Verbind je met ons

Borstkanker

#WorldCancerDay Europese kankergroepen dringen aan op actie tegen glyfosaat

DELEN:

gepubliceerd

on

T-lymfocyt en kankercel, SEMDe Health and Environment Alliance (HEAL) roept de meest invloedrijke kankerverenigingen van Europa op om er bij regeringen op aan te dringen dat glyfosaat, een chemische stof die als onkruidverdelger wordt gebruikt, onmiddellijk wordt verboden. In een brief van de voorzitter van HEAL, dr. Peter van den Hazel, die op Wereldkankerdag 4 februari is verzonden, herinnert hij de leidende nationale kankergroepen eraan dat een verbod op glyfosaat een belangrijke kans biedt op het gebied van kankerpreventie.

Glyfosaat werd in maart 2015 door het International Agency for Research on Cancer (IARC) van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) geclassificeerd als een 'waarschijnlijk kankerverwekkende stof' op basis van de momenteel beschikbare gegevens.

Dr. Peter van den Hazel zegt: “Glyfosaat definiëren als een 'waarschijnlijk kankerverwekkende stof' betekent dat wetenschappers hebben kunnen aantonen dat glyfosaat kanker veroorzaakt bij zoogdieren. Beleidsmakers in Europa en op nationaal niveau zouden moeten luisteren naar de expertise van de leidende wetenschappers van de WHO en nu dringend de blootstelling aan dit herbicide verminderen. We moeten ervan uitgaan dat als blootstelling kanker kan veroorzaken bij dieren, het hetzelfde kan doen bij mensen.”

Glyfosaat wordt veel gebruikt in Europa. Het is het actieve ingrediënt in de meeste herbiciden die worden verkocht voor gebruik in de landbouwsector. Het wordt ook verkocht aan consumenten als onkruidverdelger voor gebruik in privétuinen en aan overheidsinstanties om schoolterreinen, ziekenhuisterreinen, openbare parken, trottoirs en spoorlijnen vrij te houden van ongewenste begroeiing.

Enquêtes die de lichaamsvloeistoffen van Europeanen monitoren, suggereren dat de blootstelling aan glyfosaat toeneemt. Het Duitse federale milieubureau (UBA) heeft onlangs de resultaten gepubliceerd van zijn regelmatige testen van glyfosaat in de urine van Duitse inwoners. Daaruit bleek dat terwijl slechts 10 procent van de 400 urinemonsters die in het onderzoek in 2001 waren genomen, besmet was met glyfosaat, het percentage was gestegen tot bijna 60 procent in 2013 en tot 40 procent in 2015. Biomonitoring door Friends of the Earth Europe (FoEE) in 18 Europese landen in 2013 bleek dat de niveaus sterk uiteenliepen.

Bestaande landelijke initiatieven

Sommige nationale kankerverenigingen in Europa hebben al de actie ondernomen die HEAL promoot. Vorig jaar bracht de Franse kankerliga (la Ligue contre le cancer met 700,000 leden) een verklaring uit waarin de Franse regering werd opgeroepen glyfosaat en vier andere pesticiden die in de IARC-classificatie zijn opgenomen, zo snel mogelijk te verbieden. Een paar maanden later lanceerden ze een petitie om verlenging van de vergunning voor glyfosaat door de autoriteiten van de Europese Unie te voorkomen. Het lijkt erop dat hun stem werd gehoord, want een paar maanden na het eerste telefoontje eiste de Franse minister van Milieu dat Franse tuincentra de verkoop van glyfosaat aan particulieren stopzetten, tenzij een gekwalificeerde verkoper advies geeft.

advertentie

In Nederland werd de particuliere verkoop van herbiciden die glyfosaat bevatten in 2014 verboden. Duitse ministeries voor consumentenbescherming hebben opgeroepen tot een verbod, en sommige detailhandelaren in Duitsland hebben vrijwillig glyfosaatproducten uit hun schappen gehaald. De Deense autoriteit voor de werkomgeving, die ressorteert onder het Deense ministerie van Werkgelegenheid, heeft het besluit van de WHO/IARC gevolgd door glyfosaat als kankerverwekkend te verklaren. Dit impliceert veranderingen in de toepassingspraktijken, inclusief aanbevelingen om alternatieve, minder giftige chemicaliën te gebruiken.

Genon Jensen, uitvoerend directeur van HEAL, zegt dat ze gelooft dat nationale kankerverenigingen zeer effectief kunnen zijn bij het bewerkstelligen van een beleidsverandering die het risico op kanker zou verminderen. “We vragen invloedrijke kankerorganisaties om hun nationale autoriteiten aan te moedigen deze waarschijnlijke kankerverwekkende stof te verbieden. Dit is het moment om het te doen, want de EU bekijkt of de Europese licentie op glyfosaat moet worden verlengd. Dus naast het nemen van nationale actie in eigen land, vragen we de nationale regeringen om zich te verzetten tegen de verlenging van de toelating van glyfosaat op EU-niveau. Kankerleiderschap binnen de landen is goed geplaatst om gehoord te worden en kan op deze manier bijdragen aan het voorkomen van onnodige kankerdiagnoses als gevolg van deze blootstelling in de toekomst."

HEAL is ondertekenaar van een petitie aan de Europese Commissie, de commissaris voor voedselveiligheid en gezondheid Vytenis Andriukaitis en de verantwoordelijke ministers van de lidstaten die hen oproepen de licentie voor glyfosaat niet te verlengen.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending