Verbind je met ons

coronavirus

# Oekraïne - Een potentiële partner voor hernieuwbare energie voor de EU #DTEK

gepubliceerd

on

Ondanks de impact van COVID-19 heeft de Europese sector voor hernieuwbare energie zijn veerkracht getoond en zal hij een belangrijk onderdeel vormen van het op de Green Deal gerichte economische herstel van de EU, schrijft DTEK-CEO Maxim Timchenko.

Als CEO van de grootste energiegroep van Oekraïne weet ik dat Oekraïne een enorm potentieel heeft als EU-partner in deze sector, maar we moeten ervoor zorgen dat de juiste nationale en internationale kaders aanwezig zijn om dat potentieel verder te ontsluiten en te financieren.

Als onze grootste handelspartner heeft de politieke agenda van de EU een aanzienlijke invloed op Oekraïne, en de Green Deal biedt een enorme kans voor ontwikkeling en economische groei. Dit maakt onze afstemming met de EU op het gebied van energie en klimaat des te noodzakelijker.

De energiestrategie voor Oekraïne van 2035 heeft het land toegezegd het aandeel van hernieuwbare energiebronnen tegen 25 te verhogen tot 2035% van het totale energieverbruik, naast een aanzienlijke toename van de energie-efficiëntie. In 2019 produceerde Oekraïne 5.6 miljard kW groene energie, wat slechts 3.7% is van het totale elektriciteitsverbruik in Oekraïne. Om zelfs zo'n bescheiden niveau te bereiken, heeft DTEK meer dan € 10 miljard geïnvesteerd. In feite was de sector van de hernieuwbare energie de enige energie-industrie in Oekraïne die erin slaagde investeringen aan te trekken, nieuwe capaciteit op te bouwen en nieuwe banen te creëren. Dit maakt het des te belangrijker voor ons om niet te stoppen op het bereikte niveau om zowel de doelstellingen van de energiestrategie van Oekraïne te realiseren als de Green Deal na te leven.

Vandaag lopen de binnenlandse discussies tussen de regering en de industrie over de keuze van een mechanisme om de ontwikkeling van groene energie verder te ondersteunen. Als we de klimaatverandering serieus willen aanpakken; om de basis te leggen voor toekomstige generaties, dan moeten we bereid zijn erin te investeren. We moeten het juiste evenwicht vinden tussen koolstofarm maken en de economische impact op bedrijven en consumenten.

Nu investeerders steeds meer op zoek zijn naar projecten en bedrijven die voldoen aan duurzaamheid, zal het op lange termijn economisch voordelig zijn om de principes van milieu, duurzaamheid en governance (ESG) in strategische planning over te nemen.

Andere mechanismen, zoals de uitgifte van groene obligaties, kunnen ook zeer effectief zijn bij het aantrekken van investeringen van binnen en buiten het land. DTEK, zoals onlangs erkend door het Climate Bonds Initiative - groene energie pionier award, heeft er veel baat bij gehad om als eerste Oekraïense bedrijf vorig jaar groene obligaties uit te geven.

Maar bedrijven kunnen het niet alleen. We hebben binnenlandse en internationale politieke en financiële kaders nodig om langetermijninvesteringen in groene technologieën en infrastructuur mogelijk te maken. We moeten verder gaan dan quick-fix-financiering als we echt willen transformeren naar een groene economie. Om langdurige, systemische verandering te bewerkstelligen, moeten we nieuwe benaderingen toepassen die belemmeringen voor structurele verandering - institutioneel, regelgevend of financieel - wegnemen en op hun beurt ook impulsen creëren voor verdere investeringen in innovatie en koolstofarme technologieën.

Concreet voor Oekraïne moeten we een grotere dialoog met de EU en internationale financiële instellingen (IFI's) aangaan. Zo heeft de EIB haar financieringsprioriteiten al gewijzigd in de richting van groene projecten, die de sector hernieuwbare energie in Oekraïne aanzienlijk zouden kunnen versnellen. We moeten ook een coherente aanpak in eigen land toepassen, waarbij politieke, industriële en maatschappelijke actoren in heel Oekraïne zijn betrokken. We weten bijvoorbeeld dat steenkoolgerelateerde gemeenschappen zullen worden getroffen naarmate we onze economie koolstofarm maken, dus het zal van vitaal belang zijn om consensus en overeenstemming te bereiken over de uitvoering van een rechtvaardig transitieprogramma. Dit vereist een actief partnerschap en nauwe samenwerking op lokaal, nationaal en Europees niveau.

Een economie transformeren is voor geen enkele economie gemakkelijk. Oekraïne heeft echter al bewezen hoeveel potentieel we hebben om een ​​belangrijke bijdrage te leveren aan de EU Green Deal en een leider op het gebied van hernieuwbare energie in de regio. Om dit aan te sturen, streeft DTEK ernaar om tegen 2040 koolstofneutraliteit te bereiken en de transformatie in Oost-Europa te stimuleren. Wat zeker is, is dat we nog maar aan het begin staan ​​van deze lange weg, en het besef van het potentieel van Oekraïne zal afhangen van ons vermogen om de financiële, politieke en regelgevende steun in eigen land en met de EU op één lijn te brengen.

coronavirus

Zal COVID-19 de houding van het VK ten opzichte van immigratie voorgoed veranderen?

gepubliceerd

on

Tijdens de aanloop naar de Brexit-stemming in 2016 was het politieke debat in het VK vaak gericht op immigratie, waarbij de migrantencrisis slechts een jaar eerder zijn hoogtepunt bereikte. En hoewel het misschien niet de enige reden is waarom het Britse publiek stemde om de EU te verlaten, is het duidelijk dat er bezorgdheid heerst immigratie had een aanzienlijke impact schrijft Reanna Smith.

Maar vier jaar vooruit, drie premiers, eindeloze onderhandelingen en een wereldwijde pandemie, en het is duidelijk dat Groot-Brittannië niet hetzelfde land is als tijdens het referendum van 2016. Het VK ziet nu net wat het betekent om de Europese Unie te verlaten, met de onlangs voorgestelde immigratieregels begin 2021, maar het debat over immigratie is drastisch veranderd in de nasleep van het coronavirus.

Volgens IPSOS MORIis immigratie al jaren een van de belangrijkste kwesties voor het Britse publiek, maar met het uitbreken van de coronaviruspandemie is het plotseling helemaal van de top 10 verwijderd. Het is geen verrassing dat COVID-19 de eerste plaats heeft ingenomen, maar er is bewijs om te suggereren dat immigratie is verdwenen vanwege de manier waarop de pandemie de houding ten opzichte van de kwestie enorm heeft veranderd.

COVID-19 heeft duidelijk gemaakt hoe belangrijk immigranten zijn voor het land, die een groot aantal van de "sleutelwerkers" vormen aan de frontlinie van de reactie op de pandemie. Volgens de meest recente rapport van het House of Commons, er zijn meer dan 169,000 niet-Britse personeelsleden in de NHS die een grote 13.8% van onze gezondheidszorg uitmaken. Immigranten zijn niet alleen van vitaal belang geweest om levens te redden tijdens de pandemie in het VK, maar ze zijn ook meer dan wie dan ook in het land getroffen. Amnesty International heeft onlangs onthuld dat het VK tijdens de pandemie een van de hoogste sterftecijfers heeft onder gezondheidswerkers, waarbij BAME-werknemers (zwarte, Aziatische en etnische minderheden) hier onevenredig zwaar door worden getroffen. Dit werd nog eens benadrukt toen in april werd onthuld dat de 10 artsen, die allemaal immigranten waren, waren overleden aan het coronavirus. Dus hoewel COVID veel mensen heeft verwoest, lijdt het geen twijfel dat immigranten die in de NHS en de gezondheidszorg werken een onevenredige klap hebben gekregen.

Het is ook duidelijk dat dit immense offer een effect heeft gehad op de publieke opinie en het beleid in het VK, in In 2016 zag een op de drie leden van de Britse bevolking immigratie als een belangrijk probleem. Maar van april tot juli was immigratie bijna van de politieke agenda afgevallen. Toen immigranten de helden van de pandemie werden, verschoven de krantenkoppen van de tabloid belasterende migranten naar hen te prijzen voor hun bijdragen. Tegelijkertijd begonnen parlementsleden buitenlandse NHS-werknemers op te roepen hun visa gratis te laten verlengen en het publiek was verontwaardigd dat degenen die vechten om levens te redden een toeslag moesten betalen om hetzelfde systeem te gebruiken waarin ze een sleutelrol speelden. Uiteindelijk resulteerde Boris Johnson in de aankondiging dat hij de £ 400 per jaar zou schrappen.

Daarnaast zijn de nieuwe immigratieregels onder vuur komen te liggen omdat ze hypocriet zijn over de lijst van “sleutelfiguren” van de regering. Het nieuwe op punten gebaseerde systeem vereist dat immigranten een jobaanbieding hebben met een salaris van ten minste £ 25,600 om de titel 'geschoolde arbeider' te krijgen en in aanmerking te komen voor een Tier 2 werkvisum. Veel beroepen die de afgelopen zes maanden van vitaal belang zijn geacht, worden niet geleverd met een salaris dat hoog genoeg is om aan deze eis te voldoen. Een enorme 58% van de in de EU geboren en 49% van de niet in de EU geboren voltijdse sleutelwerkers van 25 tot 64 jaar zouden niet in aanmerking komen voor een Tier 2-visum onder de nieuw voorgestelde immigratieregels.

Ondanks veranderende publieke attitudes en veranderend immigratiebeleid, zag augustus een piek in het anti-immigrantensentiment als een recordaantal asielzoekers die het Kanaal oversteken zag de Britse media en politici immigratie opnieuw bovenaan de agenda zetten.

Boris Johnson heeft gezinspeeld op strakkere immigratie en asielwetten, enkel en alleen vier maanden nadat zijn leven werd gered door twee allochtone verpleegsters toen hij zelf het virus opliep. Het schilderen van immigratie als een groot probleem kan nu te maken hebben met de dreigende economische recessie waarmee het VK wordt geconfronteerd, aangezien de regering iedereen de schuld wil geven behalve zichzelf. Ironisch, immigranten zouden zeer noodzakelijk kunnen blijken om het land economisch te helpen herstellen, en strengere beperkingen zouden te weinig immigranten in sectoren als gezondheidszorg, onderwijs en horeca betekenen.

Ondanks de verschuiving naar meer negatieve percepties door de media en politici, is het nog te vroeg om te zeggen of het publiek dit voorbeeld zal volgen. De pandemie heeft het VK veel dingen geleerd, maar misschien wel het belangrijkste: het heeft ons geleerd dat de economische waarde van de mens absoluut geen weerspiegeling is van de waarde die deze zelfde mensen voor de samenleving kunnen hebben. Het post-pandemische landschap zou de waardering van het VK voor immigranten moeten weerspiegelen, maar de voorgestelde veranderingen slagen hier niet in.

Reanna Smith schrijft voor de immigratieadviesdienst, a team van toegewijde advocaten die advies en hulp bieden bij een verscheidenheid aan immigratiekwesties.

Verder lezen

coronavirus

De lidstaten en de Commissie voeren de coronavirusmaatregel op; Conferentie van het Duitse EU-voorzitterschap nadert snel

gepubliceerd

on

Welkom allemaal bij de tweede Europese Alliantie voor Gepersonaliseerde Geneeskunde (EAPM) van de week. Terwijl we worstelen in deze moeilijke tijden, is het VK verder gedeprimeerd door het nieuws van nieuwe / oude beperkingen - uit angst voor de komst van een volwaardige tweede golf van coronavirus, heeft de regering beperkingen opgelegd aan de openingstijden van pubs / restaurants (alleen toegestaan open tot 22 uur), en onderzoekt of ze het voorbeeld van Schotland kunnen volgen door huis-aan-huisbezoeken te verbieden. Bovendien kan het zijn dat studenten tijdens Kerstmis in hun instelling moeten verblijven. Gelukkige tijden ... Nou, er is tenminste goed nieuws, zoals EAPM-directeur Denis Horgan meldt.

Conferentie van het Duitse EU-voorzitterschap

EAPM kijkt met grote opwinding uit naar haar deelname aan de komende conferentie van het Duitse EU-voorzitterschap op 12 oktober. Gezien de huidige omstandigheden met COVID-19, zal de conferentie natuurlijk online zijn, maar er zullen keynotesprekers uit de gezondheidswereld en elders aanwezig zijn - de rol van EAPM in de conferentie is de afgelopen jaren altijd populair gebleken, agenda hier, registreren hier.

En EAPM hield onlangs ook een belangrijke ronde tafel op het ESMO-congres in Madrid. Het rapport is beschikbaar door te klikken op hier. Beide soorten interactie zijn sleutelaspecten van de gestelde doelen van EAPM - om waar mogelijk en op elk niveau in contact te komen met de medische gemeenschap, vooral tijdens deze moeilijke tijden van de pandemie.

Europese gezondheidsunie

De EAPM heeft altijd de behoefte aan meer samenwerking op EU-niveau. De alliantie is geweest hier jaren op aandringen, zo ver terug als tijdens de vroege stadia of het kruis-richtlijn grensgezondheidszorg, evenals met betrekking tot de recente (en huidige) HTA-onderhandelingen. Nu heeft Commissievoorzitter Ursula von der Leyen de goedkeuring van een Europese gezondheidsunie tijdens de coronaviruspandemie onderstreept dat er behoefte is aan nauwere samenwerking. "De mensen in Europa lijden nog steeds", zei ze. "Voor mij is het glashelder: we moeten een sterkere Europese gezondheidsunie opbouwen", zei ze. "En we moeten onze crisisparaatheid en het beheer van grensoverschrijdende gezondheidsbedreigingen versterken." Het Europees Parlement is van plan dit de komende weken te bespreken en EAPM overlegt met hen over de geschetste kwesties hier.

Drugstekorten in de EU

De leden van het Europees Parlement hebben met overweldigende meerderheid gestemd om het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) "een breder mandaat en meer middelen" te geven om verstoringen van de voorziening door tekorten aan medicijnen aan te pakken. De tekst, die EP-leden hebben aangenomen met 663-23, met 10 onthoudingen, roept de Europese Commissie en de EU-lidstaten op om drugstekorten vanuit meerdere invalshoeken aan te pakken, waarvan sommige betrekking hebben op het aannemen van regelgeving en het versterken van het EMA: "Op de lange termijn zou het EMA in staat moeten zijn handelsvergunningen af ​​te geven op voorwaarde dat de fabrikanten aan de leverings- en toegankelijkheidseisen voldoen, zonder dat dergelijke eisen leiden tot een tekort aan medicijnen ”, aldus de tekst. In de tekst wordt opgemerkt dat EP-leden zouden willen dat "de middelen van het EMA worden versterkt" om het agentschap toe te rusten om "het huidige systeem van inspectie van productielocaties in derde landen te handhaven via coördinatie van de nationale inspecteurs."

EP-leden willen ook dat het EMA toezicht houdt op een gepland forum van beleidsmakers, regelgevers, betalers, patiënten en geneesmiddelenfabrikanten, bedoeld om tekorten te voorkomen, de duurzaamheid van de farmaceutische toeleveringsketen aan te pakken en het concurrentievermogen van de Europese industrie te waarborgen. Josef Figueras, directeur van de European Observatory on Health Systems and Policies, wees erop dat de EU het gebruik van antibiotica nog steeds niet kan reguleren, ook al heeft ze een actieplan voor antimicrobiële resistentie (AMR). Economisch, zei hij, heeft het alleen zin dat landen hun middelen bundelen, aangezien de "koopkracht van de Europese Unie enorm is".

De Britse verpleegcrisis lonkt

De Britse regering wordt geconfronteerd met een "opkomende crisis" over de werving van verpleegkundigen in de NHS, net zoals ziekenhuisopnames beginnen te stijgen vanwege een tweede golf van COVID-19, waarschuwt een commissie van parlementsleden. De Commons Public Accounts Committee (PAC) zegt dat er momenteel ongeveer 40,000 vacatures voor verpleegkundigen zijn, terwijl een recent onderzoek door het Royal College of Nursing suggereert dat tot 36% van de verpleegkundigen overweegt om het beroep te verlaten na de belasting veroorzaakt door de pandemie van het coronavirus. De parlementsleden zeggen dat ze 'er niet van overtuigd' zijn dat een toezegging van de regering om tegen 50,000 2025 nieuwe verpleegsters aan te werven zal werken - niet in de laatste plaats omdat het niet goed is gepland door de NHS en er acute problemen zijn met het aantrekken van mensen voor het beroep.

Deals over vaccinaties

De Commissie heeft twee eerste contracten gesloten met AstraZeneca en Sanofi-GSK om de aankoop van een vaccin mogelijk te maken, zodra het veilig en efficiënt was gebleken. Succesvolle verkennende gesprekken werden afgesloten met Johnson & Johnson op 13 augustus, CureVac op 18 augustus, Moderna op 24 augustus en BioNTech op 9 september. Alle lidstaten hebben de aanpak van de vaccinstrategie onderschreven en een overeenkomst ondertekend voor de uitvoering ervan.

Als gevolg hiervan zijn alle lidstaten vertegenwoordigd in de stuurgroep die alle aspecten van de Advanced Purchase Agreement (APA) -contracten vóór ondertekening bespreekt en beoordeelt. Het Comité benoemt de leden van het Gezamenlijk Onderhandelingsteam, dat de APA's onderhandelt met de vaccinontwikkelaars en rapporteert aan het Comité. Alle deelnemers aan deze instanties zijn benoemd door hun regeringen en hebben verklaringen ondertekend dat er geen belangenconflicten en vertrouwelijkheid zijn.

Geen kankerverwekkende chemicaliën meer op de werkvloer

Om de bescherming van werknemers tegen kanker te verbeteren, heeft de Commissie vandaag voorgesteld hun blootstelling aan kankerverwekkende chemicaliën verder te beperken. Deze vierde herziening van de richtlijn inzake carcinogene en mutagene agentia stelt nieuwe of herziene grenswaarden vast voor drie belangrijke stoffen: acrylonitril, nikkelverbindingen en benzeen. Commissaris voor Gezondheid en Voedselveiligheid Stella Kyriakides zei: “Het verminderen van het lijden veroorzaakt door kanker is een prioriteit voor ons, en daarom is preventie de sleutel. Vandaag zetten we een belangrijke stap om onze werknemers te beschermen tegen blootstelling aan gevaarlijke stoffen op de werkplek en beginnen we met ons werk in het kader van ons aanstaande Europa's kankerbestrijdingsplan.

Met het plan willen we de belangrijkste risicofactoren van kanker voor iedereen aanpakken, maar ook patiënten begeleiden bij elke stap van hun reis en bijdragen aan het verbeteren van het leven van degenen die door deze ziekte zijn getroffen. " De richtlijn inzake carcinogene en mutagene agentia wordt regelmatig bijgewerkt in overeenstemming met nieuw wetenschappelijk bewijs en technische gegevens. Drie eerdere updates hebben betrekking op de blootstelling van werknemers aan 26 chemicaliën. De invoering van nieuwe of herziene grenswaarden voor beroepsmatige blootstelling aan acrylonitril, nikkelverbindingen en benzeen zal duidelijke voordelen opleveren voor werknemers. Werkgerelateerde gevallen van kanker en andere ernstige ziekten worden voorkomen, waardoor de gezondheid en de kwaliteit van leven worden verbeterd. Het voorstel komt ook ten goede aan bedrijven door de kosten te verlagen die worden veroorzaakt door werkgerelateerde ziekten en kanker, zoals afwezigheid en verzekeringsuitkeringen.

Lockdown vermijden

En Commissaris voor Gezondheid en Voedselveiligheid Stella Kyriakides heeft deze week gewaarschuwd dat landen en burgers wakker moeten worden met de tweede golf van de pandemie - anders zal de EU opnieuw haar toevlucht moeten nemen tot strikte lockdowns. Het ECDC heeft zijn risicobeoordeling bijgewerkt nu het aantal gevallen van coronavirus in veel EU-landen sterk toeneemt, met een aantal detacheringspercentages zelfs hoger dan in maart. "Het is misschien onze laatste kans om een ​​herhaling van afgelopen voorjaar te voorkomen", zei Kyriakides.

Dat is alles voor deze week - heb een uitstekend weekend, blijf veilig en vergeet niet in te schrijven voor de conferentie van het Duitse EU-voorzitterschap op 12 oktober, agenda hier, registreren hier.

Verder lezen

coronavirus

Reactie op het coronavirus: EU-fondsen helpen de noodgezondheidszorg beter uit te rusten, banen en bedrijven te redden in Polen

gepubliceerd

on

De Commissie heeft de wijziging van het operationele programma voor de regio Pomorskie in Polen goedgekeurd, waarbij in totaal 60 miljoen euro opnieuw wordt toegewezen als reactie op de coronaviruspandemie. Commissaris Elisa Ferreira voor Cohesie en Hervormingen zei: “Deze beslissing zal ten goede komen aan medisch personeel, werknemers en bedrijven in de regio. Pomorskie voegt zich bij een groeiend aantal EU-regio's die goed gebruik maken van het Coronavirus Response Investment Initiative om te herstellen van de crisis. "

Bijna € 22.2 miljoen is besteed aan ondersteuning van de diagnose en behandeling van coronaviruspatiënten, inclusief de aanschaf van de nodige persoonlijke en medische apparatuur. Nog eens € 20.3 miljoen verschaft liquiditeit aan micro-, kleine en middelgrote ondernemingen die werden getroffen door de negatieve gevolgen van de lockdown. Ten slotte wordt € 6.7 miljoen opnieuw toegewezen aan ondernemers en werknemers die het risico lopen hun baan te verliezen en om de arbeidsomstandigheden te verbeteren, vooral voor degenen die in instellingen voor langdurige zorg werken.

Deze aanpassingen zijn mogelijk dankzij de uitzonderlijke flexibiliteit onder de Investeringsinitiatief voor reactie op het coronavirus (CRII) en Coronavirus Response Investment Initiative Plus (CRII +), waardoor lidstaten financiering uit het cohesiebeleid kunnen gebruiken om de meest getroffen sectoren door de pandemie te ondersteunen.

Verder lezen
advertentie

Facebook

Twitter

Trending