Verbind je met ons

coronavirus

Conferentie van het voorzitterschap waarbij consensus wordt bereikt over vooruitgang op het gebied van innovatieve gepersonaliseerde geneeskunde in een COVID 19- en post-COVID 19-wereld

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

Tijdens de derde conferentie van het voorzitterschap, georganiseerd door de Europese Alliantie voor gepersonaliseerde geneeskunde (EAPM), werd een consensus bereikt tussen meerdere belanghebbenden over vele facetten van het faciliteren van innovatie in moderne Europese gezondheidszorgstelsels, schrijft EAPM uitvoerend directeur Denis Horgan.

Het evenement gehouden tijdens de auspiciën van het Duitse EU-voorzitterschap en heeft de titel 'Zorgen voor toegang tot innovatie en gegevensrijke biomarkerruimte om een ​​betere kwaliteit van de zorg voor, en vond plaats in een virtuele omgeving op 12 oktober.

 De bijeenkomst van multidisciplinaire experts op het gebied van gepersonaliseerde geneeskunde volgde op drie succesvolle jaarlijkse congressen in Belfast, Brussel en Milaan, plus zeven jaarlijkse conferenties van het voorzitterschap.

advertentie

Wat is er vanmorgen gebeurd?

Zoals altijd, de conferentie van het voorzitterschap tentoongesteld verschillende doelstellingen die zowel de publieke als de private sector kunnen ondersteunen, zodat de EU een gemeenschappelijk doel kan presenteren. Het nam plaats in een gericht formaat zodat concrete problemen kunnen worden aangepakt en een dialoog kan worden gevoerd met beleidsmakers.

EU4Health-programmaleider Cristian Busoi, EP-lid, sprak 's ochtends en voor de middagsessie zijn er nog meer leden van het EP aan het woord, evenals vertegenwoordigers van het EMA en de Commissie. Maandagochtend waren er meer dan 200 aanwezigen op de conferentie, wat de conferentie als een groot succes markeert. En het EU4Heath-programma, dat voorbestemd is om een ​​grote stap voorwaarts te maken, werd ook besproken op de conferentie. Thij stelt compromisamendementen voor zal over worden gestemd de ENVI-commissie, wat betekent dat het Europees Parlement voor het eerst zijn mening over het voorstel zal krijgen. 

advertentie

Voor de middagsessie die begint om 14u, de sessies omvatten a) het testen van biomarkers op het gebied van de ziekte van Alzheimer en aanverwante dementie; b) Sessie IV: het stimuleren van gezondheidszorg met geneesmiddelen voor geavanceerde therapie (ATMP's) en c) Afsluitende sessie: het potentieel van gegevens en vroege diagnose realiseren door middel van biomarkertesten en moleculaire diagnostiek.

De dag gekenmerkt een volledige en productieve sessie over het huidige hot topic van de farmaceutische strategie, rationele toewijzing van middelen in een COVID- en post COVID-wereld, European Data Space, Gentherapie plus vop resultaten gebaseerde en biomarkers / moleculaire diagnostiek.

Biomarkers werden onlangs besproken tijdens een EAPM-satellietevenement dat plaatsvond op het ESMO-congres en een pre-gebeurtenis ronde Tafel over het onderwerp biomarkers en moleculaire diagnose vond plaats voorafgaand aan de hoofdconferentie in Brussel die leidde tot de academische publicatie getiteld 'Meer nauwkeurigheid in de Europese gezondheidszorgstelsels: het onbenutte potentieel van biomarkertesten in de oncologie '

Belangrijkste uitspraken

Christian Busoi Europarlementariër zei: "Actie is nodig op coöperatief en EU-niveau - om nieuwe inzichten in ziekten te verwerven, wordt gepersonaliseerde geneeskunde nu al de dominante therapie voor kanker en tal van andere aandoeningen.

"Kwaliteitsborging moet verder worden ontwikkeld om in te spelen op de behoeften van de patiënt. En betaalbaarheid is de meest cruciale kwestie - kunnen we 'veroorlovenkanker verslaan?


AstraZeneca Europe en Canada Executive Vice President Iskra Reic zei: “Het is essentieel om van de crisis te leren en te delen en samen te komen en te leren. Er zijn meerdere partners nodig die samenwerken in ecosystemen in de gezondheidszorg. "

Over het onderwerp kanker, ondertussen Christine Chomienne, vice-voorzitter, Mission Board for Cancer, en professor celbiologie aan de Université Paris Diderot zei: "We moeten de geestesgesteldheid over de kankercultuur veranderen - voor preventie, voor beleidsmakers, voor terugbetaling, maar altijd met zeer sterk bewijs."

Tijdens de conferentie, Marcus Guardian, Chief Operating Officer van EUnetHTA zei: "We hebben bewezen efficiëntiewinst door coördinatie op EU-niveau - maar dit vereist een robuust mechanisme met duidelijke regels, gecompenseerd door flexibiliteit bij de nationale implementatie." 

Hij voegde eraan toe: “We moeten er ook aan herinneren dat terugbetaling en prijsstelling niet onder het voorstel vallen en dat dat een bevoegdheid van de lidstaten blijft. EU-samenwerking is nodig om een ​​constante uitwisseling van informatie tussen HTA-autoriteiten in de EU te garanderen. "

Onder degenen die op het evenement spraken waren Maria Bakker, former voorzitter van de European Brain Council. Ze zei: “Er is behoefte aan medewerking van de samenleving. We hebben de wetenschap nodig om de antwoorden te krijgen, maar ze hebben geen zin als ze gewoon in de laboratoria blijven. We moeten laten zien dat we kunnen samenwerken. " 

In meer ontnuchterend nieuws, voor het gezondheidsprogramma is het budget door de Raad verlaagd tot € 1.7 miljard van de € 9.4 miljard die de Commissie in mei had voorgesteld - wat kritiek heeft uitgelokt in de Brusselse gezondheidsbubbel, beschreven als 'kortzichtig penny-knijpen in het licht van een once in a lifetime gezondheidscrisis ”. En in september riep Commissievoorzitter Ursula von der Leyen de leden van het Europees Parlement op om te vechten voor meer gezondheidsgeld.

 Het verslag van de conferentie zal later deze week verschijnen.

coronavirus

VS-EU-agenda voor het verslaan van de wereldwijde pandemie: de wereld vaccineren, nu levens redden en een betere gezondheidsbeveiliging opbouwen

gepubliceerd

on

Vaccinatie is de meest effectieve reactie op de COVID-pandemie. De Verenigde Staten en de EU zijn technologische leiders op het gebied van geavanceerde vaccinplatforms, gezien decennialange investeringen in onderzoek en ontwikkeling.

Het is van vitaal belang dat we agressief een agenda nastreven om de wereld te vaccineren. Gecoördineerd leiderschap van de VS en de EU zal helpen het aanbod uit te breiden, op een meer gecoördineerde en efficiënte manier te leveren en de beperkingen van de toeleveringsketens te beheersen. Dit zal de kracht van een trans-Atlantisch partnerschap demonstreren om wereldwijde vaccinatie te vergemakkelijken en tegelijkertijd meer vooruitgang mogelijk te maken door multilaterale en regionale initiatieven.

Voortbouwend op de resultaten van de G2021-top over gezondheid in mei 20, de G7- en de VS-EU-top in juni, en de komende G20-top, zullen de VS en de EU de samenwerking uitbreiden voor wereldwijde actie om de wereld te vaccineren, waardoor nu levens worden gered, en het opbouwen van een betere gezondheidsbeveiliging.  

advertentie

Pijler I: een gezamenlijk engagement voor het delen van vaccins tussen de EU en de VS: de Verenigde Staten en de EU zullen doses wereldwijd delen om de vaccinatiegraad te verhogen, met prioriteit voor het delen via COVAX en het dringend verbeteren van de vaccinatiegraad in lage- en lage-middeninkomenslanden. De Verenigde Staten doneren meer dan 1.1 miljard doses en de EU zal meer dan 500 miljoen doses doneren. Dit komt bovenop de doses die we via COVAX hebben gefinancierd.

We roepen landen die in staat zijn hun bevolking te vaccineren op om hun toezeggingen over het delen van doses te verdubbelen of om een ​​zinvolle bijdrage te leveren aan de gereedheid van vaccins. Ze zullen een premie hechten aan voorspelbare en effectieve dosisverdeling om de duurzaamheid te maximaliseren en verspilling te minimaliseren.

Pijler II: een gezamenlijke inzet van de EU en de VS om gereed te zijn voor vaccins: de Verenigde Staten en de EU zullen beide de relevante organisaties voor vaccinlevering, koudeketen, logistiek en immunisatieprogramma's ondersteunen en coördineren om doses in injectieflacons om te zetten in wapens. Ze zullen de lessen delen die zijn geleerd van het delen van doses, inclusief levering via COVAX, en een rechtvaardige verdeling van vaccins bevorderen.

advertentie

Pijler III: een gezamenlijk partnerschap tussen de EU en de VS om de wereldwijde levering van vaccins en therapieën te versterken: de EU en de Verenigde Staten zullen gebruikmaken van hun onlangs gelanceerde Joint COVID-19 Manufacturing and Supply Chain Taskforce om de productie en distributie van vaccins en geneesmiddelen te ondersteunen en uitdagingen in de toeleveringsketen te overwinnen. De samenwerkingsinspanningen, zoals hieronder beschreven, omvatten het monitoren van wereldwijde toeleveringsketens, het beoordelen van de wereldwijde vraag ten opzichte van de levering van ingrediënten en productiematerialen, en het identificeren en aanpakken in realtime knelpunten en andere verstorende factoren voor de wereldwijde productie van vaccins en geneesmiddelen, evenals het coördineren van mogelijke oplossingen en initiatieven om de wereldwijde productie van vaccins, kritische inputs en aanvullende benodigdheden te stimuleren.

Pijler IV: Een gezamenlijk EU/VS-voorstel om wereldwijde gezondheidsbeveiliging te bereiken. De Verenigde Staten en de EU zullen tegen eind 2021 de oprichting van een financieel intermediair fonds (FIF) ondersteunen en de duurzame kapitalisatie ervan ondersteunen. De EU en de Verenigde Staten zullen ook de wereldwijde surveillance van pandemie ondersteunen, met inbegrip van het concept van een wereldwijde pandemieradar. De EU en de Verenigde Staten zullen, respectievelijk via HERA en het Department of Health and Human Services Biomedical Advanced Research and Development Authority, samenwerken in overeenstemming met onze G7-toezegging om de ontwikkeling van nieuwe vaccins te versnellen en aanbevelingen te doen over het vergroten van de capaciteit van de wereld om deze vaccins in realtime afleveren. 

We roepen partners op om mee te doen aan de oprichting en financiering van de FIF om landen te helpen voorbereiden op COVID-19 en toekomstige biologische bedreigingen.

Pijler V: Een gezamenlijke routekaart van de EU/VS/partners voor regionale vaccinproductie. De EU en de Verenigde Staten zullen investeringen in regionale productiecapaciteit coördineren met lage- en lage-middeninkomenslanden, evenals gerichte inspanningen om de capaciteit voor medische tegenmaatregelen te vergroten in het kader van de Build Back and Better World-infrastructuur en het nieuw opgerichte Global Gateway-partnerschap. De EU en de Verenigde Staten zullen hun inspanningen bundelen om de lokale productiecapaciteit voor vaccins in Afrika te versterken en de besprekingen voortzetten over de uitbreiding van de productie van COVID-19-vaccins en -behandelingen en ervoor zorgen dat deze op billijke wijze toegang krijgen.

We roepen partners op om mee te doen aan het ondersteunen van gecoördineerde investeringen om de wereldwijde en regionale productie uit te breiden, inclusief voor mRNA-, virale vector- en/of eiwitsubeenheid COVID-19-vaccins.

Meer informatie

Gezamenlijke verklaring over de lancering van de gezamenlijke COVID-19 Manufacturing and Supply Chain Taskforce

Verder lezen

coronavirus

Coronavirus: 200e EU-desinfectierobot geleverd aan Europees ziekenhuis, nog eens 100 bevestigd

gepubliceerd

on

Op 21 september heeft de Commissie de 200e desinfectierobot geleverd aan het Consorci Corporació Sanitària Parc Taulí-ziekenhuis in Barcelona. De robots, geschonken door de Commissie, helpen bij het saneren van COVID-19-patiëntenkamers en maken deel uit van de actie van de Commissie om ziekenhuizen in de hele EU te bevoorraden om hen te helpen het hoofd te bieden aan de gevolgen van de coronaviruspandemie. Naar aanleiding van deze eerste 200 robots aangekondigd in November vorig jaar, zorgde de Commissie voor de aankoop van nog eens 100, waardoor het totaal aan donaties op 300 komt.

Een Europa dat geschikt is voor het digitale tijdperk, Executive Vice President voor Margrethe Vestager, zei: “Het helpen van lidstaten om de uitdagingen van de pandemie te overwinnen, blijft een prioriteit nummer één en deze donaties – een zeer tastbare vorm van steun – zijn een goed voorbeeld van wat kan worden behaald. Dit is Europese solidariteit in actie en ik ben blij te zien dat de Commissie een extra stap kan zetten door 100 extra desinfectierobots te doneren aan ziekenhuizen in nood.”

Sinds februari werken al 15 desinfectierobots dag en nacht in heel Spanje om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Bijna elke EU-lidstaat heeft nu minstens één desinfectierobot gekregen, die een standaard patiëntenkamer in minder dan XNUMX minuten desinfecteert, het ziekenhuispersoneel ontlast en hen en hun patiënten meer bescherming biedt tegen mogelijke infecties. Deze actie wordt mogelijk gemaakt door de Instrument voor noodhulp en de apparaten worden geleverd door het Deense bedrijf UVD-robots, dat een aanbesteding heeft gewonnen.

advertentie

Verder lezen

coronavirus

Coronavirus: Commissie tekent contract voor de levering van een behandeling met monoklonale antilichamen

gepubliceerd

on

De Commissie heeft met het farmaceutische bedrijf Eli Lilly een gezamenlijk raamcontract voor aanbestedingen ondertekend voor de levering van een behandeling met monoklonale antilichamen voor coronaviruspatiënten. Dit markeert de nieuwste ontwikkeling in deze eerste portfolio van vijf veelbelovende therapieën aangekondigd door de Commissie in het kader van de EU COVID-19 therapeutische strategie in juni 2021. Het geneesmiddel wordt momenteel beoordeeld door het Europees Geneesmiddelenbureau. 18 lidstaten hebben zich aangesloten bij de gezamenlijke inkoop voor de inkoop van maximaal 220,000 behandelingen.

Commissaris voor Gezondheid en Voedselveiligheid Stella Kyriakides zei: “Meer dan 73% van de volwassen EU-bevolking is nu volledig gevaccineerd, en dit percentage zal nog toenemen. Maar vaccins kunnen niet onze enige reactie op COVID-19 zijn. Er blijven nog steeds mensen besmet raken en ziek worden. We moeten doorgaan met ons werk om ziekte te voorkomen met vaccins en er tegelijkertijd voor zorgen dat we deze kunnen behandelen met therapieën. Met de ondertekening van vandaag sluiten we onze derde aanbesteding af en komen we onze toezegging in het kader van de therapeutische strategie van de EU na om de toegang tot geavanceerde geneesmiddelen voor COVID-19-patiënten te vergemakkelijken.”

Hoewel vaccinatie de sterkste troef blijft, zowel tegen het virus als zijn varianten, spelen therapieën een cruciale rol in de COVID-19-respons. Ze helpen levens te redden, de hersteltijd te versnellen, de duur van ziekenhuisopnames te verkorten en uiteindelijk de last van de zorgstelsels te verlichten.

advertentie

Het product van Eli Lilly is een combinatie van twee monoklonale antilichamen (bamlanivimab en etesevimab) voor de behandeling van coronaviruspatiënten die geen zuurstof nodig hebben maar een hoog risico lopen op ernstige COVID-19. Monoklonale antilichamen zijn eiwitten die in het laboratorium zijn ontwikkeld en die het vermogen van het immuunsysteem om het coronavirus te bestrijden nabootsen. Ze fuseren met het spike-eiwit en blokkeren zo de aanhechting van het virus aan de menselijke cellen.

In het kader van de EU Joint Procurement Agreement heeft de Europese Commissie tot nu toe bijna 200 contracten gesloten voor verschillende medische tegenmaatregelen met een cumulatieve waarde van meer dan € 12 miljard. Op grond van het raamcontract voor gezamenlijke aanbestedingen dat is gesloten met Eli Lilly, kunnen lidstaten het combinatieproduct bamlanivimab en etesevimab kopen indien en wanneer nodig, nadat het ofwel een voorwaardelijke vergunning voor het in de handel brengen op EU-niveau heeft gekregen van het Europees Geneesmiddelenbureau of een toelating voor noodgebruik in de betrokken lidstaat.

Achtergrond

advertentie

Het gezamenlijke inkoopcontract van vandaag volgt op het contract getekend met Roche voor het product REGN-COV2, een combinatie van Casirivimab en Imdevimab, op 31 maart 2021 en het contract meth Glaxo Smith Kline op 27 juli 2021 voor de levering van sotrovimab (VIR-7831), ontwikkeld in samenwerking met VIR biotechnologie.

De EU-strategie voor COVID-19-therapieën, aangenomen op 6 mei 2021, heeft tot doel een breed portfolio van COVID-19-therapieën op te bouwen met als doel tegen oktober 2021 drie nieuwe therapieën beschikbaar te hebben en mogelijk nog twee tegen het einde van het jaar. Het bestrijkt de volledige levenscyclus van geneesmiddelen, van onderzoek, ontwikkeling, selectie van veelbelovende kandidaten, snelle goedkeuring door de regelgevende instanties, productie en implementatie tot eindgebruik. Het zal ook coördineren, opschalen en ervoor zorgen dat de EU samenwerkt bij het waarborgen van de toegang tot therapieën via gezamenlijke aanbestedingen.

De strategie maakt deel uit van een sterke Europese gezondheidsunie, waarbij gebruik wordt gemaakt van een gecoördineerde EU-aanpak om de gezondheid van onze burgers beter te beschermen, de EU en haar lidstaten toe te rusten om toekomstige pandemieën beter te voorkomen en aan te pakken, en de veerkracht van de Europese gezondheidsstelsels te verbeteren. De strategie is gericht op de behandeling van patiënten met COVID-19 en werkt samen met de succesvolle EU-vaccinatiestrategie, waardoor veilige en effectieve vaccins tegen COVID-19 zijn goedgekeurd voor gebruik in de EU om de overdracht van gevallen te voorkomen en te verminderen, evenals ziekenhuisopnamecijfers en sterfgevallen als gevolg van de ziekte.

Op 29 juni 2021 leverde de strategie haar eerste resultaat op, met de aankondiging van vijf kandidaat-therapieën die binnenkort beschikbaar zouden kunnen zijn voor de behandeling van patiënten in de hele EU. De vijf producten bevinden zich in een vergevorderd ontwikkelingsstadium en hebben een groot potentieel om tot de drie nieuwe COVID-19-therapieën te behoren die tegen oktober 2021 worden goedgekeurd, het doel dat in het kader van de strategie is vastgesteld, op voorwaarde dat de definitieve gegevens hun veiligheid, kwaliteit en werkzaamheid aantonen .

Wereldwijde samenwerking op het gebied van therapieën is cruciaal en een belangrijk onderdeel van onze strategie. De Commissie zet zich in om samen te werken met internationale partners op het gebied van COVID-19-therapieën en deze wereldwijd beschikbaar te maken. De Commissie onderzoekt ook hoe ze de gunstige omgeving voor de productie van gezondheidsproducten kan ondersteunen en tegelijkertijd de onderzoekscapaciteit in partnerlanden over de hele wereld kan versterken.

Meer informatie

Therapeutische strategie van de EU

Reactie op het coronavirus

Veilige COVID-19-vaccins voor Europeanen

Verder lezen
advertentie
advertentie
advertentie

Trending