Verbind je met ons

EU

Voorkoming van #FoodWaste en bevordering van #CircularEconomy - Commissie keurt methodologie goed om voedselverspilling in de hele EU te meten

DELEN:

gepubliceerd

on

Elk jaar gaat ongeveer 20% van het in de EU geproduceerde voedsel verloren of wordt het verspild, wat leidt tot onaanvaardbare sociale, ecologische en economische schade. De Europese Commissie heeft een gedelegeerde handeling aangenomen waarin een gemeenschappelijke methode voor het meten van voedselverspilling wordt vastgelegd om lidstaten te ondersteunen bij het kwantificeren van voedselverspilling in elke fase van de voedselvoorzieningsketen. 

De methodologie zal zorgen voor een coherente monitoring van de niveaus van voedselverspilling in de hele EU. Het voorkomen van voedselverspilling is aangemerkt als een van de prioritaire gebieden in het actieplan voor de circulaire economie dat in december 2015 door de Commissie is goedgekeurd en is een van de tien belangrijkste indicatoren van de Kader Monitoring Circulaire Economie, wat ons vertelt hoe ver we zijn in de overgang van lineair "maken-gebruiken-weggooien" naar circulariteit, waarbij het verlies van hulpbronnen tot een minimum wordt beperkt.

Eerste vicevoorzitter Frans Timmermans zei: "Voedselverspilling is onaanvaardbaar in een wereld waar miljoenen nog steeds honger lijden en waar onze natuurlijke hulpbronnen, die het leven en welzijn van mensen mogelijk maken, steeds schaarser worden. Daarom hebben we voedselverspillingspreventie gedefinieerd als een topprioriteit bij het opbouwen van een circulaire economie en een duurzame samenleving. Om verandering teweeg te brengen, moeten we voedselverspilling goed kunnen meten.

Vicepresident Jyrki Katainen voor banen, groei, investeringen en concurrentievermogen, verantwoordelijk voor gezondheid en voedselveiligheid, zei in zijn toespraak tot de EU-platform voor de menselijke voeding Verliezen en voedsel afval: "De businesscase voor het voorkomen van voedselverspilling is overtuigend. Onderzoek toont een 14:1 rendement op investering aan voor bedrijven die de vermindering van voedselverlies en -verspilling in hun activiteiten hebben geïntegreerd. Ik reken op de actieve deelname van exploitanten van levensmiddelenbedrijven om de niveaus van voedselverspilling te meten, te rapporteren en ernaar te handelen. Net als in het leven, wordt wat gemeten wordt, beheerd."

Op basis van de methodologie wordt van de lidstaten verwacht dat zij een monitoringkader opzetten met 2020 als het eerste rapportagejaar om de Commissie medio 2022 de eerste nieuwe gegevens over de niveaus van voedselverspilling te verstrekken. Het rapportagekader van de EU zal helpen bij het standaardiseren van de rapportage van voedselverspillingsniveaus per bedrijf en zal bijdragen aan wereldwijde monitoring van Doelstellingen voor duurzame ontwikkeling 12.3. De gedelegeerde handeling wordt door de medewetgevers getoetst en zal eind juli aan het Europees Parlement en de Raad worden toegezonden.

persbericht en Vragen en antwoorden en toespraak zijn online beschikbaar. 

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending