Verbind je met ons

EU

Voorkoming van #FoodWaste en bevordering van #CircularEconomy - Commissie keurt methodologie goed om voedselverspilling in de hele EU te meten

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

Elk jaar gaat ongeveer 20% van het in de EU geproduceerde voedsel verloren of wordt verspild, wat onaanvaardbare sociale, ecologische en economische schade veroorzaakt. De Europese Commissie heeft een gedelegeerde handeling aangenomen waarin een gemeenschappelijke meetmethode voor voedselverspilling wordt vastgelegd om de lidstaten te ondersteunen bij het kwantificeren van voedselverspilling in elke fase van de voedselvoorzieningsketen. 

De methodologie zal zorgen voor een coherente monitoring van voedselverspillingniveaus in de hele EU. Het voorkomen van voedselverspilling werd aangemerkt als een van de prioritaire gebieden in het actieplan voor de circulaire economie dat de Commissie in december 2015 heeft aangenomen en is een van de tien belangrijkste indicatoren van de Monitoringraamwerk circulaire economieen vertelt ons hoe ver we zijn in de overgang van lineaire "make-use-dispose" naar circulariteit, waarbij het verlies aan middelen tot een minimum wordt beperkt.

Eerste vicevoorzitter Frans Timmermans zei: "Voedselverspilling is onaanvaardbaar in een wereld waar miljoenen nog steeds honger lijden en waar onze natuurlijke hulpbronnen, die het menselijk leven en welzijn mogelijk maken, steeds schaarser worden. Daarom hebben we het voorkomen van voedselverspilling gedefinieerd als een sleutelprioriteit bij het opbouwen van een circulaire economie en een duurzame samenleving. Om verandering teweeg te brengen, moeten we voedselverspilling goed kunnen meten. Ik ben verheugd te zien dat de EU de allereerste uitgebreide meetmethode voor voedselverspilling ontwikkelt en wereldwijd het pad effent. "

Banen, groei, investeringen en concurrentievermogen Vicevoorzitter Jyrki Katainen, belast met gezondheid en voedselveiligheid, zei in zijn toespraak tot de EU-platform voor de menselijke voeding Verliezen en voedsel afval: "De businesscase voor het voorkomen van voedselverspilling is overtuigend. Onderzoek toont een 14: 1 rendement op investeringen aan voor bedrijven die vermindering van voedselverlies en voedselverspilling in hun activiteiten hebben geïntegreerd. Ik reken op de actieve deelname van exploitanten van levensmiddelenbedrijven om te meten, rapporteren en actie ondernemen tegen voedselverspilling. Bij voedselverspilling, zoals in het leven, wordt wat wordt gemeten, beheerd. "

Op basis van de methodologie wordt van de lidstaten verwacht dat ze een monitoringkader opzetten met 2020 als het eerste rapportagejaar om de eerste nieuwe gegevens over voedselverspilling tegen medio 2022 aan de Commissie te verstrekken. Het EU-rapportagekader zal helpen om de rapportage van voedselverspilling door bedrijven te standaardiseren en zal bijdragen aan wereldwijde monitoring van Doelstellingen voor duurzame ontwikkeling 12.3. De gedelegeerde handeling is onderworpen aan toetsing door de medewetgevers en zal eind juli naar het Europees Parlement en de Raad worden gestuurd.

persbericht en  Vragen en antwoorden en  toespraak zijn online beschikbaar. 

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending