Verbind je met ons

coronavirus

Frankrijk meldt de afgelopen 25,000 uur meer dan 24 nieuwe besmettingen met het coronavirus

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

Een arts, die een beschermend masker en een beschermend pak draagt, werkt op de Intensive Care Unit (ICU) waar patiënten die lijden aan de coronavirusziekte (COVID-19) worden behandeld in het Bethune-Beuvry ziekenhuis in Beuvry, Frankrijk. REUTERS / Pascal Rossignol

Het Franse ministerie van Volksgezondheid meldde vrijdag (25,086 oktober) 24 nieuwe bevestigde gevallen van coronavirus in 16 uur, na melding van een record van 30,621 op donderdag (15 oktober), schrijft Geert De Clercq in Parijs.

Het meldde ook dat de afgelopen 122 uur 24 mensen waren overleden aan een coronavirusinfectie in ziekenhuizen, vergeleken met 88 op donderdag. Inclusief sterfgevallen in bejaardentehuizen - die vaak in meerdaagse batches worden gerapporteerd - steeg het dodental met 178 op vrijdag.

Het totale aantal besmettingen sinds het begin van het jaar staat nu op 834,770, het cumulatieve aantal doden op 33,303.

advertentie

Het aantal mensen in het ziekenhuis met COVID-19 steeg met 437 tot 10,042, voor het eerst sinds half juni meer dan 10,000, en het aantal mensen op de intensive care steeg met 50 tot 1,800, een niveau dat voor het laatst medio mei werd gezien.

In de afgelopen zeven dagen heeft Frankrijk bijna 14,800 nieuwe besmettingen met het coronavirus geregistreerd, wat meer is dan de 132,430 die zijn geregistreerd tijdens de volledige vergrendeling van twee maanden van half maart tot half mei.

advertentie

coronavirus

Coronavirus: 200e EU-desinfectierobot geleverd aan Europees ziekenhuis, nog eens 100 bevestigd

gepubliceerd

on

Op 21 september heeft de Commissie de 200e desinfectierobot geleverd aan het Consorci Corporació Sanitària Parc Taulí-ziekenhuis in Barcelona. De robots, geschonken door de Commissie, helpen bij het saneren van COVID-19-patiëntenkamers en maken deel uit van de actie van de Commissie om ziekenhuizen in de hele EU te bevoorraden om hen te helpen het hoofd te bieden aan de gevolgen van de coronaviruspandemie. Naar aanleiding van deze eerste 200 robots aangekondigd in November vorig jaar, zorgde de Commissie voor de aankoop van nog eens 100, waardoor het totaal aan donaties op 300 komt.

Een Europa dat geschikt is voor het digitale tijdperk, Executive Vice President voor Margrethe Vestager, zei: “Het helpen van lidstaten om de uitdagingen van de pandemie te overwinnen, blijft een prioriteit nummer één en deze donaties – een zeer tastbare vorm van steun – zijn een goed voorbeeld van wat kan worden behaald. Dit is Europese solidariteit in actie en ik ben blij te zien dat de Commissie een extra stap kan zetten door 100 extra desinfectierobots te doneren aan ziekenhuizen in nood.”

Sinds februari werken al 15 desinfectierobots dag en nacht in heel Spanje om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Bijna elke EU-lidstaat heeft nu minstens één desinfectierobot gekregen, die een standaard patiëntenkamer in minder dan XNUMX minuten desinfecteert, het ziekenhuispersoneel ontlast en hen en hun patiënten meer bescherming biedt tegen mogelijke infecties. Deze actie wordt mogelijk gemaakt door de Instrument voor noodhulp en de apparaten worden geleverd door het Deense bedrijf UVD-robots, dat een aanbesteding heeft gewonnen.

advertentie

Verder lezen

coronavirus

Coronavirus: Commissie tekent contract voor de levering van een behandeling met monoklonale antilichamen

gepubliceerd

on

De Commissie heeft met het farmaceutische bedrijf Eli Lilly een gezamenlijk raamcontract voor aanbestedingen ondertekend voor de levering van een behandeling met monoklonale antilichamen voor coronaviruspatiënten. Dit markeert de nieuwste ontwikkeling in deze eerste portfolio van vijf veelbelovende therapieën aangekondigd door de Commissie in het kader van de EU COVID-19 therapeutische strategie in juni 2021. Het geneesmiddel wordt momenteel beoordeeld door het Europees Geneesmiddelenbureau. 18 lidstaten hebben zich aangesloten bij de gezamenlijke inkoop voor de inkoop van maximaal 220,000 behandelingen.

Commissaris voor Gezondheid en Voedselveiligheid Stella Kyriakides zei: “Meer dan 73% van de volwassen EU-bevolking is nu volledig gevaccineerd, en dit percentage zal nog toenemen. Maar vaccins kunnen niet onze enige reactie op COVID-19 zijn. Er blijven nog steeds mensen besmet raken en ziek worden. We moeten doorgaan met ons werk om ziekte te voorkomen met vaccins en er tegelijkertijd voor zorgen dat we deze kunnen behandelen met therapieën. Met de ondertekening van vandaag sluiten we onze derde aanbesteding af en komen we onze toezegging in het kader van de therapeutische strategie van de EU na om de toegang tot geavanceerde geneesmiddelen voor COVID-19-patiënten te vergemakkelijken.”

Hoewel vaccinatie de sterkste troef blijft, zowel tegen het virus als zijn varianten, spelen therapieën een cruciale rol in de COVID-19-respons. Ze helpen levens te redden, de hersteltijd te versnellen, de duur van ziekenhuisopnames te verkorten en uiteindelijk de last van de zorgstelsels te verlichten.

advertentie

Het product van Eli Lilly is een combinatie van twee monoklonale antilichamen (bamlanivimab en etesevimab) voor de behandeling van coronaviruspatiënten die geen zuurstof nodig hebben maar een hoog risico lopen op ernstige COVID-19. Monoklonale antilichamen zijn eiwitten die in het laboratorium zijn ontwikkeld en die het vermogen van het immuunsysteem om het coronavirus te bestrijden nabootsen. Ze fuseren met het spike-eiwit en blokkeren zo de aanhechting van het virus aan de menselijke cellen.

In het kader van de EU Joint Procurement Agreement heeft de Europese Commissie tot nu toe bijna 200 contracten gesloten voor verschillende medische tegenmaatregelen met een cumulatieve waarde van meer dan € 12 miljard. Op grond van het raamcontract voor gezamenlijke aanbestedingen dat is gesloten met Eli Lilly, kunnen lidstaten het combinatieproduct bamlanivimab en etesevimab kopen indien en wanneer nodig, nadat het ofwel een voorwaardelijke vergunning voor het in de handel brengen op EU-niveau heeft gekregen van het Europees Geneesmiddelenbureau of een toelating voor noodgebruik in de betrokken lidstaat.

Achtergrond

advertentie

Het gezamenlijke inkoopcontract van vandaag volgt op het contract getekend met Roche voor het product REGN-COV2, een combinatie van Casirivimab en Imdevimab, op 31 maart 2021 en het contract meth Glaxo Smith Kline op 27 juli 2021 voor de levering van sotrovimab (VIR-7831), ontwikkeld in samenwerking met VIR biotechnologie.

De EU-strategie voor COVID-19-therapieën, aangenomen op 6 mei 2021, heeft tot doel een breed portfolio van COVID-19-therapieën op te bouwen met als doel tegen oktober 2021 drie nieuwe therapieën beschikbaar te hebben en mogelijk nog twee tegen het einde van het jaar. Het bestrijkt de volledige levenscyclus van geneesmiddelen, van onderzoek, ontwikkeling, selectie van veelbelovende kandidaten, snelle goedkeuring door de regelgevende instanties, productie en implementatie tot eindgebruik. Het zal ook coördineren, opschalen en ervoor zorgen dat de EU samenwerkt bij het waarborgen van de toegang tot therapieën via gezamenlijke aanbestedingen.

De strategie maakt deel uit van een sterke Europese gezondheidsunie, waarbij gebruik wordt gemaakt van een gecoördineerde EU-aanpak om de gezondheid van onze burgers beter te beschermen, de EU en haar lidstaten toe te rusten om toekomstige pandemieën beter te voorkomen en aan te pakken, en de veerkracht van de Europese gezondheidsstelsels te verbeteren. De strategie is gericht op de behandeling van patiënten met COVID-19 en werkt samen met de succesvolle EU-vaccinatiestrategie, waardoor veilige en effectieve vaccins tegen COVID-19 zijn goedgekeurd voor gebruik in de EU om de overdracht van gevallen te voorkomen en te verminderen, evenals ziekenhuisopnamecijfers en sterfgevallen als gevolg van de ziekte.

Op 29 juni 2021 leverde de strategie haar eerste resultaat op, met de aankondiging van vijf kandidaat-therapieën die binnenkort beschikbaar zouden kunnen zijn voor de behandeling van patiënten in de hele EU. De vijf producten bevinden zich in een vergevorderd ontwikkelingsstadium en hebben een groot potentieel om tot de drie nieuwe COVID-19-therapieën te behoren die tegen oktober 2021 worden goedgekeurd, het doel dat in het kader van de strategie is vastgesteld, op voorwaarde dat de definitieve gegevens hun veiligheid, kwaliteit en werkzaamheid aantonen .

Wereldwijde samenwerking op het gebied van therapieën is cruciaal en een belangrijk onderdeel van onze strategie. De Commissie zet zich in om samen te werken met internationale partners op het gebied van COVID-19-therapieën en deze wereldwijd beschikbaar te maken. De Commissie onderzoekt ook hoe ze de gunstige omgeving voor de productie van gezondheidsproducten kan ondersteunen en tegelijkertijd de onderzoekscapaciteit in partnerlanden over de hele wereld kan versterken.

Meer informatie

Therapeutische strategie van de EU

Reactie op het coronavirus

Veilige COVID-19-vaccins voor Europeanen

Verder lezen

coronavirus

ZEKER: rapport bevestigt het succes van het instrument bij het beschermen van banen en inkomens

gepubliceerd

on

Het De Commissie heeft haar tweede rapport gepubliceerd over de impact van SURE, het instrument van 100 miljard euro dat is ontworpen om banen en inkomens te beschermen die zijn getroffen door de COVID-19-pandemie.

Uit het rapport blijkt dat SURE erin is geslaagd de ernstige sociaaleconomische gevolgen van de COVID-19-pandemie op te vangen. Naar schatting hebben door SURE ondersteunde nationale arbeidsmarktmaatregelen de werkloosheid in 1.5 met bijna 2020 miljoen mensen verminderd. SURE heeft tijdens de crisis geholpen om de toename van de werkloosheid in de begunstigde lidstaten effectief in te dammen. Dankzij SURE en andere steunmaatregelen is deze stijging van de werkloosheid beduidend kleiner uitgevallen dan tijdens de wereldwijde financiële crisis, ondanks de veel grotere daling van het bbp.

SURE is een cruciaal onderdeel van de alomvattende strategie van de EU om burgers te beschermen en de negatieve gevolgen van de COVID-19-pandemie te verzachten. Het biedt financiële steun in de vorm van leningen die tegen gunstige voorwaarden door de EU aan de lidstaten worden verstrekt om nationale regelingen voor werktijdverkorting te financieren, soortgelijke maatregelen om banen te behouden en inkomens te ondersteunen – met name voor zelfstandigen, en enkele gezondheidsgerelateerde maatregelen .

advertentie

In totaal is tot nu toe 94.3 miljard euro aan financiële steun goedgekeurd aan 19 lidstaten, waarvan 89.6 miljard euro is uitbetaald. SURE kan de lidstaten nog steeds bijna € 6 miljard aan financiële steun bieden van de totale enveloppe van € 100 miljard.

Voornaamste bevindingen

advertentie

SURE heeft in 31 ongeveer 2020 miljoen mensen ondersteund, waarvan 22.5 miljoen werknemers en 8.5 miljoen zelfstandigen. Dit vertegenwoordigt meer dan een kwart van het totale aantal werknemers in de 19 begunstigde lidstaten.

Bovendien hebben ongeveer 2.5 miljoen bedrijven die getroffen zijn door de COVID-19-pandemie, geprofiteerd van SURE, waardoor ze werknemers kunnen behouden.

Gezien de sterke kredietwaardigheid van de EU hebben de begunstigde lidstaten dankzij SURE naar schatting 8.2 miljard euro aan rentebetalingen bespaard.

De Commissie heeft sinds de opstelling van het eerste verslag in maart 36 nog eens 2021 miljard EUR opgehaald via drie uitgiften. Deze uitgiften waren grotendeels overtekend. Alle fondsen zijn ingezameld als sociale obligaties, waardoor beleggers het vertrouwen krijgen dat hun geld naar een sociaal doel gaat en de EU de grootste uitgever van sociale obligaties ter wereld is geworden.

Op 4 maart 2021 presenteerde de Commissie een Aanbeveling over effectieve actieve steun aan werkgelegenheid na de COVID-19-crisis (EASE). Het schetst een strategische aanpak om geleidelijk over te schakelen tussen noodmaatregelen die zijn genomen om banen te behouden tijdens de pandemie en nieuwe maatregelen die nodig zijn voor een banenrijk herstel. Met EASE bevordert de Commissie het scheppen van banen en de overgang van baan naar baan, ook in de richting van de digitale en groene sectoren, en nodigt zij de lidstaten uit om beschikbare EU-middelen te gebruiken.

Een economie die werkt voor mensen Executive Vice President Valdis Dombrovskis zei: “Het SURE-programma heeft zijn waarde bewezen en blijft zijn doel vervullen. We hebben het tijdens een noodsituatie gemaakt om het inkomen van mensen te ondersteunen, hun families te beschermen en hun levensonderhoud te behouden wanneer ze dat het meest nodig hadden. Het succes ervan kan worden afgemeten aan de cijfers in het rapport van vandaag, waaruit blijkt dat SURE er tijdens de ergste crisis in is geslaagd vele miljoenen Europeanen aan het werk te houden. Het heeft een belangrijke rol gespeeld in de algemene reactie van Europa, waarvoor we ook de nationale regeringen moeten bedanken. Nu we uit de pandemie komen, moet onze aanpak zich geleidelijk concentreren op het bevorderen van het creëren van hoogwaardige banen en het vergemakkelijken van de overgang van baan naar baan door middel van opleiding en andere maatregelen.

Nicolas Schmit, commissaris voor banen en sociale rechten, zei: “Het SURE-instrument is zowel innovatief als onmisbaar gebleken. Het is een lichtend voorbeeld van een Europa dat mensen beschermt en voor hen werkt. In het vandaag gepubliceerde rapport staat dat het beschikbaar stellen van financiering aan de lidstaten via SURE heeft geholpen te voorkomen dat in 1.5 tot 2020 miljoen meer mensen werkloos worden. SURE heeft geholpen deze stroom te stoppen. Nu moeten we even resoluut en snel handelen om een ​​actief arbeidsmarktbeleid te voeren voor een banenrijk herstel op de veranderende arbeidsmarkt.”

Achtergrond

De Commissie heeft op 2 april 2020 de SURE-verordening voorgesteld als onderdeel van de eerste reactie van de EU op de pandemie. Het is op 19 mei 2020 door de Raad aangenomen en kwam beschikbaar nadat alle lidstaten op 22 september 2020 de garantieovereenkomsten hadden ondertekend. De eerste uitbetaling vond plaats vijf weken nadat SURE beschikbaar kwam.

Johannes Hahn, commissaris voor Begroting en Administratie: “Het is geruststellend dat het geld dat onder SURE op de markt is ingezameld, de EU-landen heeft geholpen om in korte tijd indrukwekkende resultaten te behalen. Voor de Commissie heeft SURE de weg geëffend voor het lenen in het kader van het veel grotere NextGenerationEU-invorderingsinstrument. Met tot dusver 49 miljard euro uitbetaald aan 13 EU-landen en een paar miljard aan EU-begrotingsprogramma's, zorgt NextGenerationEU er ook voor dat het herstel voor iedereen werkt."

Het verslag van vandaag is het tweede verslag over SURE dat aan de Raad, het Europees Parlement, het Economisch en Financieel Comité (EFC) en het Comité voor de werkgelegenheid (EMCO) is gericht. Op grond van artikel 14 van de SURE-verordening is de Commissie wettelijk verplicht om een ​​dergelijk rapport uit te brengen binnen zes maanden vanaf de dag dat het instrument beschikbaar is gekomen. De eerste verslag is gepubliceerd op 22 maart 2021. Vervolgrapportages volgen halfjaarlijks zolang SURE beschikbaar blijft.

Commissaris voor Economie Paolo Gentiloni zei: “Dit tweede rapport over de impact van SURE bevestigt de waarde van dit ongekende instrument van solidariteit. De cijfers spreken voor zich: 1.5 miljoen minder werklozen, 31 miljoen werknemers en 2.5 miljoen gesteunde bedrijven en meer dan 8 miljard euro aan rentebesparingen. Ik ben trots op het Europese succesverhaal dat SURE is: een succesverhaal waarop we moeten voortbouwen!”

De Commissie geeft sociale obligaties uit om het SURE-instrument te financieren en gebruikt de opbrengst om back-to-back-leningen te verstrekken aan begunstigde lidstaten. Meer informatie over deze obligaties, samen met een volledig overzicht van de fondsen die bij elke uitgifte zijn opgehaald en de begunstigde lidstaten, is online beschikbaar CDL Super Session..

Meer informatie

Tweede rapport over de implementatie van SURE

SURE-website

Factsheet over SURE

SURE verordening

EU als lenerswebsite

Verder lezen
advertentie
advertentie
advertentie

Trending