Verbind je met ons

Kanker

Longkanker Witboek gelanceerd

DELEN:

gepubliceerd

on

kreeftkreeftEuropese Alliantie voor gepersonaliseerde geneeskunde (EAPM) directeur Denis Horgan

Een witte Papier gericht op het aanpakken van onnodige sterfgevallen als gevolg van longkanker werd vandaag (dinsdag 10 november) gelanceerd en heeft tot doel een grotere toegang tot innovatieve behandelingen en een efficiëntere organisatie van onderzoek te bevorderen.

De auteurs, de European Alliance for Personalised Medicine (EAPM), zeggen dat longkankerpatiënten dringend actie op het hoogste niveau nodig hebben. Het document is een directe oproep aan beleidsmakers, wetgevers en toezichthouders in de EU en de lidstaten.

EAPM schrijft dat verbeteringen “in de eerste plaats zullen afhangen van een grotere samenwerking tussen de lidstaten en in de gezondheidszorgsector. Bij de samenwerking moeten patiënten, zorgverleners en patiëntenorganisaties betrokken zijn, die een onmisbare bijdrage kunnen leveren.”

Longkanker is de grootste mondiale doodsoorzaak van alle vormen van kanker. Minder dan de helft van de nieuw gediagnosticeerde patiënten leeft langer dan een jaar, terwijl slechts 16% vijf jaar overleeft.

Het is zo'n enorme killer deels omdat het is moeilijker te detecteren in een vroeg stadium. Tegen de tijd dat een persoon begint te symptomen opmerkt, is het vaak verspreid naar andere delen van het lichaam en is daarom moeilijk te behandelen.

De meerderheid van de longkankers bij beide geslachten wordt veroorzaakt door roken, maar ongeveer 15% niet zijn, en de meerderheid van de niet-rokers zijn vrouwen, vooral jonge vrouwen.

advertentie

Longkanker bij vrouwen is de afgelopen 600 jaar met maar liefst 30% toegenomen. Tegenwoordig sterven er elk jaar meer mensen aan longkanker dan aan borst-, eierstok- en baarmoederkanker samen.

Hiervoor zijn verschillende theorieën geopperd (oestrogeen als tumorpromotor is één voorbeeld), maar simpel gezegd weten wetenschappers het gewoon niet zeker. De Papier voegt hieraan toe: “Het is duidelijk dat artsen effectievere manieren nodig hebben om deze vormen van kanker op te sporen en aan te pakken.”

European Respiratory Society, longkankerdeskundige prof. Jean-Paul Sculier, zei: “De strijd tegen longkanker loopt achter op bijvoorbeeld de strijd tegen borstkanker. Eén reden is een algemeen gebrek aan financiering voor onderzoek. Meer onderzoek is dringend nodig. Een andere reden is een relatief gebrek aan belangenbehartiging door patiënten, omdat er zoveel patiënten overlijden.”

EAPM-secretaris Gordon McVie zei: “Er zijn meer inspanningen nodig op het gebied van preventie. Het publieke bewustzijn van de ziekte en de risicofactoren moet worden ontwikkeld, vooral onder jongeren, vrouwen en professionals in de eerstelijnsgezondheidszorg.”

Stefania Vallone van Women Against Lung Cancer zei: “Veel burgers vragen zich af: 'Waarom doet Europa er toe? Hoe helpt Europa ons?' In het tijdperk van gepersonaliseerde geneeskunde kan de EU op veel manieren helpen. “Gepersonaliseerde geneeskunde begint bij jou en mij. Het draait allemaal om het empoweren van de patiënt en het geven van de juiste behandeling aan de juiste persoon op het juiste moment - in ons geval voor de longkankerpatiënten. Klinkt eenvoudig? Nou ja, dat is om verschillende redenen niet het geval, maar het concept begint nu al een revolutie teweeg te brengen in de geneeskunde en de manier waarop behandelingen worden verleend.”

De Wit papier merkt op dat “het begrijpen van een nieuwe diagnose beangstigend is en, omdat behandelingen zo snel evolueren als gevolg van ontwikkelingen in de wetenschap, vaak verwarrend. Patiënten moeten zich realiseren dat behandelstrategieën zullen afhangen van het type longkanker, het stadium waarin deze zich bevindt, hun algemene gezondheidstoestand en meer. Voeg daarbij de behandelmogelijkheden van een operatie, stralingstherapiechemotherapie en gevestigde of experimentele gerichte medicijnen, plus de verschillende mogelijke bijwerkingen, en het wordt een mijnenveld.”

“Zorgwerkers moeten een cruciale rol spelen bij het empoweren van de patiënt, zodat hij of zij de omstandigheden volledig kan begrijpen en keuzes kan maken”, voegt het eraan toe.

Met de toegenomen kennis van het menselijk genoom kunnen artsen de genetische samenstelling van een patiënt analyseren – met zorgvuldige aandacht voor de tumorcellen, die uniek kunnen zijn – en daarop volgende therapie richten om de individuele patiënt en de individuele tumor te behandelen.

EAPM zegt dat gepersonaliseerde geneeskunde wetenschappers in staat stelt een tumor te onderzoeken en genen te identificeren die de gevoeligheid voor geneesmiddelen kunnen voorspellen, of genen die mogelijk kunnen voorspellen dat patiënten het beter zullen doen en geen verdere behandeling nodig hebben, of degenen die baat zouden kunnen hebben bij verdere behandeling. In de toekomst zullen steeds meer behandelbeslissingen gebaseerd zijn op de moleculaire kenmerken van een individuele tumor. Meer onderzoek zou kunnen leiden tot het eerder identificeren van longkanker, wat de genezingspercentages enorm zou verhogen.

Denis Horgan, uitvoerend directeur van EAPM, zei: “Gepersonaliseerde geneeskunde voor patiënten met niet-kleincellige longkanker is er al. Pathologen kunnen bijvoorbeeld een zo volledig en nauwkeurig mogelijke subtypering van tumoren uitvoeren. “Het lijkt erop dat de volgende generatie sequencing een uitgebreide genetische analyse van afzonderlijke monsters mogelijk zal maken, hoewel verschillende technische, logistieke en ethische problemen – bijvoorbeeld Big Data en gegevensbescherming – moeten worden opgelost.”

“Wetgevers hebben hier zonder enige twijfel een grote rol te spelen”, voegde Europarlementariër Cristian Busoi eraan toe.

Regine Deniel Ihlen van Lung Cancer Europe vatte het samen als volgt: “Dit is een cruciale tijd voor Europa. Voor patiënten tikt de klok. Maar er is tijd. Tijd die ons in staat stelt de patiënten centraal te stellen in hun eigen zorg, maar het betekent ook dat het stellen van prioriteiten aan de orde van de dag is. “Een betere gezondheid voor burgers en patiënten is essentieel voor de welvaart van Europa. We kunnen niet groeien zonder gezondere burgers die kunnen bijdragen aan de lidstaat en het EU-project.”

Onder de Witboek 'vraagt' Er is behoefte aan erkenning dat longkanker een van de grootste doodsoorzaken in Europa is en dat de Europese Unie een belangrijke rol kan spelen bij het helpen bestrijden van de ziekte.

Het voegt eraan toe dat de EU richtlijnen moet opstellen die de lidstaten in staat zullen stellen om kwalitatief hoogstaande programma's voor vroege detectie van longkanker op te zetten, en dat er behoefte is aan meer publiek-private partnerschappen, zoals IMI II. Het document roept ook op tot meer samenwerking tussen farmaceutische onderzoekers om de beste behandelingen voor patiënten te vinden, waardoor de kosten voor individuele bedrijven bij het ontwikkelen van behandelingen zullen worden verminderd.

Ten slotte stelt het: “De lidstaten en de EU-instellingen moeten samenwerken om de barrières voor innovatie te overwinnen, inclusief het erkennen van de werkelijke waarde van nieuwe behandelingen en het gemakkelijker maken van de toegang daartoe, het stimuleren van onderzoek in heel Europa en het betrekken van alle belanghebbenden – en in het bijzonder patiënten – bij beleidsvorming.”

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Denis Horgan, uitvoerend directeur van EAPM,
EAPM, Avenue de l'Armee / Legerlaan 10,
1040 Brussel, België
T. + 32 (0) 472 535 104
Website

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending