Verbind je met ons

coronavirus

Geef patiënten meer toegang: we hebben geen btw nodig op medicijnen in Europa

DELEN:

gepubliceerd

on

Aangezien Europeanen met een volksgezondheidscrisis worden geconfronteerd, moeten we de toegankelijkheid van de patiënt vergroten door de btw op de meest essentiële goederen af ​​te schaffen, schrijft Bill Wirtz.

De COVID-19-pandemie heeft het gezondheidsbeleid weer in het hart en de hoofden van Europese besluitvormers gebracht. Vóór de uitbraak was Europa in debat geweest over de prijsstelling van medicijnen, maar het betrof alleen de hoogste regionen van politieke instellingen. Vaak krijgen farmaceutische bedrijven de schuld, evenals een gebrek aan prijstransparantie. Maar als we de kosten van medicijnen nader bekijken, blijkt dat een van de belangrijkste oorzaken van hoge kosten de omzetbelasting op medicijnen is.

Geïnformeerde patiënten zullen weten dat op één na alle Europese landen btw heffen op vrij verkrijgbare medicijnen (OTC) en receptgeneesmiddelen. Duitsland rekent maar liefst 19% btw aan op beide soorten medicijnen, terwijl Denemarken het hoogst scoort met tarieven van 25% - dat is een vijfde van de totale prijs voor een medicijn!

advertentie

Er is maar één land dat geen btw in rekening brengt op receptplichtige of zelfzorggeneesmiddelen: Malta. Luxemburg (elk 3%) en Spanje (elk 4%) laten ook zien dat bescheiden btw-tarieven op drugs geen gek idee zijn, maar iets waar miljoenen Europeanen al van profiteren. Zweden en het VK rekenen beide 0% btw op receptgeneesmiddelen, maar respectievelijk 25% en 20% op OTC.

Een van de belangrijkste obstakels voor een betere toegang van patiënten tot geneesmiddelen is het oneerlijke belastingbeleid van sommige EU-lidstaten. Voordat we het hebben over het uithollen van intellectuele eigendomsrechten en prijsvorming over de hele linie, moeten we bespreken of we een btw op medicijnen moeten hebben.

Vooral op receptplichtige medicijnen, waar kankermedicijnen een aanzienlijk prijsniveau kunnen bereiken, belasten btw-tarieven tot 25% de patiënten en hun ziektekostenverzekering aanzienlijk. Voor receptgeneesmiddelen heeft het weinig zin om eerst btw in rekening te brengen en vervolgens de nationale zorgverzekeraars de rekening te laten opnemen. Wat betreft OTC-medicijnen, de implicatie dat het, alleen omdat het niet is voorgeschreven, daarom geen essentieel goed is, een blinde vlek is voor beleidsmakers.

Veel vrij verkrijgbare medicijnen, variërend van pijnstilling tegen hoofdpijn, maagzuur, lipbehandelingen, ademhalingsremedies of dermatologische crèmes zijn niet alleen essentiële medicijnen voor miljoenen Europeanen; ze fungeren vaak als preventieve zorg. Hoe meer we deze goederen belasten, hoe meer we artsen belasten met niet-essentiële bezoeken.

In navolging van Malta zouden Europese landen hun btw-tarieven op alle geneesmiddelen moeten verlagen tot 0%. Het doel van de btw is om een ​​einde te maken aan commerciële activiteiten en ervoor te zorgen dat alle commerciële transacties betalen wat als hun billijk aandeel wordt beschouwd, zelfs die bedrijven die traditioneel geen bedrijfsbelasting betalen. De verkoop van medicijnen als een puur commerciële transactie beschouwen, vanuit het standpunt van patiënten, mist echter het punt. Miljoenen patiënten hebben elke dag specifieke receptgeneesmiddelen nodig, en anderen vertrouwen op de hulp van zelfzorggeneesmiddelen om pijn te verlichten of problemen te behandelen waarvoor geen professionele medische aandacht vereist is.

Het wordt tijd dat de Europese landen overeenstemming bereiken over een bindend nul-btw-akkoord voor medicijnen of op zijn minst een plafond van 5%, waardoor de prijzen van medicijnen met dubbele cijfers zouden dalen, de toegankelijkheid zou toenemen en een eerlijker Europa zou worden gecreëerd.

Bill Wirtz is de Senior Policy Analyst voor het Consumer Choice Center. Hij tweets @wirtzbill

coronavirus

Noorwegen stelt einde COVID-lockdown opnieuw uit

gepubliceerd

on

By

Een man met een beschermend masker draagt ​​boodschappentassen terwijl hij door de straten van Oslo loopt na een uitbraak van de coronavirusziekte (COVID-19), in Oslo, Noorwegen. NTB Scanpix/Hakon Mosvold Larsen via REUTERS

Noorwegen heeft woensdag (28 juli) voor de tweede keer een geplande laatste stap uitgesteld in de heropening van zijn economie na een pandemische afsluiting, vanwege de aanhoudende verspreiding van de Delta-variant van COVID-19, aldus de regering. schrijft Terje Solsvik, Reuters.

"Mid augustus wordt een nieuwe beoordeling gemaakt", zei minister van Volksgezondheid Bent Hoeie op een persconferentie.

advertentie

Maatregelen die van kracht blijven om de verspreiding van COVID-19 een halt toe te roepen, zijn onder meer dat bars en restaurants beperkt zijn tot bediening aan tafel en limieten van 20 personen voor bijeenkomsten in privéwoningen.

De regering lanceerde in april een vierstappenplan om de meeste pandemische beperkingen geleidelijk op te heffen, en had de eerste drie van die stappen medio juni voltooid.

Op 5 juli zei premier Erna Solberg dat de vierde stap op zijn vroegst eind juli of begin augustus zou kunnen komen vanwege zorgen over de variant van het Delta-coronavirus. Lees meer.

Ongeveer 80% van de volwassenen in Noorwegen heeft een eerste dosis van een COVID-19-vaccin gekregen en 41% van de volwassenen is volledig gevaccineerd, volgens het Noorse Instituut voor Volksgezondheid.

Dankzij een vroege afsluiting in maart 2020 en de strenge beperkingen die daarop volgden, heeft het land van 5.4 miljoen mensen een van Europa's laagste sterftecijfers door het virus gezien. Ongeveer 800 Noren zijn overleden aan COVID-19.

Verder lezen

coronavirus

EU tekent deal met GSK voor levering van potentieel COVID-medicijn

gepubliceerd

on

By

Bedrijfslogo van farmaceutisch bedrijf GlaxoSmithKline is te zien in hun vestiging in Stevenage, Groot-Brittannië, 26 oktober 2020. REUTERS/Matthew Childs/File Photo

De Europese Unie heeft een contract getekend met GlaxoSmithKline (GSK.L) voor de levering van maximaal 220,000 behandelingen van zijn experimentele monoklonale antilichaamtherapie sotrovimab tegen COVID-19, zei het op woensdag (28 juli), schrijf Francesco Guarascio met aanvullende rapportage door Jo Mason, Reuters.

Het medicijn, dat is ontwikkeld samen met het Amerikaanse bedrijf Vir Biotechnology (VIR.O), kan volgens de Commissie worden gebruikt voor de behandeling van risicovolle coronaviruspatiënten met milde symptomen die geen aanvullende zuurstof nodig hebben.

De deal is een stimulans voor het werk van GSK aan mogelijke behandelingen voor COVID-19 nadat het bedrijf een beperkte rol speelde bij de ontwikkeling van vaccins. In plaats van zijn eigen coronavirusshot te maken, heeft GSK zich gericht op het leveren van zijn booster aan andere ontwikkelaars en is een samenwerking aangegaan met Sanofi (SASY.PA) een prik te ontwikkelen.

advertentie

GSK bevestigde de deal woensdag in een verklaring en zei dat het "een cruciale stap voorwaarts was voor de behandeling van gevallen van COVID-19" in Europa.

Het medicijn wordt momenteel beoordeeld door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) onder een voortschrijdende beoordeling.

Het heeft in de Verenigde Staten een spoedvergunning gekregen voor de behandeling van milde tot matige COVID-19-patiënten met een hoog risico op het ontwikkelen van een ernstige infectie.

Het contract wordt gesteund door 16 van de 27 EU-staten, die het medicijn pas kunnen kopen nadat het is goedgekeurd door het EMA of door de nationale regelgevende instanties voor geneesmiddelen. De overeengekomen prijs voor mogelijke aankopen is niet bekendgemaakt. Een woordvoerder van de Commissie weigerde commentaar te geven op de zaak.

Monoklonale antilichamen bootsen natuurlijke antilichamen na die het lichaam genereert om infecties te bestrijden.

De deal met GSK volgt op een contract dat de EU in april ondertekende met de Zwitserse farmaceutische gigant Roche (ROG.S) om ongeveer 55,000 doses van een mogelijke behandeling veilig te stellen op basis van een cocktail van monoklonale antilichamen die Roche samen met de Amerikaanse medicijnmaker Regeneron heeft ontwikkeld (REGN.O). Lees meer.

Afgezien van monoklonale behandelingen, is het enige andere anti-COVID-medicijn dat de EU heeft gekocht Gilead's (GILD.O) remdesivir, een antiviraal geneesmiddel. Vorig jaar reserveerde de EU een half miljoen kuren nadat het middel een voorwaardelijke EU-goedkeuring had gekregen.

Verder lezen

coronavirus

Desinformatie over het coronavirus: onlineplatforms ondernemen nieuwe acties en roepen meer spelers op om zich bij de praktijkcode aan te sluiten

gepubliceerd

on

De Commissie heeft gepubliceerde de berichten van Facebook, Twitter, TikTok, Microsoft en Google over maatregelen die in juni zijn genomen om desinformatie over het coronavirus tegen te gaan. De huidige ondertekenaars en de Commissie roepen ook nieuwe bedrijven op om zich aan te sluiten bij de Code of Practice inzake desinformatie omdat het de impact ervan zal vergroten en effectiever zal maken. Waarden en transparantie Vice-president Věra Jourová zei: “Het COVID-19-bewakingsprogramma voor desinformatie heeft het mogelijk gemaakt om belangrijke acties van online platforms bij te houden. Met nieuwe varianten van de verspreiding van het virus en vaccinaties die op volle toeren doorgaan, is het van cruciaal belang om de toezeggingen na te komen. We kijken uit naar de versterking van de praktijkcode.”

Thierry Breton, commissaris voor interne markt, voegde toe: “De EU is haar belofte nagekomen om voldoende doses te leveren om elke EU-burger veilig te vaccineren. Alle belanghebbenden moeten nu hun verantwoordelijkheid nemen om de door desinformatie veroorzaakte aarzeling over vaccins te verslaan. Terwijl we de praktijkcode versterken met platforms en ondertekenaars, roepen we nieuwe ondertekenaars op om zich aan te sluiten bij de strijd tegen desinformatie”. 

Zo bereikte TikTok's campagne ter ondersteuning van vaccinatie, samen met de Ierse regering, meer dan een miljoen views en meer dan 20,000 likes. Google bleef samenwerken met de volksgezondheidsautoriteiten om informatie over vaccinatielocaties weer te geven in Google Zoeken en Maps, een functie die beschikbaar is in Frankrijk, Polen, Italië, Ierland en Zwitserland. Op Twitter kunnen gebruikers nu geautomatiseerde systemen trainen om schendingen van het COVID-19-desinformatiebeleid van het platform beter te identificeren.

advertentie

Microsoft breidde zijn samenwerking met NewsGuard uit, een Edge-extensie die waarschuwt voor websites die desinformatie verspreiden. Facebook werkte samen met internationale gezondheidsautoriteiten om het publiek bewust te maken van de werkzaamheid en veiligheid van vaccins en met onderzoekers van de Michigan State University (MSU) om deepfakes beter te detecteren en toe te schrijven. Deze gezamenlijke inspanningen moeten worden voortgezet met het oog op de aanhoudende en complexe uitdagingen die onlinedesinformatie nog steeds met zich meebrengt. Het COVID-19-monitoringprogramma voor desinformatie van de Commissie is verlengd tot eind 2021 en rapporten zullen nu om de twee maanden worden gepubliceerd. De volgende reeks rapporten wordt in september gepubliceerd. Volgens de recent gepubliceerde begeleiding, hebben de ondertekenaars het proces gestart om de code te versterken en zijn ze gelanceerd een gezamenlijke oproep tot interesse voor potentiële nieuwe ondertekenaars.

Verder lezen
advertentie
advertentie
advertentie

Trending