Verbind je met ons

EU

Een versterkt farmaceutisch O&O-investeringsklimaat zal helpen bij het aanpakken van gezondheids- en economische uitdagingen waarmee Europa wordt geconfronteerd, zegt Janssen

DELEN:

gepubliceerd

on

DLT_grootOndanks de stijging van de gezondheidszorguitgaven in Europa in de afgelopen decennia, blijft de financiering van onderzoek en ontwikkeling op het gebied van de gezondheidszorg in Europa stagneren, zo blijkt uit onderzoek gepubliceerd door Deloitte in opdracht van Janssen.

nieuwe studies, Investing in European gezondheidszorg R&D │ Een traject naar duurzame innovatie en sterkere economieën onderzoekt de redenen achter de stijgende gezondheidszorgkosten in Europa en de daarmee samenhangende stagnatie in R&D-investeringen ondanks tientallen jaren van sterke groei.

Het rapport belicht een aantal belangrijke bevindingen:

  • De uitgaven voor gezondheidszorg zullen naar verwachting stijgen van 13% tot 18% van het Europese bbp in 2030.
  • De Europese uitgaven voor O&O-gezondheidszorg vertegenwoordigen iets meer dan de helft van die in de VS.
  • De particuliere sector in Europa is verantwoordelijk voor twee derde van de investeringen in onderzoek en ontwikkeling, waarbij een derde afkomstig is uit nationale of EU-overheidsfondsen.
  • Hoewel de nationale O&O op het gebied van de volksgezondheid in de afgelopen tien jaar aanzienlijk is gestegen, is het groeitempo sinds 2009 vertraagd en in 2012 gestagneerd. Tussen 2010 en 2012 liet van alle grote Europese economieën alleen Denemarken groei zien (17%).

“Dit rapport zou moeten dienen als een wake-up call voor zowel overheden als de industrie”, zegt Beatrice Tardieu, Senior Director bij Janssen’s Health Policy Center. "De implicaties van inactiviteit zijn duidelijk en vereisen een vastberaden en collaboratieve aanpak voor het verbeteren en prioriteren van R&D-financieringsstrategieën."

Het rapport stelt dat meer investeringen in R&D een fundamentele rol kunnen spelen in een betere patiëntenzorg en economische groei in Europa. Dergelijke investeringen spelen ook een fundamentele rol bij het reageren op de stijging van de gezondheidszorguitgaven door mogelijk de druk op de toch al onder druk staande infrastructuur zoals ziekenhuizen te verminderen.

Het transformeren van de Europese economie naar een economie die steeds meer op kennis is gebaseerd, is ook een van de prioriteiten die de Europese Commissie voor 2020 heeft gesteld. Als zodanig heeft de gezondheidszorgsector een cruciale rol te spelen voor de toekomst van de Europese economie.

Er is de afgelopen jaren enige vooruitgang geboekt bij het aanpakken van deze uitdagingen, waaronder de goedkeuring van een EU-verordening inzake klinische proeven, een toename van het aantal fusies, licentieovereenkomsten en biotech-overnames door grote biofarmaceutische bedrijven. Dit heeft licht geworpen op andere aspecten die een positieve invloed zouden kunnen hebben op gezondheidszorg-O&O, en vooral op de noodzaak om meer innovatieve samenwerkingen tussen de belanghebbenden in de gezondheidszorg te bevorderen.

advertentie

De oprichting van platforms voor het delen van gegevens om gebruik te maken van de grote hoeveelheden medische gegevens die worden gegenereerd door Europese zorggerelateerde instellingen, kan bijvoorbeeld helpen bij het stroomlijnen van het onderzoek dat wordt uitgevoerd binnen de academische wereld, overheidsorganisaties en bedrijven in de farmaceutische/medische apparatuur. Hoewel dergelijke initiatieven zijn gestart en momenteel worden gefinancierd (bijvoorbeeld via het EU-kaderprogramma), moet het bewustzijn van het O&O-potentieel van dergelijke interoperabele datasystemen binnen de gezondheidszorg worden vergroot.

Ondanks de recente vooruitgang zorgen de hindernissen op regelgevingsgebied in de particuliere sector er echter voor dat de krapte op de R&D-investeringen toeneemt. Een dringende herbeoordeling van de Europese aanpak van O&O-investeringen in de gezondheidszorg is daarom nodig om verdere innovatie ter verbetering van het menselijk leven te kunnen blijven ondersteunen. “Overheden moeten nieuwe technologieën op transparante wijze belonen door middel van passende terugbetalingssystemen die zorgen voor snelle en brede markttoegang in lijn met het Europese goedkeuringsproces”, aldus Dr. Omer Saka, hoofdauteur van het rapport en partner bij Deloitte Financial Advisory, leider van de Life Wetenschappen en gezondheidszorgpraktijk bij Deloitte België.

Over Janssen

Het Janssen Health Policy Centre bestaat om de samenwerking met publieke en private gezondheidszorgpartners te vergroten, perspectieven uit te dagen en samen te werken om de ernstigste gezondheidsproblemen waarmee de samenleving wordt geconfronteerd, aan te pakken. Door nauwe partnerschappen en allianties te bevorderen met andere spelers uit de sector, de academische wereld en volksgezondheidsorganisaties, onderzoeken onze Janssen-experts manieren om breder en efficiënter samen te werken om betere patiëntresultaten te garanderen. Voor meer informatie, klik hier. Janssen Pharmaceutical Companies van Johnson & Johnson zetten zich in voor het aanpakken en oplossen van de belangrijkste onvervulde medische behoeften van onze tijd, waaronder oncologie (bijvoorbeeld multipel myeloom en prostaatkanker), immunologie (bijvoorbeeld psoriasis), neurowetenschappen (bijvoorbeeld schizofrenie, dementie en pijn), infectieziekten (bijv. HIV/AIDS, hepatitis C en tuberculose) en cardiovasculaire en stofwisselingsziekten (bijv. diabetes). Gedreven door onze toewijding aan patiënten ontwikkelen we duurzame, geïntegreerde gezondheidszorgoplossingen door zij aan zij samen te werken met belanghebbenden in de gezondheidszorg, op basis van partnerschappen van vertrouwen en transparantie. Meer informatie is te vinden hier . Volg hier voor het laatste nieuws.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending