Verbind je met ons

Kanker

Kwaliteit, kwantiteit en de kwestie van politiek - EAPM Longkanker Screening-evenement, 10 december

gepubliceerd

on

Gdag, gezondheidscollega's, en welkom bij de tweede update van de Europese alliantie voor gepersonaliseerde geneeskunde (EAPM) van de week. Ondanks de beproevingen van het coronavirus en de bezorgdheid over wat er dit jaar met Kerstmis zal gebeuren, is er nog steeds veel positief nieuws op gezondheidsgebied, schrijft EAPM uitvoerend directeur Denis Horgan. 

Longkanker screening

Met de lancering van de European Beating Cancer organiseert EAPM in samenwerking met de European Respiratory Society, European Radiology Society en de European Cancer Patient Coalition een ronde tafel over longkankerscreening. De rondetafel heeft als titel 'Longkanker en vroege diagnose: het bewijs bestaat voor richtlijnen voor longscreening in de EU', en het idee is om een ​​pleidooi te houden voor de gecoördineerde implementatie van longkankeronderzoek in de hele EU-regio.

Brexit en kerstviering zijn misschien nog onzeker. De waarde van longkankerscreening is dat echter niet. 

Een van de doelstellingen van de conferentie is om een ​​uitvoeringsactieplan voor te stellen om het opstellen van richtlijnen voor longkankeronderzoek door de EU te vergemakkelijken. Er bestaan ​​al geruime tijd alomvattende screeningsprogramma's voor verschillende andere kankers, maar niet zozeer voor longkanker, de grootste doodsoorzaak, terwijl richtlijnen en best practices die tussen de lidstaten worden gedeeld dringend nodig zijn.

Wat nu? 

Een verschuiving van fase in verband met longkankerscreening zal EU-landen in staat stellen de behandelingskosten te verlagen, aangezien de behandeling van longkanker in een vroeg stadium de helft van de behandelingskosten in een vergevorderd stadium heeft. Het Bondgenootschap en zijn stakeholders beseffen dat wat onder meer nodig is in Europa: continue screening monitoring, met regelmatige rapportages; consistentie en verbeterde kwaliteit van becommentarieerde gegevens voor de screeningsrapporten verzekerd; referentienormen voor kwaliteits- en procesindicatoren moeten worden ontwikkeld en aangenomen, 

Om kosteneffectief te zijn, moet screening worden toegepast op de risicopopulatie. Voor longkanker is dit niet alleen gebaseerd op leeftijd en geslacht, zoals bij de meeste onderzoeken naar borst- of darmkanker. Europa moet alle sleutelgroepen betrekken bij het ontwikkelen van aanbevelingen en richtlijnen voor implementatie, aangepast aan het gezondheidslandschap van de afzonderlijke landen. 

Al het bovenstaande zal worden besproken tijdens de longkankerscreening op 10 december, en het is de bedoeling dat er een gecoördineerd plan zal komen dat zijn weg zal vinden naar de beleidsmakers van de Commissie en het Parlement en de hoofden van de gezondheidsstelsels van de lidstaten. Je kunt de agenda van de conferentie bekijken hier, en registreer hier.

WHO-gezant: 'Voorzichtig optimistisch, buitengewoon bezorgd'

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zei maandag (16 november) "voorzichtig optimistisch" te zijn over bemoedigend nieuws over het coronavirusvaccin. Het voegde eraan toe dat het "buitengewoon bezorgd" was over de stijgende gevallen in Europa en Amerika, waar gezondheidswerkers en systemen naar het "breekpunt" worden geduwd. 

"Dit is niet het moment voor zelfgenoegzaamheid", zei directeur-generaal Tedros Ghebreyesus van de WHO voor het eerst in twee weken op een persconferentie vanuit het hoofdkantoor van de organisatie sinds hij zichzelf in quarantaine plaatste nadat hij contact had opgenomen met een persoon die positief testte op COVID-19. . 

"Hoewel we bemoedigend nieuws over COVID-19-vaccins blijven ontvangen en voorzichtig optimistisch blijven over het potentieel voor nieuwe hulpmiddelen die de komende maanden beschikbaar zullen komen, zijn we op dit moment buitengewoon bezorgd over de toename van het aantal gevallen dat we in sommige landen, met name in Europa en Amerika, worden gezondheidswerkers en gezondheidssystemen naar het breekpunt geduwd ”, waarschuwde Tedros, die zei dat hij zichzelf niet op het virus had getest tijdens zijn quarantaine.

Op zoek naar de toekomst van de Europese gezondheidsunie

Directeur-generaal Sandra Gallina van DG SANTE maakte een korte verschijning op een OESO-webinar ter onthulling van haar Gezondheid in één oogopslag: Europa 2020 krant op donderdag (19 november), zeggend dat ze hoopt dat er volgend jaar nieuwe hoofdstukken zullen komen nadat de Europese gezondheidsunie werkelijkheid is geworden.

Gallina belichtte verschillende successen in de EU tijdens de pandemie, waaronder de aankoop van verschillende artikelen en de oprichting van een verrekenkantoor voor medische goederen. Maar ze waarschuwde ook dat er "nog veel ruimte is om onze effectiviteit te vergroten ... niet alles ging goed". 

Duitsland kijkt naar de ontwikkelingen op het gebied van gezondheidsgegevens 

Duitsland heeft toegezegd € 3 miljard uit te geven om zijn ziekenhuizen te digitaliseren. Dit is "al jaren besproken", zegt Thomas Renner, hoofd van de directie, digitalisering en innovatie bij het Duitse ministerie van Volksgezondheid. Het land heeft ook een enkele toezichthoudende autoriteit voor gegevensbescherming ontwikkeld.

Binnen een paar maanden werden interoperabele coronavirus-apps ontwikkeld. "Dit is een heel goed voorbeeld dat als we iets willen bereiken, we dat ook kunnen ”, aldus Renner.

De EU zou in december twee COVID-19-vaccins kunnen goedkeuren, zegt von der Leyen 

De Europese Commissie heeft overeenkomsten gesloten met verschillende farmaceutische bedrijven om namens EU-lidstaten miljoenen doses vaccins te kopen. Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, heeft gezegd dat twee COVID-19-vaccins al in de tweede helft van december voorwaardelijke marktautorisatie zouden kunnen krijgen. 

Sprekend na een bijeenkomst van EU-leiders zei Von der Leyen dat de vaccins die zijn ontwikkeld door Moderna en Pfizer, die hun serum hebben gemaakt met de Duitse medicijnfabrikant BioNTech, tegen het einde van het jaar zouden kunnen worden goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) "als alles wordt betaald nu zonder enig probleem ”. Ze voegde eraan toe: "Dit is de allereerste stap om op de markt te kunnen zijn."

WHO zegt dat lockdowns niet nodig zouden zijn als het maskergebruik 95% bereikt

Hans Kluge, regionaal directeur van de Wereldgezondheidsorganisatie Europa, heeft gezegd dat als 95% van de mensen maskers zou dragen, lockdowns niet nodig zouden zijn. Tijdens een briefing zei Kluge dat het gebruik van maskers momenteel rond de 60% of minder is in Europa en dat lockdowns een "laatste redmiddel" moeten zijn. Hij zei echter ook dat het gebruik van maskers geen wondermiddel is en in combinatie met andere maatregelen moet worden gedaan.

Britse leiders in besprekingen over 'vierlandenbenadering' van COVID-regels voor Kerstmis

Minister van Volksgezondheid Matt Hancock heeft gezegd dat de regering hoopt maatregelen voor het hele VK te implementeren om mensen in staat te stellen familieleden uit verschillende huishoudens met Kerstmis te zien "maar toch het virus onder controle te houden".

Hancock zei dat de regering in gesprek is met leiders in Schotland, Wales en Noord-Ierland om overeenstemming te bereiken over een verenigd front dat feestelijke grensoverschrijdende reizen binnen het VK mogelijk zou maken. De eerste minister van Wales, Mark Drakeford, zei dat hij op woensdag (18 november) besprekingen had gevoerd met de minister van Cabinet Office, Michael Gove, en de andere eerste ministers van de gedecentraliseerde administraties over een Britse aanpak van kerstbeperkingen, met nog een vergadering gepland volgende week. 

Hij vertelde BBC Radio 4's Vandaag programma: "We hebben op woensdag (18 november) een aantal algemene parameters afgesproken en ambtenaren van alle vier de administraties overgelaten om nu aan de details te werken, dus ik blijf hoopvol dat het mogelijk zal zijn om tot een vierlandenbenadering van Kerstmis te komen."

Drakeford zei dat een overeenkomst over het toestaan ​​van reizen door het VK tijdens de kerstperiode "bovenaan de lijst van dingen die moeten worden afgesproken" was, zelfs als een bredere overeenkomst niet mogelijk was. Hancock voegde toe: “Ik denk dat het belangrijk is dat we tijdens de kerstperiode een aantal afgesproken regels hebben. Het is de belangrijkste feestdag voor mensen in dit land. 

"Wat we tijdens Kerstmis proberen te doen, is ervoor zorgen dat we een reeks regels hebben in het hele VK, dus er zijn ook gesprekken gaande met de gedelegeerde autoriteiten om te proberen een gemeenschappelijke reeks regels overeen te komen met Kerstmis. Ik denk dat mensen welkom zouden zijn. dat."

En dat is alles voor deze week - vergeet u niet in te schrijven voor de rondetafelgesprek met longkanker van EAPM op 10 december hier, lees de agenda hier, en heb een veilig en gelukkig weekend.

Kanker

EAPM-update: ronde tafel voor screening op longkanker, laatste kans om te registreren en nieuws over lancering van 's werelds eerste coronavirusvaccin

gepubliceerd

on

Welkom gezondheidscollega's, en klik op de maandelijkse nieuwsbrief van de European Alliance for Personalized Medicine (EAPM) voor december hier. De tijd tikt voor EAPM's longkanker screening evenement, en hebben de afgelopen dagen het werkelijk uitstekende nieuws gezien van de komst van een COVID-19-vaccin in het VK, dus hieronder meer, schrijft EAPM Executive Director Denis Horgan.

Rondetafelgesprek longkanker

Na verschillende conferenties over dit onderwerp in de afgelopen jaren en de lancering van het European Beating Cancer Plan, organiseert EAPM een rondetafelgesprek over longkankeronderzoek in samenwerking met de European Respiratory Society, European Radiology Society en de European Cancer Patient Coalitie Het idee is om een ​​pleidooi te houden voor de gecoördineerde implementatie van longkankerscreening in de hele EU-regio. De ronde tafel heeft als titel 'Longkanker en vroege diagnose: het bewijs bestaat voor richtlijnen voor longscreening in de EU' en het idee is om een ​​pleidooi te houden voor de gecoördineerde implementatie van longkankeronderzoek in de hele EU-regio. bekijk de agenda van de EAPM-conferentie van 10 december over longkankeronderzoek hier, en registreer hier. Daarnaast is er veel informatie te vinden in de laatste nieuwsbrief van EAPM, die beschikbaar is hier. 

Zullen de besprekingen over de evaluatie van gezondheidstechnologie (HTA) aantonen dat de Europese landen kunnen samenwerken?

De Europese ministers van Volksgezondheid kwamen op 2 december bijeen om te bekijken wat er is gedaan en wat er kan worden gedaan om de toekomstige verdediging tegen de COVID-pandemie te versterken. Het is een enorme agenda - en tussen de vele componenten van de poging van de Europese Unie om onderweg een gemeenschappelijke basis te vinden tussen de 27 lidstaten, kan een minder opvallend en ogenschijnlijk incidenteel punt een idee geven van hoe groot de kans is om overeenstemming te bereiken. op het grote plaatje verbeteringen die nodig zijn.

Dat secundaire punt is de beoordeling van gezondheidstechnologie, en de discussie tussen de ministers zal gaan over het voorstel dat nu drie jaar oud is voor het coördineren van evaluaties op EU-niveau, in plaats van het uitvoeren van maar liefst 50 verschillende regionale en nationale evaluaties tussen de lidstaten over elke nieuwe geneesmiddel. De logica achter het plan ligt voor de hand: duplicatie vermijden, tijd en middelen besparen en tot de beste beslissingen komen door expertise uit het hele continent te bundelen. Maar sinds het voorstel verscheen, zijn er andere factoren tussengekomen - en met name de onwil van sommige landen om hun eigen benadering op te geven en zich te onderwerpen aan een oordeel van een commissie. EAPM werkt hard om vooruitgang te boeken met HTA en zal u op de hoogte houden.

VK keurt het Pfizer-BioNTech COVID-19-vaccin goed, het eerste ter wereld

En wat betreft de aanpak van de COVID-19-pandemie, keurde Groot-Brittannië op woensdag (19 december) het COVID-2-vaccin van Pfizer goed, waarmee het de Verenigde Staten en Europa voorloopt om het eerste land van het Westen te worden dat formeel een prik goedkeurt waarvan het zei dat het de meest kwetsbare mensen begin volgende week. Premier Boris Johnson prees de goedkeuring van de medicijnautoriteit als een wereldwijde overwinning en een sprankje hoop te midden van de somberheid van het nieuwe coronavirus dat wereldwijd bijna 1.5 miljoen mensen heeft gedood, de wereldeconomie heeft gehamerd en het normale leven op zijn kop heeft gezet.

Bewoners van bejaardenhuizen en hun verzorgers zullen de eerste mensen in het VK zijn die het vaccin krijgen, zei de regering op 2 december.

Wei Shen Lim, voorzitter van de gezamenlijke commissie voor vaccinatie en immunisatie van het VK, zei dat de introductie van vaccins prioriteit zou geven aan degenen die het meest waarschijnlijk zullen overlijden aan COVID-19, evenals aan de bescherming van gezondheids- en sociale zorg.

De eerste fase van het vaccinatieprogramma in het VK zal via negen groepen verlopen, te beginnen met bewoners in verzorgingstehuizen voor ouderen en hun verzorgers. Vervolgens krijgen alle 80-plussers en andere eerstelijnsgezondheids- en zorgverleners de prik aangeboden.

75-plussers bevinden zich op het derde niveau van prioritering, gevolgd door 70-plussers en extreem klinisch kwetsbare jongere volwassenen.

De Britse Medicines and Healthcare products Regulatory Agency (MHRA) heeft goedkeuring verleend voor gebruik in noodgevallen voor het Pfizer-BioNTech-vaccin, waarvan zij zeggen dat het in recordtijd voor 95% effectief is in het voorkomen van ziekten - slechts 23 dagen sinds Pfizer de eerste gegevens uit de laatste klinische fase publiceerde proef. De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) zal op 10 december bijeenkomen om te bespreken of toestemming voor noodgebruik van het Pfizer / BioNTech-vaccin moet worden aanbevolen, en het European Medicines Agency zei dat het tegen 29 december een spoedvergunning zou kunnen geven voor het schot. De Britse gezondheidssecretaris Matt Hancock zei dat ziekenhuizen klaar waren om de schoten te ontvangen en dat vaccinatiecentra in het hele land zouden worden opgezet, maar hij gaf toe dat distributie een uitdaging zou zijn, aangezien het vaccin moet worden verzonden en opgeslagen bij -70C (-94F), het soort temperatuur typisch voor een Antarctische winter.

EU ziet op 29 december goedkeuring voor virusvaccin, later dan de VS.

Het drugsagentschap van de Europese Unie heeft gezegd dat het nog vier weken nodig heeft om zijn eerste coronavirusvaccin goed te keuren. Het Europees Geneesmiddelenbureau is van plan om tegen 29 december een vergadering bijeen te roepen om te beslissen of er voldoende veiligheids- en werkzaamheidsgegevens zijn over het vaccin dat door Pfizer en BioNTech is ontwikkeld om goedgekeurd te worden, net zoals op 2 december in het VK. De toezichthouder zei ook dat het al op 12 januari zou kunnen beslissen of het een rivaliserend schot van het Amerikaanse farmaceutische bedrijf Moderna Inc, dat zijn verzoek deze week bij de Amerikaanse en Europese toezichthouders heeft ingediend, zou goedkeuren. Als het vaccin wordt goedgekeurd, zei het in Duitsland gevestigde BioNTech dat het gebruik van het schot in Europa voor het einde van 2020 zou kunnen beginnen - maar dat lijkt vrij ambitieus, aangezien de EU-Commissie meestal het besluit van de toezichthouder moet stempelen. Toch heeft het bureau ook de mogelijkheid opengelaten dat de datum van die bijeenkomst vervroegd wordt als er sneller gegevens binnenkomen.

Het Europees Geneesmiddelenbureau heeft nog geen gegevens ontvangen van de fase 3 AstraZeneca / Oxford-vaccinstudie en heeft geen gegevens ontvangen over de kwaliteit van het vaccin, zei de EMA in een e-mail. Het wacht nog steeds op gegevens over de ingrediënten van het vaccin en de manier waarop het wordt geproduceerd, evenals op antwoorden op vragen die zijn voortgekomen uit de indiening van eerste laboratoriumonderzoeken. Ondertussen zei Christie Morreale, minister van Volksgezondheid van het Waalse Gewest in België, in België dat het land zijn eerste vaccins op zijn vroegst half januari zou ontvangen, volgens de Brussels Times.

Nieuwe farmaceutische strategie van de Commissie 'heeft patiënten en samenwerking centraal'

Plannen om de tijd te verkorten die nodig is om wettelijke goedkeuring voor medicijnen en medische hulpmiddelen te krijgen, en om de ontwikkeling van nieuwe antibiotica en andere producten voor de behandeling van zeldzame ziekten te stimuleren, zijn uiteengezet in een brede nieuwe farmaceutische strategie voor Europa. De strategie, ontwikkeld door de Europese Commissie, is patiëntgericht en beoogt voort te bouwen op de gezamenlijke inspanningen van de industrie tijdens de coronaviruscrisis, aldus experts in levenswetenschappen bij Pinsent Masons, het advocatenkantoor achter Out-Law. De Commissie hoopt de strategie over een aantal jaren uit te voeren.

Catherine Drew van Pinsent Masons zei: "De strategie heeft de patiënt centraal en erkent de noodzaak om snelle toegang tot veilige en effectieve medicijnen van hoge kwaliteit te garanderen. Door dit te doen, erkent de strategie de waarde die zowel innovatieve als generieke en biosimilaire producten bieden. helpen bij het bereiken van dat patiëntgerichte doel. "

Nicole Jadeja, ook van Pinsent Masons, zei: "Belangrijk is dat de strategie de kracht en de toekomstige rol erkent van gezondheidsgegevens en gegevensinfrastructuren, de behoefte aan diverse financieringsbronnen om innovatie te ondersteunen, de rol van nieuwe medicijnen en alternatieve toepassingen voor bestaande geneesmiddelen. , de behoefte aan nieuwe bedrijfsmodellen aangezien geneesmiddelen voor geavanceerde therapie en cel- en gentherapieën het potentieel van eenmalige behandelingen bieden, en de behoefte aan innovatie voor ecologisch duurzame geneesmiddelen en productie. "

Team Europe: EU kondigt € 20 miljoen aan ter ondersteuning van gezondheidsstelsels in ASEAN

Op 2 december kondigde de Europese Commissie een nieuw programma van € 20 miljoen aan ter ondersteuning van de Association of South-East Asian Nations (ASEAN), als onderdeel van de wereldwijde reactie van Team Europe op COVID-19. Het South-East Asia Pandemic Response and Preparedness-programma zal de regionale coördinatie verbeteren bij het reageren op de coronavirus-pandemie en de capaciteit van de gezondheidssystemen in de regio versterken. Het programma, met een looptijd van 42 maanden en uitgevoerd door de Wereldgezondheidsorganisatie, zal ook speciale aandacht besteden aan kwetsbare bevolkingsgroepen en tijdige communicatie ondersteunen over de COVID-19, de symptomen en risico's ervan, vooral in landelijke en afgelegen gebieden.

Bestrijding van AMR-paradoxen in de leeftijd van COVID-19

Antimicrobiële resistentie (AMR) is een van de tien meest urgente bedreigingen waarmee de mondiale gezondheid wordt geconfronteerd, en toch wordt het door een groot deel van de bevolking totaal onderschat. AMR is gevaarlijker dan auto-ongelukken en zelfs kanker, maar krijgt nog steeds geen prioriteit op het niveau van de EU of de lidstaten binnen het volksgezondheidsbeleid. Bovendien is AMR verweven met de COVID-19-pandemie, een feit dat door de media vrijwel genegeerd is. De wereld verliest zijn krachtigste hulpmiddel voor de gezondheidszorg, antibiotica; tegen 2050 zouden superbacteriën 350 miljoen doden kunnen veroorzaken. Ondertussen wacht de onderzoekssector nog steeds op EU-stimuleringsmechanismen en op een algemene strategie om de ontwikkeling van - en toegang tot - betaalbare en hoogwaardige antimicrobiële stoffen te integreren.

In de Verenigde Staten kreeg volgens één rapport ongeveer 70-80% van de in het ziekenhuis opgenomen COVID-19-patiënten een antibioticabehandeling, hoewel minder dan 10% daadwerkelijk secundaire bacteriële infecties had. In Italië bevestigt het Italiaanse National Institute of Health dat van 3,335 patiënten die stierven aan COVID-19, had 86% van hen een antibioticabehandeling ondergaan, ondanks dat slechts 12% van hen een supergeplaatste bacteriële infectie had gehad.

Een perspectief op de ziekte van Alzheimer (AD)

Daarnaast lanceerde EAPM onlangs een academische publicatie over de ziekte van Alzheimer (AD), met een multistakeholderperspectief om de kwestie van biomarkers aan te pakken, getiteld Doorboren in de mist van Alzheimer en aanverwante dementie. Het papier is beschikbaar Hier.

We zien af ​​van COVID-reisbeperkingen voor de kerstman, bevestigt de EU

Gevraagd om kinderen gerust te stellen dat de kerstman de grenzen vrij zal kunnen overschrijden om hun geschenken te brengen, zei Margaritis Schinas, de vicevoorzitter van de EU voor de bevordering van onze Europese manier van leven, dat de Europese Commissie "deze verzekering kan bieden". "We waren het met de religieuze leiders eens dat dit een kwestie is van grensoverschrijdende beweging - Sinterklaas, Pere Noel, Babbo Natale, Reyes Magos, Agios Vassilis - ze zullen allemaal in staat zijn om de geschenken te overhandigen. Jonge Europeanen van elk geloof zouden dat moeten hebben. de overtuiging dat liefde en hoop in deze dagen nooit zullen ontbreken in Europa, ”zei hij.

En dat is alles om uw eerste week in december af te sluiten - vergeet niet dat u nog steeds de agenda kunt bekijken voor EAPM's 10 december-evenement over longkankerscreening hier, registreren hier, en de nieuwsbrief is beschikbaar hier. Fijn weekend.

 

Verder lezen

Kanker

EAPM: Longkanker in de gaten houden en de farmaceutische strategie van de Commissie

gepubliceerd

on

Goedendag, en welkom gezondheidscollega's bij de eerste update van de Europese Alliantie voor gepersonaliseerde geneeskunde (EAPM) van de week. We hebben meer nieuws over de komende EAPM-rondetafel over longkanker, evenals alle gebruikelijke updates over de gezondheidszorg, schrijft European Alliance for Personalized Medicine, Executive Director Denis Horgan.

Longkankeropsporing en Europees plan voor kankerbestrijding

Ja, we zijn ons er allemaal van bewust dat verreweg de beste manier om het aantal longkankerpatiënten te verminderen, is om rokers over te halen om te stoppen. Hoewel niet alle patiënten rokers zijn of ooit zijn geweest. Er bestaan ​​natuurlijk risicogroepen en een vroege diagnose is van vitaal belang. Momenteel bedraagt ​​het overlevingspercentage na vijf jaar slechts 13% in Europa en 16% meer dan in Amerika. Dit zal worden besproken tijdens ons aanstaande evenement op 10 december. 

Het is de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen en longkanker bij vrouwen wordt volgens de Wereldgezondheidsorganisatie vertegenwoordigd door een "zorgwekkende stijging". Ongeveer een miljard mensen op de planeet zijn regelmatige rokers. En uit cijfers blijkt dat longkanker jaarlijks wereldwijd bijna 1.6 miljoen sterfgevallen veroorzaakt, wat neerkomt op bijna een vijfde van alle sterfgevallen door kanker. 

De European Respiratory Society en de European Society of Radiology (ook een voorstander van het evenement, evenals de European Cancer Patient Coalition - ECPC), hebben de verenigingen screening op longkanker aanbevolen onder de volgende omstandigheden: "In alomvattende, kwaliteitsgegarandeerde, longitudinale programma's binnen een klinische proef of in de routinematige klinische praktijk in gecertificeerde multidisciplinaire medische centra. "

NELSON en de overwinning?

Het NELSON-onderzoek naar computertomografie (CT) -screening van longkanker heeft aangetoond dat een dergelijke screening longkankersterfgevallen door 26% bij asymptomatische mannen met een hoog risico vermindert.  De bevindingen wezen er ook op dat bij screening de resultaten bij vrouwen nog beter zouden kunnen zijn.

Om kosteneffectief te zijn, moet screening worden toegepast op de risicopopulatie. Voor longkanker is dit niet alleen gebaseerd op leeftijd en geslacht, zoals bij de meeste onderzoeken naar borst- of darmkanker. Europa moet alle sleutelgroepen betrekken bij het ontwikkelen van aanbevelingen en richtlijnen voor implementatie, aangepast aan het gezondheidslandschap van de afzonderlijke landen. 

Verschillende lidstaten hebben al laten zien dat ze vooruitgang willen boeken op het gebied van longkankerscreening, en verschillende landenvertegenwoordigers zullen aan het evenement deelnemen.

De Alliantie en zijn stakeholders beseffen dat wat onder meer nodig is in Europa: continue screening monitoring, met regelmatige rapportages; consistentie en verbeterde kwaliteit van becommentarieerde gegevens voor de screeningsrapporten verzekerd; referentienormen voor kwaliteits- en procesindicatoren moeten worden ontwikkeld en aangenomen. 

Al het bovenstaande zal worden besproken tijdens de screening op longkanker, en het is de bedoeling dat er een gecoördineerd plan zal komen dat zijn weg zal vinden naar de beleidsmakers van de Commissie en het Parlement en de hoofden van de gezondheidsstelsels van de lidstaten.

Je kunt de agenda van de conferentie van 10 december bekijken hier, en registreer hier.

EU Pharma-strategie aan de horizon 

Betaalbaarheid, beschikbaarheid en duurzaamheid zijn de belangrijkste aandachtspunten van de nieuwe farmaceutische strategie van de EU, die morgen (25 november) wordt gepubliceerd. In de nasleep van de COVID-19-pandemie beoogt de farmaceutische strategie van de EU de Europese gezondheidszorg "toekomstbestendig" te maken. De nieuwe strategie, die woensdag wordt onthuld, is bedoeld om de toegang van patiënten tot veilige en betaalbare medicijnen te verbeteren en te versnellen en tegelijkertijd innovatie in de farmaceutische industrie van de EU te ondersteunen. 

Commissaris voor Gezondheid Stella Kyriakides heeft de strategie eerder omschreven als een "hoeksteen" van het gezondheidsbeleid voor de komende vijf jaar. Het wordt beschouwd als een belangrijke pijler van de visie van de Commissie om een ​​sterkere gezondheidsunie op te bouwen, zoals president Von der Leyen uiteenzette in haar State of the Union-toespraak voor 2020. Het zal ook het nieuw voorgestelde EU4Health-programma informeren en afstemmen op het Horizon Europa-programma voor onderzoek en innovatie, en bijdragen aan het Europese kankerbestrijdingsplan. 

En de Europese Commissie heeft de eerste bouwstenen onthuld van een breder gezondheidspakket om het scala aan paraatheidsinstrumenten om te reageren op toekomstige grensoverschrijdende gezondheidsbedreigingen te vergroten. Patiëntgerichte benadering Een eerste deel van de strategie onderstreept dat "onderzoeksprioriteiten moeten worden afgestemd op de behoeften van patiënten en gezondheidssystemen." 

Daarom moet het hele EU-systeem van farmaceutische stimuleringsmaatregelen worden geheroriënteerd om innovatie te stimuleren op gebieden met onvervulde medische behoeften, zoals neurodegeneratieve en zeldzame ziekten en pediatrische kanker. Een voorbeeld van onvervulde medische behoeften die in het document worden genoemd, is antimicrobiële resistentie (AMR), waardoor het vermogen van een arts om infectieziekten te behandelen en routinematige operaties uit te voeren, afneemt. Tegen 2022 zal de Commissie nieuwe soorten stimulansen voor innovatieve antimicrobiële stoffen onderzoeken, evenals maatregelen om het gebruik van antimicrobiële geneesmiddelen te beperken en te optimaliseren.

COVID 'mabs'

De Amerikaanse regelgevende instantie voor geneesmiddelen, FDA (Food and Drug Administration), heeft zojuist een Emergency Use Authorization (EUA) afgegeven voor de behandeling van COVID-19 met milde tot matige intensiteit bij volwassen en pediatrische patiënten die niet in het ziekenhuis zijn opgenomen. De therapie, die nog wordt onderzocht, is gebaseerd op monoklonale antilichamen en wordt bamlanivimab genoemd. Dit therapeutische middel, ontwikkeld door het farmaceutische bedrijf Eli Lilly, is een monoklonaal antilichaam (mab) vergelijkbaar met die welke deel uitmaakten van de cocktail van medicijnen voor COVID-19 die werd toegediend aan Donald Trump. 

Begin van de EU-gezondheidsunie

De Europese Commissie begint met de opbouw van de nieuwe Europese gezondheidsunie om het EU-kader voor gezondheidsbescherming te helpen versterken en om de crisisparaatheid en respons van belangrijke EU-agentschappen te versterken. De oprichting van de Europese Gezondheidsunie werd aangekondigd door de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, in haar State of the Union-toespraak. De Commissie komt met een reeks voorstellen om het Europese gezondheidskader te versterken, aangezien er op EU-niveau meer coördinatie nodig is om de strijd tegen de COVID-19-pandemie en toekomstige gezondheidsnoodsituaties op te voeren. 

Bescherming van de gezondheid van Europese burgers

De voorstellen zijn gericht op het vernieuwen van het bestaande wettelijke kader voor ernstige grensoverschrijdende bedreigingen van de gezondheid, en op het versterken van de crisisparaatheid en respons van belangrijke EU-agentschappen zoals het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) en het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA). Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, verklaarde: “Ons doel is de gezondheid van alle Europese burgers te beschermen.

De pandemie van het coronavirus heeft duidelijk gemaakt dat er behoefte is aan meer coördinatie in de EU, veerkrachtiger gezondheidsstelsels en een betere voorbereiding op toekomstige crises. We veranderen de manier waarop we grensoverschrijdende gezondheidsbedreigingen aanpakken. Vandaag beginnen we met het opbouwen van een Europese gezondheidsunie, om burgers te beschermen met hoogwaardige zorg in tijden van crisis en om de Unie en haar lidstaten toe te rusten om gezondheidsnoodsituaties die heel Europa treffen te voorkomen en te beheersen. " 

Von der Leyen dringt aan op geleidelijke opheffing van de lockdowns van het coronavirus

Volgens de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen moeten Europese regeringen de blokkering van het coronavirus en andere sociale beperkingen geleidelijk opheffen om een ​​derde golf van infecties te voorkomen. Europa kampt sinds september met een tweede stijging van het aantal Covid-19-infecties, wat heeft geleid tot de herintroductie van lockdowns in bepaalde landen en een algehele verscherping van de beperkingen in de hele regio. 

Ondanks een vertraging van het aantal gevallen in sommige landen de afgelopen dagen, zijn de cijfers nog steeds hoog en vertonen ze nog geen duidelijke tekenen van een kam. Ondertussen zijn Europeanen aan het nadenken of ze tijdens de vakantieperiode met hun gezin kunnen samenkomen.

Vaccin hoop

Het nieuws dat het AstraZeneca / Oxford-vaccin effectief is en tot 90% werkzaam zou kunnen zijn, werd maandag (23 november) met veel vreugde onthaald. "We verwachten dat COVID-19-vaccins zich ontwikkelen tot een belangrijke markt naarmate nieuwe producten worden goedgekeurd en beginnen te voldoen aan de grote vraag naar bescherming tegen de ziekte", aldus een korte analyse van Fitch Solutions. Het merkt op dat, aangezien meer producten waarschijnlijk de regelgevingshindernissen zullen doorstaan, "deze producten zullen helpen om COVID-19-vaccins te ontwikkelen tot een commerciële kans van meerdere miljarden dollars". 

"Verwacht wordt dat de prijzen op korte termijn zullen stijgen, aangezien landen ernaar streven de toegang veilig te stellen in het licht van positieve Fase 3-onderzoeksresultaten, maar op de lange termijn zullen naar verwachting terugvallen als er nieuwe producten op de markt komen, ”voegde de briefing toe. "Bedrijven zullen binnenkort in staat zijn om te profiteren van het succes in fase III-onderzoeken door hoge prijzen voor vaccins op te leggen", stelt de analyse.

Extra plenaire sessie tussen kerst en oudejaarsavond

Volgens verschillende EU-functionarissen en diplomaten bereidt het Europees Parlement zich voor op een extra plenaire sessie tussen kerst en oudejaarsavond om zijn toestemming te geven voor een mogelijke post-Brexit-handelsovereenkomst met het VK. Het wordt waarschijnlijk gehouden op 28 december om EU-regeringen de kans te geven het laatste woord te hebben, zoals voorzien in de procedures van het blok, vóór het einde van de Brexit-overgangsperiode van het VK op 31 december.

Griekse particuliere ziekenhuizen moesten COVID-19-patiënten opnemen

De Griekse regering heeft op 19 november twee privéziekenhuizen in Thessaloniki overgenomen, waar de overdracht van het coronavirus bijzonder wijdverbreid was. De beslissing werd genomen nadat de privéklinieken niet vrijwillig 200 bedden hadden verstrekt aan COVID-19-patiënten, ondanks beroep van het ministerie van Volksgezondheid. Openbare ziekenhuizen in Thessaloniki en andere delen van Noord-Griekenland hebben moeite om de toestroom van coronaviruspatiënten het hoofd te bieden, bedden uit andere afdelingen toe te voegen en isolatietenten op te zetten nadat ze hun officiële capaciteiten hebben bereikt.

En dat is voorlopig alles van EAPM, blijf tijdens de week op de hoogte voor verdere updates over alle gezondheidsgerelateerde kwesties, blijf veilig en vergeet niet om de agenda van EAPM's rondetafel over longkanker op 10 december te bekijken hier, en registreer hier.

Verder lezen

Kanker

EAPM: kanker is essentieel voor gezondheidsexperts nu het EU-kankerbestrijdingsplan nadert

gepubliceerd

on

Welkom, gezondheidscollega's, bij de laatste update van de Europese Alliantie voor gepersonaliseerde geneeskunde (EAPM) - November en december zullen een hernieuwde focus zien, zowel van EAPM als van de EU-instellingen, op kwesties van sterfte aan kanker en behandeling, die niet zijn verdwenen , pandemie of geen pandemie. Het EU-kankerbestrijdingsplan krijgt vanaf 10 december vorm en in de loop van de tijd richt EAPM zich op haar eigen benadering van de ziekte op basis van onze betrokkenheid van meerdere belanghebbenden en de rol van diagnostiek in de komende maand. Bovendien is de EAPM-nieuwsbrief vanaf morgen (30 oktober) beschikbaar, schrijft EAPM uitvoerend directeur Denis Horgan. 

Kanker verslaan - de weg naar succes

Terwijl het Europese kankerbestrijdingsplan tot doel heeft de kankerlast voor patiënten, hun families en gezondheidsstelsels te verminderen. Het is bedoeld om de aan kanker gerelateerde ongelijkheden tussen en binnen de lidstaten aan te pakken met maatregelen ter ondersteuning, coördinatie en aanvulling van de inspanningen van de lidstaten.

Wat de uitvoering betreft, heeft EAPM bepleit dat het Europese kankerbestrijdingsplan realistisch en meetbaar moet zijn, dus het moet worden geleverd met een dashboard met indicatoren die kunnen worden gevolgd, en waarmee de effectiviteit van dit plan kan worden geëvalueerd.

Bij kanker wordt de belangrijke rol van hoogwaardige diagnostiek en pathologische expertise nog niet breed erkend. Als u een symptoom of een screeningstest heeft die op kanker duidt, moet uw arts uitzoeken of dit te wijten is aan kanker of een andere oorzaak. De arts kan beginnen met te vragen naar uw persoonlijke en familiale medische geschiedenis en een lichamelijk onderzoek doen. De arts kan ook laboratoriumtests, beeldvormende tests (scans) of andere tests of procedures bestellen. Mogelijk hebt u ook een biopsie nodig, wat vaak de enige manier is om zeker te weten of u kanker heeft. Om de juiste behandeling te vinden, is een vroege diagnose essentieel. 

Als zodanig is voor het gebied van longkanker een meer gerichte benadering van screening gerechtvaardigd en moet een passende stratificatie worden overwogen.

Rekening houdend met het tekort aan expertise binnen landen, zal de rol van cross-country moleculaire tumor board een belangrijke rol spelen. Een bestuurskader voor de manier waarop gegevens tussen landen kunnen worden gedeeld, is hierbij essentieel.

EAPM heeft deze en andere kwesties de afgelopen maanden voorgelegd aan de leden van het Europees Parlement sinds onze succesvolle seminarserie op het European Society of Medical Congress tijdens de recente conferentie van het EU-voorzitterschap. 

Plan van de Commissie krijgt steun van het kankercomité voor behandeling

Nu meer dan 40% van de kankers voorkomen kan worden, kan de EU meer doen om de ziekte aan te pakken, een van de belangrijkste doodsoorzaken in Europa, aldus de kankercommissie van het Europees Parlement. "Door al onze talenten, kennis en middelen te bundelen, kunnen we echt al onze krachten bundelen in de strijd tegen kanker." Dat beweerde Manfred Weber tijdens de verkiezingen van 2019, waarmee hij de weg vrijmaakte voor een speciale commissie in de strijd tegen kanker. Vandaag is deze commissie een realiteit. Deze strijd zal de komende jaren voor velen een prioriteit zijn. Commissievoorzitter Ursula von der Leyen heeft in haar politieke richtsnoeren een Europees plan ter bestrijding van kanker aangekondigd en Commissaris voor Gezondheid Stella Kyriakides heeft haar ambities getoond door het EU-plan voor kankerbestrijding in het Parlement te presenteren, dat eind 2020 zal worden afgerond. Deze speciale commissie is nu meer dan ooit nodig. 

Door middelen en expertise te bundelen, kan een alomvattend Europees masterplan voor kanker worden opgesteld, dat als katalysator fungeert voor grondige en innovatieve kankerzorg en -onderzoek, gericht op preventie, gespecialiseerde zorg en behandeling waarbij de patiënt centraal staat, en een milieu zonder vervuiling. Preventie is de sleutel in de strijd tegen kanker, en de behandeling van kanker vereist de juiste gespecialiseerde therapie. Al in 2003 heeft de Raad aanbevelingen gedaan om kankerscreeningsprogramma's uit te rollen voor enkele van de meest voorkomende vormen van kanker, maar de uitvoering ervan is verre van voltooid. Verhoogde investeringen via programma's als Horizon 2020 en kennisuitwisselingsinstanties zoals de Europese referentienetwerken zijn onschatbare beleidsinstrumenten waarover de EU beschikt in het kankerbestrijdingsplan.

De EU heeft meer macht nodig op het gebied van gezondheidsbeleid, zegt de Ierse vertegenwoordiger van de Commissie

De vertegenwoordiger van de Europese Commissie in Ierland, Gerry Kiely, zei woensdag (28 oktober) tegen het Ierse parlement dat de bijdrage van de EU aan de strijd tegen COVID-19 aanvankelijk beperkt was omdat de lidstaten dat zo wilden. Maar de lidstaten moeten collectief het hoofd bieden aan een lange en moeilijke gedeelde crisis, voegde hij eraan toe, en hij zei verder dat het toezicht in de hele EU, en zelfs binnen de lidstaten, nog steeds traag, inconsistent en fragmentarisch is. Het ECDC kan gemeenschappelijke methodologieën bieden voor het verzamelen van informatie, maar het kan er niet voor zorgen dat de lidstaten informatie op de voorgeschreven manier verstrekken.

Om informatiestromen meer geïntegreerd en nuttiger te maken, zou de EU middelen kunnen aanwenden en verplichtingen voor de lidstaten kunnen creëren om toezicht en rapportage te verbeteren. Wat het ECDC betreft, heeft het zeer weinig macht, laat staan ​​budget, om op een vergelijkbare manier te reageren als zijn Amerikaanse tegenhanger. De Commissie zal aankondigen hoe de rol van dit agentschap over twee weken zal veranderen. 

Coördinatie COVID-19

De Europese leiders zullen vandaag online samenkomen om de coördinatie van COVID-19 te bespreken, na de Europese Raad van 15 oktober. "Ook al zijn de lidstaten beter voorbereid en beter gecoördineerd dan in de eerste maanden van de pandemie, blijven burgers, gezinnen en gemeenschappen in heel Europa geconfronteerd met een ongekend risico voor hun gezondheid en welzijn", aldus een verklaring van de Commissie.

Groot-Brittannië staat onder druk omdat de COVID-19-epidemie elke negen dagen verdubbelt 

De Britse regering staat onder druk om een ​​nationale strategie te ontwikkelen om een ​​golf van COVID-19-gevallen te bestrijden en 'kerst te redden', aangezien wetenschappers waarschuwen dat het aantal mensen dat met de ziekte in het VK wordt opgenomen tegen het einde van volgende maand bijna kan verdrievoudigen. tenzij er nu iets meer wordt gedaan. Mark Walport, een voormalig Chief Scientific Officer, zei dat Groot-Brittannië alleen over het Engelse Kanaal hoeft te kijken om te zien wat er gaat gebeuren. De huidige maatregelen van Groot-Brittannië zijn vergelijkbaar met die in Frankrijk en Spanje, waar de autoriteiten worstelen om de virus- en dagelijkse gevallen zijn al veel groter dan die in het VK. "Met onze huidige maatregelen ... is er weinig bewijs dat er evenveel sociale distantie is als toen we de eerste golf onderdrukten en dus weten we dat het risico groot is dat Het aantal gevallen zal blijven groeien ", zei Walport tegen de BBC. Het is" niet onrealistisch "dat eind november 25,000 mensen in het VK in het ziekenhuis kunnen worden opgenomen - tegen ongeveer 9,000 nu, zei hij. 

Duitsland sluit zijn winkel

Op woensdag (28 oktober) kwamen bondskanselier Angela Merkel en de premiers van Duitsland overeen om bars, restaurants, sportscholen, zwembaden, bioscopen en andere niet-essentiële bedrijven in het hele land te sluiten voor de maand november. "We moeten nu handelen om een ​​acute nationale noodsituatie te voorkomen", zei Merkel. "De experts vertelden ons dat we het aantal contacten met 75% moeten verminderen - dat is veel."

Frankrijk est fermé

President Emmanuel Macron heeft zijn eigen nationale lockdown aangekondigd vanaf vrijdag (30 oktober), met restaurants en bars die moeten worden gesloten, maar scholen, openbare diensten en enkele fabrieken blijven open. Anders dan bij de eerste lockdown, zijn bezoeken aan verpleeghuizen wel toegestaan. 

Von der Leyen: EU zou 700 miljoen mensen kunnen vaccineren tegen coronavirus

De EU zou 700 miljoen mensen kunnen vaccineren met grote voorraden vaccins die in april 2021 beginnen, zei Commissievoorzitter Ursula von der Leyen vandaag (29 oktober). Von der Leyen herhaalde ook haar oproep tot harmonisatie van de vaccinatieplannen van landen. "Er zijn veel problemen waarmee rekening moet worden gehouden voor een effectieve vaccininzet", zei ze, wijzend op vragen rond infrastructuur, zoals koude ketens. 

Gezondheidsgegevensruimte onderweg

De Commissie werkt aan plannen voor een Europese ruimte voor gezondheidsgegevens, met een tussentijds rapport van recente workshops van deskundigen dat vóór eind 2020 zal worden gepubliceerd, zei gezondheidscommissaris Stella Kyriakides op maandag (26 oktober) tijdens de Wereldgezondheidstop. Er blijven echter belangrijke vragen over het vertrouwen van het publiek en of mensen bereid zullen zijn hun gegevens te delen op een pan-EU-platform.

En dat is voorlopig alles van EAPM - blijf veilig en wel, kijk uit voor de EAPM-nieuwsbrief van morgen, en heb een geweldige middag.

Verder lezen
advertentie

Facebook

Twitter

Trending