Verbind je met ons

Kanker

#WorldCancerDay benadrukt de behoefte aan kosteneffectieve benaderingen van nieuwe medicijnen

DELEN:

gepubliceerd

on

WereldkankerdagEuropese Alliantie voor gepersonaliseerde geneeskunde (EAPM) directeur Denis Horgan

Deze week, op 4 februari om precies te zijn, vindt Wereldkankerdag 2016 plaats, en het lijkt erop dat, volgens de Wereldgezondheidsorganisatie, het aantal nieuwe gevallen van kanker wereldwijd de komende twintig jaar naar verwachting met 70% zal toenemen, van ongeveer 20 miljoen. tot 14m.
Yet while the rain might seem to be tumbling down incessantly in Brussels, there will surely come a time when, in the metaphorical words of the song, we “can see clearly now, the rain has gone” – and not only in cancer, but also in diabetes and many other disease areas.
Maar er zijn uiteraard kostenkwesties en één van de belangrijkste gebieden is het proberen deze aan te pakken. Het produceren van medicijnen is er niet goedkoper op geworden. Het tegenovergestelde is waar: de ontwikkelingskosten zijn de afgelopen decennia vrijwel exponentieel gestegen.
Uit cijfers blijkt dat het gemiddeld meer dan 1 miljard euro kost om een ​​nieuw medicijn van 'bench to bedside' te krijgen, en dat het tien tot vijftien jaar duurt. Tegelijkertijd worden de markten waarin dergelijke zware investeringen kunnen worden terugverdiend, veel kleiner – als een direct natuurlijk gevolg van de toenemende personalisatie van behandelingen.
So does the fact that it’s more expensive to produce medicines for fewer people necessarily mean that medicines are (or will be) unaffordable for health-care systems? The answer to this from the Brussels-based European Alliance for Personalised Medicine (EAPM) is ‘no’. At least not necessarily.
EAPM is van mening dat een belangrijke uitdaging voor de gezondheidszorgsystemen het beheren van de geneesmiddelenuitgaven is, maar dat ze ook innovatie moeten blijven realiseren. De Alliantie heeft altijd volgehouden dat, wanneer en waar het mogelijk is een patiënt te behandelen met een ouder, goedkoper medicijn, dit ook moet gebeuren.
Aan de andere kant, als een patiënt een modernere behandeling nodig heeft, moet toegang worden geboden tegen redelijke prijzen die zowel de toegevoegde waarde als het volume op de markt weerspiegelen – waarbij behandelingen in kleine volumes uiteraard een hogere prijs met zich meebrengen. Het zal moeilijk zijn om dit evenwicht goed te krijgen, maar het zal ervoor zorgen dat iedereen wint.
Deze mantra is door anderen overgenomen. Minister Edith Schippers van Volksgezondheid: “Het beperken van de kosten om in de toekomst optimale zorg te kunnen bieden, is in ons belang, om samen te werken met de sector, zorgverzekeraars, zorgaanbieders en de patiënt. Dit vraagt ​​om duidelijke rollen en keuzes in de manier waarop wij onze farmaceutische zorg inrichten. Nationaal waar het kan en waar nodig ook in Europa.
“Alleen op deze manier kunnen we toewerken naar een systeem dat toegang biedt tot waardevolle medicijnen voor de behoefte van de patiënten”, voegde de minister eraan toe.
De Alliantie, die patiënten, medische professionals, gezondheidszorgplanners, wetenschappers, de industrie en onderzoekers samenbrengt, werkt samen met het laatste EU-voorzitterschap Luxemburg en het huidige Nederland, aan een verscheidenheid aan onderwerpen (waaronder de onlangs gepresenteerde Raad Conclusies over gepersonaliseerde geneeskunde).
De groep belanghebbenden is van mening dat er nog nooit een beter moment is geweest om de kansen op het gebied van kankerpreventie te grijpen met behulp van de nieuwste ontdekkingen op het gebied van ‘omics’ – inclusief de genomische wetenschap.
Dankzij deze vooruitgang is de kennis van veel voorkomende varianten die verband houden met kankerrisico's bijvoorbeeld gestegen van vijf naar meer dan 450 en weten wetenschappers genetisch gezien veel meer over wat individuen vatbaar maakt.
Gepersonaliseerde geneeskunde maakt gebruik van onderzoek, data en moderne technologie om burgers betere diagnostiek en follow-up te bieden dan momenteel het geval is. Het maakt gebruik van genetische informatie om te bepalen of een bepaald medicijn of regime voor een bepaalde patiënt zal werken en helpt artsen bij het beslissen welke behandeling het meest effectief zal zijn. Ook in preventieve zin kan het een grote impact hebben.
Eerdere diagnostiek en eerdere behandeling hebben veel voordelen, waaronder fiscale voordelen, want hoewel de kosten een groot probleem vormen – en er belangrijke vragen rijzen over de kosteneffectiviteit van nieuwe en zelfs bestaande behandelingen – zal betere diagnostiek de lasten voor de gezondheidszorgsystemen in de wereld verlichten. twee manieren.
Ten eerste maakt het een meer preventieve aanpak mogelijk, in die zin dat gentechnologie de waarschijnlijkheid dat een bepaald individu een bepaalde ziekte ontwikkelt, signaleert en een goed beeld geeft van hoe deze zich zal ontwikkelen, waardoor vroegtijdige interventie wordt aangemoedigd.
Minister van Volksgezondheid Schippers heeft niet toevallig een standpunt gevolgd dat EAPM de afgelopen jaren heeft bepleit en schreef op 29 januari in een brief aan de Tweede Kamer over het onderwerp 'Nieuwe medicijnen snelle toegang en acceptabele prijzen' .
Ze legt uit: “Medicijnen spelen een belangrijke rol in de kwaliteit van leven van veel Nederlanders”, en voegt eraan toe dat mensen dankzij medicijnen sneller herstellen, ondanks hun ziekte kunnen blijven werken en zelfstandig kunnen leven.”
Ze concentreerde zich op haar eigen lidstaat (al geldt dat net zo goed voor de rest van de EU-28) en gaf het voorbeeld: “Meer dan een miljoen mensen met diabetes kunnen met behulp van medicijnen actief blijven in de samenleving… Ruim vier miljoen Nederlanders die bloeddrukverlagers en cholesterolremmers gebruiken, verlagen hun risico op hart- en vaatziekten. Maar ook mensen met kanker, complexe ziekten of zeldzame ziekten hebben dankzij betere medicatie een betere kwaliteit van leven.”
Schippers wees erop dat we de afgelopen jaren “hebben geprobeerd de kosten van medicijnen binnen de perken te houden”, en voegde eraan toe dat “de verantwoordelijkheid voor de kosten bij zorgaanbieders en verzekeraars ligt” en dat het ‘preferentiebeleid’ geldt voor generieke geneesmiddelen in plaats van merkproducten. geneesmiddelen.
Ze voegde eraan toe dat de kosten van medicijnen (in Nederland) de afgelopen jaren ongeveer 9% van de totale zorguitgaven bedragen. Over het geheel genomen is dit geen relatief groot bedrag.
Ze merkte ook op dat patiënten nieuwe medicijnen willen, terwijl ze opmerkte dat sommige innovatieve medicijnen alleen geschikt zijn voor een kleine groep mensen, terwijl ze voor anderen niet werken.
“Deze medicijnen krijgen onvoldoende kansen in het huidige markttoelatingssysteem, wat leidt tot vertraagde toegang, of niet, tot patiënten”, aldus de minister.
Zoals de EAPM vele malen heeft benadrukt, is dit duidelijk een probleem dat zich in heel Europa voordoet. Schippers herhaalt uitspraken uit de Luxemburgse Raadsconclusies als zij zegt dat het essentieel is om innovatieve medicijnen toegankelijk te houden tegen aanvaardbare prijzen, terwijl ze erkent dat “als medicijnen geen toegevoegde waarde hebben voor de gezondheidszorg, het duidelijk moet zijn dat we zijn niet bereid hoge prijzen te betalen”.
De Luxemburgse minister van Volksgezondheid Lydia Mutsch zei tijdens een conferentie op hoog niveau tijdens het voorzitterschap van het hertogdom: “De uitdaging die moet worden aangegaan is het opzetten van een raamwerk dat het mogelijk maakt om de juiste behandeling aan de juiste patiënt op het juiste moment te geven, in in overeenstemming met het beginsel van universele toegang tot gezondheidszorg van hoge kwaliteit.”
De conferentie concludeerde ook dat de integratie van gepersonaliseerde geneeskunde in de klinische praktijk en de dagelijkse zorg moeilijk blijkt te zijn, gezien de vele barrières en uitdagingen voor tijdige toegang tot gerichte gezondheidszorg die nog steeds bestaan.
Wereldkankerdag herinnert ons er op het juiste moment aan dat er nog veel werk moet worden verzet om de levens van 500 miljoen potentiële patiënten in de Europese lidstaten te verbeteren.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending