Verbind je met ons

Kanker

Kankercongres laat vooruitgang zien, maar benadrukt lacunes in de zorg

DELEN:

gepubliceerd

on

6-borstkankerAdvies van de uitvoerend directeur van de European Alliance for Personalised Medicine (EAPM), Denis Horgan

De jaarlijkse Europees Kankercongres (ECC) onlangs gehouden in Wenen was, zoals altijd, een druk en succesvol evenement dat werd bijgewoond door belanghebbenden van over de hele wereld. Het congres werd gezamenlijk georganiseerd door ECCO en ESMO en is het grootste in zijn soort in Europa.

In de loop van het evenement hield de in Brussel gevestigde European Alliance for Personalised Medicine (EAPM) een workshop, verschillende vergaderingen en een hele reeks interviews op hoog niveau, met het oog op een 'inventarisatie' in een omgeving die gepersonaliseerde geneeskunde heeft gezien grote stappen maken op het gebied van oncologie. In de Alliantie-workshop op topniveau werd besproken hoe Europa moet reageren op uitdagingen met betrekking tot het optimaliseren van onderzoek om de doelstellingen van verschillende belanghebbenden met tegenstrijdige belangen beter aan te pakken, om optimaal gebruik te maken van de eindige mogelijkheden om belangrijke klinische vragen in onderzoek aan te pakken en om de samenwerking tussen meerdere belanghebbenden te vergroten , met name grensoverschrijdende samenwerkingen.

Het zocht ook naar manieren om de ontwikkeling van biomarkers die gepersonaliseerde geneeskunde kunnen versnellen, beter te stimuleren en om het delen van informatie over bestaand onderzoek te optimaliseren om besluitvorming te voorkomen die de implementatie van best practices in klinisch onderzoek en de klinische praktijk kan vertragen.

Op het congres werd duidelijk dat, hoewel de behandeling, prognose en overlevingskansen van veel vormen van kanker voortdurend verbeteren, er nog steeds grote problemen zijn rond deze potentieel dodelijke reeks ziekten.

Overleving van kankerpatiënten in Europa:  Vergelijkingen van de overleving en zorg van kankerpatiënten in Europa tot 2007 laten zien dat hoewel meer patiënten ten minste vijf jaar na de diagnose overleven, er grote verschillen zijn tussen landen, die vooral significant zijn bij bloedkanker. Uit een nieuwe analyse van gegevens uit een EUROCARE 5-onderzoek blijkt dat de overleving over het algemeen laag is in Oost-Europa en hoog in Noord- en Midden-Europa, wat de trends bevestigt die in eerdere onderzoeken van de organisatie naar voren kwamen. De nieuwe studie toonde aan dat in het algemeen de relatieve overleving na vijf jaar - gecorrigeerd voor andere doodsoorzaken dan kanker - in de loop van de tijd gestaag toenam in Europa, met name in het oosten, voor de meeste vormen van kanker. De meest dramatische geografische variaties werden echter waargenomen voor bloedkanker waar recentelijk vooruitgang is geboekt in de behandeling. EUROCARE 5 heeft gegevens van 22 miljoen kankerpatiënten die tussen 1978 en 2007 in 30 Europese landen zijn gediagnosticeerd en rapporteert resultaten sinds eind jaren '90. De meest recente gegevens bevatten meer dan 10 miljoen patiënten die tussen 1995 en 2007 werden gediagnosticeerd en tot 2008 werden gevolgd.

Kanker behandeld met steeds betere resultaten:  Elders op het congres legde professor Peter Naredi, verkozen president van ECCO, uit dat doorbraken in onderzoek en geavanceerde klinische praktijk het mogelijk hebben gemaakt om kanker te behandelen met steeds betere resultaten. Hij zei: “Studies tonen aan dat de overlevingstijd sinds de jaren zeventig is gestegen tot 10 jaar voor verschillende ernstige vormen van kanker. Kleinere maar significante verbeteringen worden ook gemeld voor andere geselecteerde typen van de ziekte. Vandaag kunnen we eindelijk spreken van een effectieve behandeling en leven na de diagnose van kanker.

advertentie

“Overlevenden hebben echter te maken met een scala aan fysieke problemen, kwaliteit van leven en participatie. Er is dringend behoefte aan nieuwe manieren van werken als het gaat om nazorg”, voegde Naredi eraan toe.

Naredi was voorzitter van een sessie in het ECC over 'Tijdbommen in de oncologie: kankeroverleving', waarin gegevens werden verdiept die de stijging van het aantal kankeroverlevenden illustreren en hoe de brede trend kan worden gecategoriseerd voor zorg op maat. Voorbeelden van goede praktijken bij het opzetten van geïntegreerde overlevingsdiensten benadrukten het UK National Cancer Survivorship Initiative.

Wereldwijde last van kanker: Op wereldschaal hoorde het congres dat meer dan vier vijfde van de 15 miljoen mensen bij wie in 2015 kanker werd vastgesteld een operatie nodig zal hebben, maar dat minder dan 25% toegang zal hebben tot goede, veilige en betaalbare chirurgische zorg, volgens The Lancet Oncology. Toegang is voorspelbaar slechter in lage-inkomenslanden, maar het wereldwijde tekort weerspiegelt het feit dat chirurgische zorg door de internationale gemeenschap niet wordt gezien als een essentieel onderdeel van de wereldwijde kankerbestrijding. Professor Richard Sullivan, van het Institute of Cancer Policy, King's Health Partners Comprehensive Cancer Centre, King's College London, VK, zei: "Met veel concurrerende gezondheidsprioriteiten en substantiële financiële beperkingen in veel lage- en middeninkomenslanden, chirurgische diensten voor kanker krijgen binnen de nationale kankerplannen een lage prioriteit en krijgen weinig middelen toegewezen. Als gevolg hiervan is de toegang tot veilige, betaalbare kankerchirurgische diensten erbarmelijk.” De situatie is dat veel van de armere EU-lidstaten hun bevolking geen kankerchirurgie van hoge kwaliteit leveren.

Combinatie therapieën:  Op een meer optimistische toon bleek dat actuele resultaten van een proef met een combinatie van twee gerichte therapieën voor de behandeling van gevorderd melanoom hebben aangetoond dat patiënten aanzienlijk langer leven dan patiënten die met een ander medicijn worden behandeld wanneer ze alleen worden gebruikt. Professor Caroline Robert, van het Institut Gustave Roussy in Parijs, kondigde op het ECC aan dat niet alleen de mediane totale overlevingstijd langer is voor patiënten die de combinatiebehandeling krijgen, maar dat 51% van de patiënten die de combinatiebehandeling krijgen na twee jaar in leven is, vergeleken met tot 38% van de patiënten die alleen het enige geneesmiddel, vemurafenib, kregen. Robert zei: “We zagen een statistisch significante vermindering van 34% in het risico op overlijden bij patiënten die de combinatietherapie kregen. De verhoogde overleving bij deze patiënten is opmerkelijk, en deze mediane totale overleving van meer dan twee jaar is de langste in deze categorie patiënten in een gerandomiseerde fase III-studie.”

Behandeling voor kleincellige longkanker:  Een andere positieve noot met betrekking tot gerichte behandelingen, zoals onderschreven door EAPM en zijn belanghebbenden, lijkt een nieuwe behandeling veelbelovend te zijn in de strijd tegen kleincellige longkanker (SCLC). Dit is een agressieve ziekte die moeilijk te behandelen is en vaak pas wordt gediagnosticeerd als deze zich heeft verspreid naar andere delen van het lichaam. De overlevingspercentages na vijf jaar bij SCLC, die goed zijn voor ongeveer 14% van alle longkankers, zijn erg laag, slechts 6%. Maar dr. M. Catherine Pietanza, die assistent-behandelend arts is in het Memorial Sloan Kettering Cancer Center, New York, onthulde de resultaten van een fase I-onderzoek met Rova-T bij 79 patiënten met SCLC die progressie vertoonden na eerstelijns- of tweedelijnstherapie. Pietanza zei: “Terwijl andere kankers meerdere behandelingsopties hebben, is er slechts één middel goedgekeurd in SCLC en geen enkele beschikbaar in de derdelijnssetting; de vooruitzichten voor deze patiënten zijn somber.” Derdelijnstherapie wordt gegeven nadat eerste- en tweedelijnsbehandelingen er niet in zijn geslaagd de progressie van de ziekte te stoppen. Er was een hoog responspercentage en Pietanza vertelde het congres dat dit op zich al opwindend was, terwijl hij eraan toevoegde dat “hierboven hebben we kunnen een biomarker identificeren... waardoor we ons kunnen richten op de behandeling van SCLC. De activiteit van het medicijn die we hebben gezien is opmerkelijk, en wat belangrijker is, de duurzame reacties op de lange termijn zijn opmerkelijk bij zo'n agressieve ziekte waar de progressie normaal gesproken erg snel is."

