Verbind je met ons

EU

#EAPM: Copenhagen congres vondsten gepersonaliseerde geneeskunde is in het bloed

DELEN:

gepubliceerd

on

5a9686f4ca8b913a277a2c584ebb5388Zaterdag (11 juni) vond een ronde tafel op hoog niveau plaats als onderdeel van het congres van de European Hematology Association (EHA) in Denemarken. De bijeenkomst had als titel: 'Vanuit Kopenhagen de Rubicon oversteken - EHA loopt voorop'. 

De uitvoerend directeur van de in Brussel gevestigde Europese Alliantie voor Gepersonaliseerde Geneeskunde (EAPM), Denis Horgan, was gastheer van de bijeenkomst, die zich richtte op het samen verder brengen in het tijdperk van gepersonaliseerde geneeskunde.

Het omvatte onderwerpen als Driving Innovation Forward: The patient perspective, uitgewerkt door Natacha Bolanos, bestuurslid van de European Cancer Patient Coalition; het leveren van verder bewijs voor de voordelen die de premier levert aan de gezondheidszorgsystemen, geleverd door Giovanni Martinelli van de Universiteit van Bologna, en; ondersteuning van gezondheidseconomisch onderzoek van premier ter ondersteuning van besluitvormers, van Andreas Engert van Uniklinik Koln.

Na de presentaties - en vraag- en antwoordmogelijkheden - werd de sessie afgesloten met een discussie over de weg vooruit voor gepersonaliseerde geneeskunde. Het jaarlijkse evenement van EHA bood een forum voor het presenteren van “originele en ongepubliceerde” gegevens en het delen van ideeën voor hematologische innovatie. Het verspreidt ook op bewijs gebaseerde kennis.

Dit jaar was in het Bella Center in de Deense hoofdstad. Op het congres komen sprekers en aanwezigen op hoog niveau uit een breed scala aan groepen belanghebbenden, waaronder patiënten, professionals in de gezondheidszorg, academici, vertegenwoordigers van de industrie, politici en wetgevers, de media en meer.

Het congres roept op tot de formulering van een patiëntgerichte strategie waarbij EU-beslissers en regelgevers op het gebied van de volksgezondheid worden betrokken. Dit zijn doelstellingen die worden gedeeld door EAPM en die erop gericht zijn de EU en de lidstaten in staat te stellen bij te dragen aan de integratie van gepersonaliseerde geneeskunde in de klinische praktijk en tegelijkertijd een veel grotere toegang voor patiënten mogelijk te maken.

EAPM hield zijn rondetafelconferentie op het congres specifiek om EHA, een van de leden van de vereniging, te ondersteunen en om nieuwe ontwikkelingen in de organisatie te volgen. EAPM houdt de rondetafelconferentie op het congres om EHA, een van de leden van de vereniging, te ondersteunen , en om nieuwe ontwikkelingen in de hematologie te volgen.

advertentie

EHA beschrijft hematologie als “een specialiteit die alles omvat wat met bloed te maken heeft: de oorsprong ervan in het beenmerg, bloedziekten en hun behandelingen”.

De onderwerpen op de conferentie, die begon op 9 juni en liep tot en met zondag 12 juni, varieerden van stamcelfysiologie en -ontwikkeling tot leukemie, lymfoom en myeloom, om maar een paar gebieden te noemen. In de door EAPM geleide workshop werd onder meer ingegaan op het feit dat ongeveer 3 miljoen mensen over de hele wereld een zeldzame bloedings- of stollingsstoornis hebben. Deze ziekten worden veroorzaakt door veranderingen in de genen van mensen en kunnen van ouders op hun kinderen worden doorgegeven.

Nieuwe ontwikkelingen die artsen en wetenschappers in staat stellen de genetische oorzaken te begrijpen, dragen enorm bij aan het verschaffen van betere behandelingen en informatie over de waarschijnlijke ziekteontwikkeling.

Snelle diagnoses zijn essentieel bij het identificeren van getroffen familieleden, terwijl ondersteuning, advies en behandelingen worden geboden die worden genegeerd om de kwaliteit van leven te verbeteren en medische noodgevallen te voorkomen.

“Dit is gepersonaliseerde geneeskunde in actie”, aldus Horgan van EAPM. “Gepersonaliseerde geneeskunde is nog nooit zo in de publieke belangstelling geweest als nu, en de ronde tafel wil dit weerspiegelen”, voegde hij eraan toe. Het is duidelijk dat de hematologische gemeenschap veel heeft bij te dragen en een leidende rol heeft gespeeld bij het vormgeven van het EU-beleid, zoals blijkt uit de conclusies van de Luxemburgse Raad over gepersonaliseerde geneeskunde.

Twee doorbraken die al uit het congres naar voren zijn gekomen, betreffen de verbetering van de overleving bij patiënten met acute lymfatische leukemie, en de resultaten van de Euro-Ski-onderzoeken met betrekking tot patiënten met chronische myeloïde leukemie.

Gezien het feit dat gepersonaliseerde geneeskunde nog nooit zo in de publieke belangstelling heeft gestaan ​​als nu, vooral in de nasleep van het initiatief van de Amerikaanse president Barack Obama op het gebied van precisiegeneeskunde, wil de rondetafel dit weerspiegelen. De Amerikanen gaan snel en zijn tot een aantal voor de hand liggende conclusies gekomen, waaronder dat gezondheid gelijk staat aan welvaart en dat investeringen in onderzoek en innovatie, naast wetten en regels die geschikt zijn voor het doel en de snel veranderende wereld van de geneeskunde weerspiegelen, van cruciaal belang zijn.

Horgan zei: “Europa moet deze punten op elk niveau onder ogen zien – niet alleen de visie van een EU die een competitieve omgeving creëert die investeringen aantrekt, maar ook ten behoeve van de miljoenen potentiële patiënten verspreid over 28 lidstaten.”

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending