Verbind je met ons

EU

Von der Leyen verdedigt EU-vaccinstrategie: 'Het was het juiste om te doen'

DELEN:

gepubliceerd

on

Vandaag (10 februari) sprak de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, de leden van het Europees Parlement toe in een debat in het Europees Parlement over de EU-vaccinatiestrategie COVID-19. Von der Leyen gaf tegenover het Europees Parlement toe dat de EU te laat was met autorisatie, te optimistisch over het opschalen van de productie en “misschien” te veel vertrouwen had in het feit dat wat was besteld op tijd zou worden geleverd. 

Von der Leyen zei dat tegen het einde van de zomer minstens 70% van de EU-bevolking gevaccineerd zal zijn, maar hij erkende dat de EU nog steeds niet was waar ze zou moeten zijn.

Het was het juiste om te doen

Von der Leyen zei: “Ik ben er diep van overtuigd dat het juist was om te doen, het is het juiste om te doen dat wij als Europeanen collectief in solidariteit het vaccin hebben besteld.

“Ik kan me niet eens voorstellen wat er zou zijn gebeurd als slechts een handvol grote spelers, grote lidstaten zich erheen hadden gehaast, en alle anderen met lege handen zouden zijn achtergebleven. Wat zou dat hebben betekend voor onze interne markt en voor de eenheid van de samenleving? Europa, maar economisch gezien zou het onzin zijn geweest.”

Internationale solidariteit

advertentie

Von der Leyen onderstreepte dat het de EU was die de sleutel was bij de oprichting van COVAX, de faciliteit die de toegang tot vaccins verbetert voor lage- en middeninkomenslanden over de hele wereld: “Als team Europa, dat zijn de lidstaten en de Europese instellingen, hebben we leverde € 850 miljoen op, waarmee we een van de grootste bijdragers zijn. " 

Veiligheid

Von der Leyen verdedigde ook “volledig” de keuze die de EU maakte om de voorkeur te geven aan goedkeuring van ‘marktautorisatie’ boven de riskantere ‘noodgebruik’-benadering gevolgd door Groot-Brittannië en door sommige EU-landen die de Chinese of Russische SpoetnikV-vaccinaties gebruikten. Ze zei: “Er is geen compromis mogelijk als het erom gaat een biologisch actieve stof te injecteren in een individu dat in goede gezondheid verkeert.”

Deel dit artikel:

Trending