Genetische screening op hersenmetastasen: Ondertussen werd ook in de Oostenrijkse hoofdstad onthuld dat genetische screening van hersenmetastasen nieuwe doelwitten voor behandeling zou kunnen opleveren. Dit kwam naast het nieuws over een medicijn dat de overlevingskansen van patiënten met nierkanker verbetert en de belofte van een betere behandeling na de ontdekking van significante genetische verschillen tussen borstkanker die terugvalt en borstkanker die dat niet doen. In het laatste geval hebben onderzoekers een belangrijke stap gezet om te begrijpen waarom sommige primaire borstkankers terugkeren en andere niet. Dr. Lucy Yates, MD, een oncoloog voor klinisch onderzoek van het Wellcome Trust Sanger Institute in Cambridge, vertelde het congres dat hoewel de meeste patiënten met borstkanker genezen zijn na de behandeling, bij ongeveer een op de vijf de kanker zal terugkeren, ofwel terugkeren naar hetzelfde plaats of verspreiding naar andere delen.

Genetische factoren die gepersonaliseerde geneeskunde aandrijven: Het lijkt erop dat de genetische factoren die kankers veroorzaken die terugkeren, verschillen van die in kankers die dat niet doen. Dit zou artsen in staat kunnen stellen patiënten te identificeren die een hoog risico lopen dat hun kanker terugkeert en zich te richten op de genen die verantwoordelijk zijn wanneer de kanker voor het eerst wordt gediagnosticeerd. Dr. Yates en haar team analyseerden gegevens van de genetische sequentiebepaling van de tumoren van 1,000 borstkankerpatiënten. In 161 gevallen ging het daarbij om monsters van terugkerende tumoren of uitzaaiingen. Ze vergeleken de kankergenen die werden gevonden in kankers die bij de eerste diagnose werden bemonsterd met die in recidiverende kankers, en ontdekten genetische verschillen tussen primaire en terugkerende tumoren, met enkele verschillen die werden verkregen tijdens de latere fasen wanneer de kankers terugkeerden en zich begonnen te verspreiden.

Gevolgen voor gepersonaliseerde geneeskunde: 
Dit laatste punt kan belangrijke implicaties hebben voor gepersonaliseerde geneeskunde. Als individuele kankers in de loop van de tijd genetisch kunnen veranderen, moeten behandelingen die gericht zijn op een bepaalde genetische mutatie mogelijk veranderen naarmate de ziekte voortschrijdt, door regelmatig monsters van kankerweefsel te nemen. Hoewel de op het ECC aangekondigde verbeteringen en doorbraken voortbouwen op de groeiende reputatie van gepersonaliseerde geneeskunde, is er nog een lange weg te gaan voordat de juiste behandeling aan de juiste patiënt op het juiste moment een one-size-fits-all-mentaliteit vervangt .

Slim en ethisch gebruik van Big Data in onderzoek, grensoverschrijdende en interdisciplinaire samenwerking, het wegnemen van silo-denken, betere wetgeving die rekening houdt met de enorme technologische vooruitgang en, van vitaal belang, de betrokkenheid van patiënten op alle niveaus van hun eigen behandeling zijn essentieel om ervoor te zorgen dat gepersonaliseerde geneeskunde wordt ingebed in de gezondheidszorgstelsels van de lidstaten. EAPM zal blijven aandringen om dit te laten gebeuren ten voordele van 500 miljoen potentiële patiënten in de hele Europese Unie en de generaties die zullen volgen.

voor mij

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending