Verbind je met ons

Drugs

#MedicalCannabis – EP-leden roepen op tot EU-brede regels en meer onderzoek

DELEN:

gepubliceerd

on

Een macrofoto van marihuanabladeren © CC0 Foto door Esteban Lopez op Unsplash EP-leden willen een EU-breed beleid voor medicinale cannabis. © CC0 Foto door Esteban Lopez op Unsplash 

Het Europees Parlement roept op tot een EU-breed beleid voor medische cannabis en naar behoren gefinancierd wetenschappelijk onderzoek.

Verschillende EU-landen hebben het medisch gebruik van een bepaalde vorm van cannabis of cannabinoïden gelegaliseerd of overwegen wijzigingen in hun wetgeving.

De regels over welke producten zijn toegestaan ​​en hoe ze moeten worden gebruikt lopen echter sterk uiteen, hoewel geen enkel EU-land het roken of thuis kweken van cannabis voor medische doeleinden toestaat.

Hoewel de Wereldgezondheidsorganisatie officieel heeft aanbevolen dat de cannabisverbinding cannabidiol (CBD) niet als een gereguleerde stof mag worden geclassificeerd, zijn er momenteel geen EU-brede regels voor het medische of recreatieve gebruik van cannabis.

Wat is hennep? 
  • De cannabisplant bestaat uit meer dan 480 verbindingen, waaronder meer dan 100 cannabinoïden, waarvan THC (D9-tetrahydrocannabinol) en cannabidiol (CBD) de bekendste zijn. 
  • THC is het belangrijkste psychoactieve en verslavende bestanddeel van cannabis; CBD heeft geen bedwelmende of verslavende eigenschappen.
  • Het medisch gebruik van cannabis en cannabinoïden kan betrekking hebben op een grote verscheidenheid aan plantaardige en synthetische preparaten en producten.
  • Veel landen gebruiken de Mexicaanse term marihuana om naar cannabisbladeren te verwijzen. De niet-bestoven vrouwelijke planten worden hasj genoemd.

Op 13 februari kwamen de EP-leden een resolutie aangenomen over het gebruik van cannabis voor medicinale doeleinden. Leden wezen erop dat cannabis en cannabinoïden therapeutische effecten kunnen hebben bij het stimuleren van de eetlust (voor gewichtsverlies in verband met Aids) en bij het verlichten van de symptomen van bijvoorbeeld psychische stoornissen of epilepsie, astma, kanker en de ziekte van Alzheimer. Er is echter meer onderzoek nodig. Het kan ook helpen menstruatiepijn te verlichten en de risico's op obesitas en diabetes te verminderen.

In de resolutie vraagt ​​het Parlement om een ​​wettelijke definitie van medicinale cannabis om het duidelijk te onderscheiden van andere toepassingen. Er staat ook dat onderzoek en innovatie op het gebied van medicinale cannabis moeten worden gestimuleerd en op de juiste manier gefinancierd, terwijl effectieve medicijnen op basis van cannabis gedekt moeten worden door ziektekostenverzekeringen.

Bescherming van minderjarigen en kwetsbare groepen

advertentie

EP-leden zeiden dat een stabiel en duidelijk juridisch kader de kwaliteit van medicinale cannabis en de nauwkeurigheid van de etikettering ervan zou verbeteren. Dit zou ervoor zorgen dat patiënten het veilig kunnen gebruiken, met bijzondere voorzorgsmaatregelen voor jongeren en zwangere vrouwen.

Op EU-niveau zouden wettelijke regels helpen verkooppunten te controleren en de zwarte markt te beperken, terwijl middelenmisbruik en verslaving onder minderjarigen en kwetsbare groepen worden voorkomen, aldus de resolutie.

Bovendien zouden alomvattende regels een betere kennis over medicinale cannabis bevorderen, door te zorgen voor opleiding en toegang tot literatuur voor medische professionals.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending