Verbind je met ons

Kanker

De sluipmoordenaar in Europa aanpakken

DELEN:

gepubliceerd

on

20150422PHT44602_originalDoor European Alliance for Personalised Medicine Executive Director Denis Horgan & Esther Molina Montes, Grupo de Epidemiología Genética y Molecular, Centro Nacional de Investigaciones Oncológicas (CNIO)  

Hoewel de overlevingskans van sommige vormen van kanker de afgelopen tien jaar aanzienlijk is verbeterd dankzij enorme vooruitgang op het gebied van preventie, diagnose en behandeling, heeft pancreaskanker de trend weerstaan.  

De ziekte heeft nog steeds de slechtste overlevingspercentages van alle vormen van kanker en volgens voorspellingen zal het aantal sterfgevallen als gevolg van alvleesklierkanker in heel Europa blijven stijgen, terwijl dat van andere vormen van kanker zal blijven dalen. Er zijn verschillende belangrijke onderzoeks- en medische onvervulde behoeften met betrekking tot deze ziekte, en de kwesties werden besproken tijdens een conferentie getiteld 'Burning issues in Pancreatology' die vorige week (6-7 november) werd gehouden in Cluj-Napoca, Roemenië.

Pancreaskanker is momenteel een hot topic, met de European Alliance for Personalised Medicine (EAPM) in samenwerking met de COST Action BM1204 EUPancreas heeft onlangs een Wit papier op de ziekte. De meeste kwesties die in het document van de Alliantie aan de orde worden gesteld, zijn deze week besproken tijdens een vergadering in het Europees Parlement.

Als gevolg hiervan zal één EAPM-lidorganisatie, de European Cancer Patient Coalition, het voortouw nemen met outreach-initiatieven op het gebied van alvleesklierkanker op nationaal niveau, ondersteund door de Alliantie op politiek niveau. Op de tweedaagse conferentie in Cluj-Napoca, mede georganiseerd door EUPancreas COST Action, EFISDS en EPC, werd besproken hoe nieuwe inspanningen kunnen worden geleverd om efficiëntere preventie-, diagnose- en behandelingsstrategieën te ontwikkelen.

Het ontdekte dat er meer etiologisch onderzoek nodig is om nieuwe oorzakelijke factoren van pancreaskanker en zijn premaligne laesies te identificeren, om biomarkers voor diagnose in een vroeg stadium te ontwikkelen, om populaties met een hoog risico op de ziekte te identificeren, om ziekteprofielen met verschillende reacties op behandeling te karakteriseren, evenals tumorsubtypes van alvleesklierkanker met ander klinisch gedrag, en om acties uit te voeren op dit nieuwe en zich snel ontwikkelende gebied van gepersonaliseerde geneeskunde.

De conferentie stelde ook vast dat nieuwe en multidisciplinaire instrumenten en aanhoudende multidisciplinaire samenwerkingsinspanningen essentieel zijn om vooruitgang te boeken in het onderzoek.

advertentie

Núria Malats, voorzitter van EUPancreas COST Action, zei: "De toepassing van de snel evoluerende 'omics'-technologieën in kankeronderzoek heeft aangetoond dat grootschalige internationale samenwerking essentieel is om relevante informatie te ontcijferen in de context van grootschalige ondervragingen."

De EUPancreas COST Action is een Europees platform dat de samenwerking van een breed scala aan Europese en internationale multidisciplinaire onderzoeksgroepen op het gebied van pancreaskanker faciliteert. Het brengt jonge onderzoekers samen met onderzoekers met meer ervaring, zodat Europa actief kan deelnemen aan internationaal onderzoek naar de ziekte.

In totaal zijn bij de actie 195 multidisciplinaire leden uit 22 EU-landen betrokken. Het hoofddoel van EUPancreas is om in te spelen op opkomende wetenschappelijke en technologische ontwikkelingen op het gebied van pancreaskanker, om kennis en ervaring op een multidisciplinaire manier te integreren “van cel tot samenleving”.

Dit wordt bereikt door de bevordering en toepassing van uniforme studiehulpmiddelen en -protocollen, het bevorderen van het optimale gebruik ervan door beginnende onderzoekers, het verbeteren van de mobiliteit en opleiding van onderzoekers, en het verspreiden van de resultaten van de actie onder de bredere samenleving. EUPancrea bouwt samen met andere internationale initiatieven om publieke en gezondheidsbeleidsmakers bewuster te maken van de onvervulde onderzoeksbehoeften en effecten van deze stille dodelijke ziekte.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending