Verbind je met ons

Kanker

Risico's op de werkplek: eindstemming over bescherming tegen #kankerverwekkende stoffen, inclusief dieseldampen

DELEN:

gepubliceerd

on

Tijdens een stemming hebben de EP-leden deze week de regels bijgewerkt om werknemers te beschermen tegen blootstelling aan kankerverwekkende en mutagene stoffen, waaronder dieseldampen.

Om ongeveer 3.6 miljoen werknemers in de EU te beschermen die mogelijk zijn blootgesteld aan de uitstoot van dieselmotoren (DEEE), is het Parlement erin geslaagd dieseldampen op te nemen in de reikwijdte van de nieuwe regels en de overeenkomstige grenswaarde voor blootstelling vast te stellen.

De nieuwe bepalingen stellen blootstellingsgrenswaarden (maximale hoeveelheid stof die is toegestaan ​​in de lucht op de werkplek) en huidnotaties (de mogelijkheid om de stof aanzienlijk via de huid te absorberen) vast voor acht extra kankerverwekkende stoffen (waaronder DEEE). De nieuwe regels moeten het risico voor werknemers op het krijgen van kanker verder verlagen, wat nog steeds de belangrijkste oorzaak is van werkgerelateerde sterfgevallen in de EU.

Achtergrond

Stoffen toegevoegd aan de lijst van kankerverwekkende stoffen:

  • Uitlaatemissies van dieselmotoren (DEEE);
  • Epichloorhydrine;
  • Ethyleendibromide;
  • Ethyleendichloride;
  • 4,4′-Methylenedianiline;
  • Trichloorethyleen;
  • Polycyclische mengsels van aromatische koolwaterstoffen, vooral die welke benzo[a]pyreen bevatten, en;
  • Minerale oliën die eerder in verbrandingsmotoren zijn gebruikt om de bewegende delen in de motor te smeren en te koelen.

Claude Rolin (EPP, BE), rapporteur, said: “This vote is a successful outcome, as we managed to introduce a limit value for diesel engine exhaust emissions (DEEE), after months of negotiation. In the European Union, millions of workers are exposed to DEEE. This second revision of the directive sends a clear signal: monitoring occupational exposure to more and more harmful substances substantially increases workers’ protection. We need to constantly monitor this. Cancer is the leading cause of work-related death in the EU. It is unacceptable that workers lose their lives while trying to earn a living.”

De definitieve tekst werd aangenomen met 585 stemmen voor, 46 stemmen voor en 35 onthoudingen.

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending