Verbind je met ons

EU

Milieu Europarlementariërs verzetten tegen nationale GGO invoerverboden voorstel

DELEN:

gepubliceerd

on

gmo-heldEen ontwerp van EU-wet die elke lidstaat in staat zou stellen de verkoop en het gebruik van door de EU goedgekeurde GGO-voedingsmiddelen of diervoeders op zijn grondgebied te beperken of te verbieden, stuitte dinsdag (13 oktober) op verzet van leden van de Milieucommissie. Leden zijn bezorgd dat het voorstel onwerkbaar zal blijken te zijn en zal leiden tot de herinvoering van grenscontroles tussen pro- en anti-ggo-landen. De aanbeveling zal tijdens de plenaire zitting van 26-29 oktober in Straatsburg door het hele Parlement in stemming worden gebracht.

https://youtu.be/klu811S6quc?list=PLOILgIoG5Du6tWfw-eFxuE5Grv07Wgog8

“Een duidelijke meerderheid in de commissie wil de interne markt niet in gevaar brengen. Voor ons moet de bestaande wetgeving van kracht blijven en moeten de lidstaten hun verantwoordelijkheid nemen en samen een besluit nemen op EU-niveau, in plaats van nationale verboden in te voeren”, aldus de voorzitter van de Milieucommissie. Giovanni La Via (EVP, IT).

“Dit voorstel is in strijd met de principes van “betere regelgeving” en transparantie die de nieuwe Europese Commissie heeft overgenomen. Nadat we zoveel jaren hebben besteed aan het wegwerken van interne belemmeringen, zou dit voorstel de interne markt kunnen versnipperen en kunnen leiden tot een terugkeer naar grensinspecties, waar we destijds allemaal hard aan hebben gewerkt”, voegde hij eraan toe.

Volgende stappen

De aanbeveling werd goedgekeurd met 47 stemmen voor, 3 tegen en 5 onthoudingen. Tijdens de plenaire vergadering van 26-29 oktober in Straatsburg zal er plenair over worden gestemd.

Op 22 april 2015 heeft de Commissie - samen met een mededeling - een voorstel ingediend tot wijziging van de bestaande wetgeving wat betreft de mogelijkheid voor de lidstaten om het gebruik van genetisch gemodificeerde levensmiddelen en diervoeders op hun grondgebied te beperken of te verbieden.

advertentie

In haar voorstel stelt de Commissie voor om, wat betreft genetisch gemodificeerde levensmiddelen en diervoeders, de recente wetgeving inzake ggo's bestemd voor teelt, die begin april 2015 in werking is getreden, te weerspiegelen. verbieden - onder bepaalde voorwaarden - het gebruik van genetisch gemodificeerde levensmiddelen en diervoeders op hun grondgebied nadat deze producten op EU-niveau zijn toegelaten.

Meer informatie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending