Verbind je met ons

EU

Wereld Aids Dag 2015: Gezamenlijke verklaring van EU Hoge Vertegenwoordiger Mogherini en commissarissen Andriukaitis, Mimica en Moedas

DELEN:

gepubliceerd

on

wereld Aids DagAan de vooravond van Wereldaidsdag (1 december) hebben hoge vertegenwoordiger van de Unie voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid en vicevoorzitter van de Commissie Federica Mogherini, commissaris voor Gezondheid en Voedselveiligheid Vytenis Andriukaitis, commissaris voor Internationale Samenwerking en Ontwikkeling Neven Mimica en Onderzoek, Carlos Moedas, commissaris voor Wetenschap en Innovatie, heeft namens de Commissie uitdrukking gegeven aan hun engagement om de dynamiek in de mondiale strijd tegen HIV/AIDS te behouden en aan hun vastberadenheid om de mondiale doelstelling van het beëindigen van AIDS tegen 2030 te verwezenlijken.

Niemand die met AIDS te maken krijgt, mag achterblijven. Wereldwijd worden jaarlijks nog steeds 2 miljoen mensen met HIV gediagnosticeerd, waarvan 1.4 miljoen in Afrika bezuiden de Sahara, de regio die het zwaarst door de ziekte wordt getroffen. Tegenwoordig leven in totaal 36.9 miljoen mensen met HIV/AIDS. En het is met ontsteltenis dat we in 2014 getuige zijn van het hoogste aantal nieuwe hiv-infecties in Europa. Er is echter veel vooruitgang geboekt. Het aantal nieuwe infecties is sinds 35 met 2000% afgenomen. Sinds de piek in 42 is er een daling van 2004% geregistreerd voor AIDS-gerelateerde sterfgevallen. 15.8 miljoen mensen met HIV hebben nu toegang tot levensreddende behandelingen. De wereld heeft de AIDS-doelstellingen van Millennium Ontwikkelingsdoelstelling (MDG) 6 overtroffen, waardoor de verspreiding van HIV is gestopt en teruggedraaid, en streeft ernaar de AIDS-epidemie tegen 2030 te beëindigen als onderdeel van de Sustainable Development Goals (SDGs) die door de VN zijn aangenomen dit jaar.

Het aanpakken van schendingen van de mensenrechten, stigmatisering en discriminatie moeten deel uitmaken van de strijd tegen AIDS. In dit verband streeft het EU-actieplan inzake hiv/aids, dat onlangs is verlengd tot eind 2016, naar het bevorderen van concrete acties om alle vormen van stigmatisering en discriminatie tegen mensen met hiv/aids uit te bannen. In het licht van deze aanhoudende epidemie die al te veel levens heeft geëist en waarvoor nog steeds geen remedie bestaat, blijft de Commissie vooroplopen in de strijd tegen HIV/AIDS – bijvoorbeeld door:

  • Financiering van onderzoek en innovatie: via Horizon 2020 (2014-2020) heeft de Europese Commissie haar engagement om HIV/AIDS-onderzoek te ondersteunen hernieuwd. In de eerste twee jaar van het programma is al € 73 miljoen geïnvesteerd. Door de EU gefinancierd onderzoek biedt een drievoudige overwinning: het bevordert de wetenschappelijke uitmuntendheid in Europa, het helpt nieuwe of verbeterde preventieve en therapeutische instrumenten te ontwikkelen en het vergroot het Europese concurrentievermogen;
  • Ondersteuning van het Wereldfonds voor de bestrijding van AIDS, Tuberculose en Malaria (GFATM). Eind 2014 droeg de Europese Commissie 1.25 miljard euro bij en beloofde ze dit bedrag tot 1.62 te verhogen tot 2016 miljard euro. Samen vertegenwoordigen de lidstaten en de Europese Commissie ongeveer 50% van de totale financiering die aan het Wereldfonds wordt verstrekt.
  • Financiering van specifieke projecten en gezamenlijke acties met lidstaten en belanghebbenden op het gebied van testen, preventie en co-infecties, in het kader van het EU-gezondheidsprogramma – ruim 15 miljoen euro voor de periode 2008-2013, en nog meer gepland voor de periode 2014-2020.
  • Samenwerken met lidstaten en andere belanghebbenden, zoals maatschappelijke organisaties, om het aantal nieuwe infecties terug te dringen; de toegang tot preventie, behandeling en zorg verbeteren; en om de levenskwaliteit van mensen met hiv/aids te verbeteren, maar ook om het bewustzijn te vergroten, bijvoorbeeld over de implicaties van hiv/aids voor de mensenrechten, en voor hun acties ter plaatse.
  • Samenwerken met Oost-Europese lidstaten en buurlanden; En
  • Het ondersteunen van ontwikkelingslanden bij hun inspanningen om HIV/AIDS onder controle te krijgen en hun gezondheidszorgsystemen te versterken.

Voor meer informatie, klik hier, hier en hier.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending