?

gepubliceerd

on

In beide UK als Frankrijk, dringt een aantal parlementariërs aan op nieuwe belastingen op bepaalde voedingsproducten, voortbouwend op het voorbeeld van de bestaande belasting op frisdrank die heffingen in rekening brengt voor dranken met een hoog suikergehalte. Voorstanders van het beleid willen dat regeringen hun invloed op prijzen gebruiken en de groeiende tailles van Europeanen via hun portemonnee aanpakken.

In de hele EU zoeken voedingsdeskundigen en volksgezondheidsfunctionarissen inderdaad naar nieuwe manieren om gezondere eetgewoonten te bevorderen, waaronder de introductie van reclamebeperkingen voor junkfood en subsidies voor groenten en fruit. De publieke opinie lijkt voorstander te zijn van een interventionistische benadering: 71% van de Britten mail via het subsidiëren van gezonde voeding en bijna de helft (45%) is voor het belasten van ongezonde voedingsmiddelen. Vergelijkbare trends zijn waargenomen in heel Europa.

Hoewel deze ideeën aan de oppervlakte logisch logisch lijken, brengen ze een veel neteligere reeks vragen met zich mee. Hoe gaan Europese regeringen bepalen welke voedingsmiddelen gezond zijn en welke ongezond? Welke producten gaan ze belasten en welke subsidiëren ze?

Obesitas frontaal aanpakken

Het is geen verrassing dat de Britse regering nu plannen maakt om de obesitas-epidemie aan te pakken. In 2015 57% van de Britse bevolking leed aan overgewicht, met de Wereldgezondheidsorganisatie het voorspellen van dat percentage zal in 69 2030% bedragen; één in 10 Britse kinderen zijn zwaarlijvig voordat ze zelfs maar naar school gaan. De pandemie van het coronavirus heeft de gevaren van ongezond eten verder onderstreept. 8% van de Britse COVID-patiënten lijdt aan morbide obesitas, ondanks dat slechts 2.9% van de bevolking in deze gewichtsclassificatie valt.

De minister-president heeft zelf ervaring met de gevaren van deze bijzondere comorbiditeit. Boris Johnson was toegegeven naar de intensive care met coronavirus symptomen eerder dit jaar, en terwijl hij stoffelijk overschot klinisch zwaarlijvig is zijn houding ten opzichte van het aanpakken van het probleem duidelijk veranderd. In aanvulling op 14 pond afwerpen, Heeft Johnson zijn mening over voedselwetgeving omgedraaid, na eerder nasynchronisatie heffingen op ongezonde producten 'zonde stealth-belastingen' die symptomatisch waren voor een 'sluipende nanny staat'.

Johnson pleit nu voor strengere regulering van junkfoodmarketing en een duidelijker aantal calorieën op menu-items van restaurants, terwijl campagnevoerders dring er bij hem op aan te overwegen om gezondere opties te subsidiëren. Uit een rapport van de non-profit denktank Demos blijkt dat bijna 20 miljoen mensen in het VK het zich niet kunnen veroorloven om gezondere producten te eten, terwijl recent onderzoek geeft aan dat het subsidiëren van gezondere voedingsmiddelen effectiever zou zijn in het bestrijden van obesitas dan het belasten van ongezonde voedingsmiddelen.

Frankrijk lijkt een vergelijkbare aanpak te volgen. EEN senatoriaal rapport die eind mei werd uitgebracht, kreeg goedkeuring van alle partijen en zou in de nabije toekomst in de Franse wetgeving kunnen worden verankerd. Naast een gedetailleerde analyse van de verslechterende eetgewoonten van Frankrijk, bevat het rapport 20 concrete voorstellen om de crisis op te lossen. Een van die voorstellen betreft het belasten van ongezonde voedingsproducten, die volgens de auteurs van het onderzoek moeten worden gedefinieerd in overeenstemming met het Franse Nutri-Score front of pack (FOP) -etiketteringssysteem - een van de kandidaten die momenteel door de Europese Commissie worden overwogen voor gebruik in heel Europa. Unie.

De strijd om de FOP-labels

Hoewel de onlangs onthulde Farm 2 Fork (F2F) -strategie een proces beschrijft voor het invoeren van een uniform FOP-systeem in de hele EU, heeft de Commissie tot dusver geen enkele kandidaat onderschreven. Het debat over etiketten zou een drastische impact kunnen hebben op de manier waarop individuele lidstaten deze sleutelvragen beantwoorden, niet in de laatste plaats omdat het de complexiteit van het definiëren van een evenwichtige voeding scherp in beeld brengt.

Het Nutri-Score FOP-systeem werkt volgens een kleurgecodeerde glijdende schaal, waarbij voedingsmiddelen waarvan wordt aangenomen dat ze de hoogste voedingswaarde hebben met de classificatie "A" en donkergroen gearceerd, terwijl die met de laagste inhoud een "E" -certificering krijgen en rood worden gemarkeerd. Voorstanders beweren dat Nutri-Score snel en duidelijk voedingsgegevens aan klanten laat zien en hen helpt om weloverwogen beslissingen te nemen. Het systeem is al op vrijwillige basis overgenomen door landen als België, Luxemburg en natuurlijk Frankrijk.

Het systeem heeft echter tal van tegenstanders. De meest uitgesproken daarvan is Italië, dat beweert dat veel van de kenmerkende voedingsproducten van het land (inclusief de beroemde olijfolie en het gezouten vlees) worden bestraft door Nutri-Score, hoewel het traditionele mediterrane dieet van het land wordt geprezen als een van de gezondste in de wereld.

Als alternatief heeft Italië zijn eigen Nutrinform FOP-label voorgesteld, dat voedingsmiddelen niet als 'goed' of 'slecht' categoriseert, maar voedingsinformatie presenteert in de vorm van een infographic over een oplaadbatterij. Nutrinform was goedgekeurd door de Europese Commissie (EC) voor commercieel gebruik net deze maand, terwijl de ministers van Landbouw uit andere zuidelijke EU-landen, waaronder Roemenië als Griekenland, hebben zich uitgesproken voor het Italiaanse standpunt.

Frankrijk lijkt zelf de mogelijke gevolgen van Nutri-Score te hebben opgemerkt als het gaat om de belangrijkste culinaire producten van het land - en vooral de kazen. Naar eigen zeggen van de Franse regering is het Nutri-Score-algoritme voor het berekenen van cijfers "aangepast”Als het gaat om producten als kaas en boter, anders ondermijnt het systeem de aantrekkingskracht van Franse zuivelproducten.

Die speciale behandeling heeft echter niet alle Franse critici van Nutri-Score tevredengesteld, met cijfers als de Franse senator Jean Bizet die waarschuwt voor potentieel "negatieve effecten”Over de zuivelsector. De werkelijke effectiviteit van Nutri-Score bij het beïnvloeden van consumentenbeslissingen is ook in twijfel getrokken, met onderzoekers het vinden van het FOP-label verbeterde de "voedingskwaliteit" van de voedingsmiddelen die consumenten uiteindelijk kochten met slechts 2.5%.

De verhitte aard van dit debat helpt verklaren waarom de Commissie dat is worstelen om te standaardiseren FOP-etikettering in Europese schappen. Het weerspiegelt ook de diepe onenigheid over wat een uitgebalanceerd, gezond voedingspatroon is, zowel tussen als binnen de afzonderlijke EU-lidstaten. Voordat wetgevers of toezichthouders in Londen, Parijs of andere Europese hoofdsteden concrete beleidsbeslissingen kunnen nemen over het belasten of subsidiëren van bepaalde voedingsmiddelen, zullen ze bevredigende antwoorden moeten vinden op de vragen die steevast hun gekozen criteria zullen omringen.

Verder lezen

Dieet

#FishMicronutriënten 'glippen door de handen' van ondervoede mensen

gepubliceerd

on

Miljoenen mensen lijden aan ondervoeding ondanks dat sommige van de meest voedzame vissoorten ter wereld bij hun huizen worden gevangen, volgens nieuw onderzoek gepubliceerd in Natuur.

Kinderen in veel tropische kustgebieden zijn bijzonder kwetsbaar en zouden aanzienlijke gezondheidsverbeteringen kunnen zien als slechts een fractie van de vis die in de buurt wordt gevangen, naar hun voeding wordt geleid.

Naast omega-3-vetzuren zijn vissen ook een bron van belangrijke micronutriënten, bijvoorbeeld ijzer, zink en calcium. Toch lijden meer dan 2 miljard mensen wereldwijd aan tekorten aan micronutriënten, die verband houden met moedersterfte, achterblijvende groei en pre-eclampsie. Voor sommige landen in Afrika zullen dergelijke tekortkomingen naar schatting het BBP met maximaal 11% verminderen.

Dit nieuwe onderzoek suggereert dat er al genoeg voedingsstoffen uit de oceanen worden gevist om ondervoeding substantieel te verminderen en in een tijd waarin de wereld wordt gevraagd om beter na te denken over waar en hoe we ons voedsel produceren, is vissen misschien niet het antwoord.

Hoofdauteur Professor Christina Hicks van het Milieucentrum van Lancaster University zei: “Bijna de helft van de wereldbevolking leeft binnen 100 km van de kust. De helft van deze landen heeft matige tot ernstige tekortrisico's; toch toont ons onderzoek aan dat de voedingsstoffen die momenteel uit hun wateren worden opgevist, de voedingsbehoeften van alle kinderen onder de vijf jaar in hun kustgebied overtreffen. Als deze vangsten lokaal toegankelijker zouden zijn, zouden ze een enorme impact kunnen hebben op de wereldwijde voedselzekerheid en de aan ondervoeding gerelateerde ziekten bij miljoenen mensen kunnen bestrijden. "

Het door Lancaster University geleide onderzoeksteam verzamelde gegevens over de concentratie van zeven voedingsstoffen in meer dan 350 soorten zeevis en ontwikkelde een statistisch model om te voorspellen hoeveel voeding een bepaalde vissoort bevat, op basis van hun dieet, zeewatertemperatuur en energieverbruik.

Deze voorspellende modellering, geleid door Aaron MacNeil van Dalhousie University, stelde onderzoekers in staat om nauwkeurig de waarschijnlijke nutriëntensamenstelling te voorspellen van duizenden vissoorten die nog nooit eerder uit voedingsoogpunt zijn geanalyseerd.

Met behulp van de huidige gegevens over de aanvoer van vis gebruikten ze dit model om de wereldwijde distributie van voedingsstoffen te kwantificeren die beschikbaar is bij bestaande zeevisserij. Deze informatie werd vervolgens vergeleken met de prevalentie van tekorten aan voedingsstoffen over de hele wereld.

Hun resultaten toonden aan dat belangrijke voedingsstoffen direct beschikbaar waren in de vis die al wordt gevangen, maar ze bereikten niet veel lokale populaties, die vaak het meest in nood waren.

Zo was de hoeveelheid vis die momenteel wordt gevangen voor de West-Afrikaanse kust - waar mensen lijden aan hoge niveaus van zink-, ijzer- en vitamine A-tekortkomingen - voldoende om te voorzien in de voedingsbehoeften van de mensen die binnen 100 km van de zee wonen.

Delen van Azië, de Stille Oceaan en het Caribisch gebied waren slechts enkele van de andere kustgebieden die een vergelijkbaar patroon van hoge ondervoeding vertoonden ondanks voldoende visvoedingsstoffen in de lokale vangst.

Onderzoekers zeggen dat een complex beeld van internationale en illegale visserij, handel in zeevruchten - samen met culturele praktijken en normen - staat tussen ondervoede mensen en de meer dan voldoende visvoedingsstoffen die voor de deur worden gevangen.

Dr. Andrew Thorne-Lyman, een voedingsdeskundige en co-auteur van Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health zei: “Vis wordt door velen beschouwd als een eiwit, maar onze bevindingen suggereren dat het eigenlijk een belangrijke bron is van veel vitamines, mineralen en vetzuren die we vaak zien ontbreken in de voeding van arme bevolkingsgroepen over de hele wereld. Het is tijd dat voedselveiligheidsbeleidsmakers het voedselrijke voedsel onder hun neus erkennen en nadenken over wat er kan worden gedaan om de toegang tot vis voor die populaties te verbeteren. "

Dr. Philippa Cohen van WorldFish zei: “Ons onderzoek toont duidelijk aan dat de manier waarop vis wordt verspreid zorgvuldig moet worden bekeken. Momenteel worden veel van de visserijen in de wereld erin geslaagd om de meeste inkomsten te genereren, vaak door hun inspanningen te richten op het vangen van de duurste soorten en het scheppen van aanvoer van vis naar de monden van de rijken in steden of door huisdieren en vee te voeren in rijkere landen. Het glipt door de handen van kleinschalige vissers en ondervoede mensen. We moeten een manier vinden om menselijke voeding centraal te stellen in het visserijbeleid. "

De studie benadrukt de behoefte aan visbeleid dat gericht is op het verbeteren van de voeding in plaats van alleen het vergroten van de geproduceerde hoeveelheden voedsel of de inkomsten uit de export van vis.

Universitair hoofddocent Aaron MacNeil, van het Ocean Frontier Institute aan de Dalhousie University, zei: “Omdat de vraag naar oceaanbronnen is toegenomen tot de limiet van wat duurzaam kan worden geoogst, tonen projecten zoals deze aan dat er strategische kansen zijn om te vissen om fundamentele uitdagingen aan te gaan voor de gezondheid en het welzijn van de mens.

“Dit wereldwijde onderzoek laat zien hoe interdisciplinaire mariene wetenschap kan worden gebruikt om bedreigingen voor de menselijke gezondheid op lokale schaal rechtstreeks aan te pakken. De mogelijkheid voor lokale mensen om lokale problemen op te lossen met behulp van lokale middelen is enorm, en we hadden het niet kunnen doen zonder een dergelijk divers team van onderzoekers die samenwerken. ”

Het artikel 'De wereldwijde visserij benutten om tekorten aan micronutriënten aan te pakken' is gepubliceerd in NATUUR (3rd Oktober 2019) zal hier beschikbaar zijn

Meer informatie.

Het onderzoek werd gefinancierd door de European Research Council (ERC), de Australian Research Council (ARC), de Royal Society University Research Fellowship (URF), de Natural Sciences and Engineering Research Council of Canada (NSERC), het Australian Centre for International Agricultural Fellowship Research (ACIAR) en het United States Agency for International Development (USAID). Het werk werd uitgevoerd als onderdeel van het CGIAR Research Program (CRP) on Fish Agri-Food Systems (FISH) onder leiding van WorldFish, ondersteund door medewerkers van het CGIAR Trust Fund.

Verder lezen

Dieet

#Melk, #Fruit en #Groenten uitgedeeld aan schoolkinderen dankzij EU-programma

gepubliceerd

on

Met de start van een nieuw schooljaar wordt de EU-schoolfruit, -groente en -melk voor 2019-2020 hervat in de deelnemende EU-landen.

Het EU-schoolprogramma beoogt het bevorderen van gezond eten en evenwichtige voeding door de distributie van fruit, groenten en zuivelproducten en stelt ook educatieve programma's voor over landbouw en goede voeding.

Meer dan 20 miljoen kinderen hebben tijdens het schooljaar 2017-2018 van dit programma geprofiteerd, wat 20% van de kinderen in de Europese Unie vertegenwoordigt.

Commissaris voor Landbouw en plattelandsontwikkeling, Phil Hogan: “Het is belangrijk om vanaf jonge leeftijd gezonde eetgewoonten aan te nemen. Dankzij het EU-schoolprogramma zullen onze jonge burgers niet alleen genieten van Europese kwaliteitsproducten, maar ook leren over voeding, landbouw, voedselproductie en het harde werk dat ermee gepaard gaat. "

Elk schooljaar wordt in totaal € 250 miljoen aan de regeling toegewezen. Voor 2019-2020 werd € 145 miljoen gereserveerd voor groenten en fruit en € 105 miljoen voor melk en andere zuivelproducten. Hoewel deelname aan de regeling vrijwillig is, hebben alle EU-lidstaten ervoor gekozen om deel te nemen, voor een deel of de hele regeling. Nationale toewijzingen voor EU-landen die deelnemen aan de regeling voor dit schooljaar werden goedgekeurd en vastgesteld door de Europese Commissie in maart 2019. Landen kunnen EU-hulp ook aanvullen met nationale fondsen.

De lidstaten kunnen beslissen hoe de regeling wordt uitgevoerd. Dit omvat het soort producten dat kinderen zullen ontvangen of het thema van de educatieve maatregelen die worden getroffen. De keuze van de gedistribueerde producten moet echter gebaseerd zijn op gezondheids- en milieuoverwegingen, seizoensinvloeden, beschikbaarheid en variëteit.

Meer informatie

EU-schoolfruit- en groente- en melkregeling

Belangrijkste feiten en cijfers voor de EU-schoolregeling in 2017-2018

Docentenpakket

advertentie

Verder lezen
advertentie
advertentie
advertentie

Trending