Verbind je met ons

EU

Veranderende tijden vragen om veranderende relaties

DELEN:

gepubliceerd

on

dokter-gezondheid-1180x787Europese Alliantie voor gepersonaliseerde geneeskunde (EAPM) directeur Denis Horgan

Het is een snel veranderende wereld, vooral op het gebied van de gezondheidszorg. En de opkomst van gepersonaliseerde geneeskunde – die tot doel heeft de juiste behandeling aan de juiste patiënt op het juiste moment te geven – wordt op dit terrein alleen maar overtroffen door de opkomst van nieuwe digitale hulpmiddelen en technologieën.

De in Brussel gevestigde Europese Alliantie voor Gepersonaliseerde Geneeskunde (EAPM) is van mening dat, gezien de komst van smartphones en andere apparaten die diagnostische resultaten kunnen produceren, plus slimme pillendoosjes die ons eraan herinneren onze medicijnen in te nemen en wearables die alles monitoren, van onze hartslag tot onze bloeddruk, is de geneeskunde op weg om meer gedemocratiseerd te worden.

En dat kan alleen maar goed zijn voor de patiënt, stelt EAPM en zijn multistakeholderbasis. 'Verantwoordelijke zorg' is tegenwoordig een uitdrukking die veel professionals in de gezondheidszorg op de lippen hebben, net als 'patiëntgerichte behandeling'. En dit zijn vooruitstrevende ideeën in een tijdperk waarin de virtuele dood van ouderwetse stand-by-apparaten zoals de stethoscoop heeft plaatsgevonden, evenals de medische beeldvorming en volledige DNA-profilering die beide in prijs zijn gedaald. Ondertussen is Big Data er en zal het niets anders doen dan groeien – het moeilijke deel is nu beslissen hoe dit het beste kan worden gereguleerd – en als een ziekenhuis vandaag de dag niet al zijn medische dossiers op mobiele apps heeft staan, is het een virtuele dinosaurus. Met deze revolutie in de gezondheidszorg verandert ook de arts-patiëntrelatie.

En snel. Binnenkort hoeven patiënten hun arts niet eens meer te bezoeken. Een recent rapport van Deloitte voorspelde zelfs dat tegen het einde van dit jaar één op de zes doktersafspraken virtueel zal zijn, wat uiteraard veel geld en tijd zal besparen. Ook thuis monitoren op afstand is veiliger en geeft een veel kleinere kans op besmettingen. Maar artsen zullen er altijd zijn. Patiënten vertrouwen op hen voor diagnoses, behandeling en begeleiding. Toch is er behoefte aan een veel groter, werkelijk democratisch partnerschap. Wanneer patiënten bijvoorbeeld in realtime gegevens krijgen, staan ​​arts en patiënt op gelijke voet, waarbij laatstgenoemde empowerment krijgt en een gelijkwaardige partner wordt bij de besluitvorming.

De patiënten van vandaag hebben een dergelijke empowerment nodig, en eisen vaak niets minder dan dat hun ziekten en de behandelingsopties worden uitgelegd op een transparante, begrijpelijke maar toch niet-beschermende manier.zmanier om hen het recht op medebeslissing te verlenen. Ondertussen vinden ze dat ze het recht hebben om hun eigen medische gegevens te bezitten. Dit omvat ook het hebben van onvoorwaardelijke toegang daartoe. Bovendien hebben ze een grotere toegang nodig tot klinische onderzoeken en grensoverschrijdende behandelingen die hun leven kunnen verbeteren of zelfs redden. Het komt erop neer dat betrokken patiënten de neiging hebben meer aandacht aan hun gezondheid te besteden, en dit is zeker een voordeel voor alle partijen. Nog een voorbeeld van het feit dat patiënten steeds veeleisender worden: onderzoeken hebben aangetoond dat maar liefst één op de vijf een tweede medisch advies vraagt, wat vaak resulteert in verschillende diagnoses of behandelingen.

Dit leidt vaak tot een derde of zelfs vierde mening (hoewel meer dan dat voor iedereen tot verwarring kan leiden). Aan de andere kant kan het geruststellend zijn om een ​​second opinion te krijgen die de eerste bevestigt. Helaas gaat deze groeiende vraag naar second opinions gepaard met de zorg van velen dat hun arts door een dergelijk verzoek beledigd zal zijn. Patiënten moeten weten dat dit niet het geval is. Vooral in geval van een ernstige ziekte of een potentiële grote operatie of behandeling zullen de meeste artsen een second opinion verwachten en aanmoedigen. Traditionele maar onnodige terughoudendheid van de kant van de patiënt is een van de vele obstakels voor hun volledige empowerment. Maar er zijn manieren om deze te overwinnen en deze omvatten een betere training van beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg (HCP's) in de nieuwste technologieën en een aanzienlijk andere mentaliteit dan diezelfde artsen, waardoor de patiënt überhaupt kan deelnemen aan discussies en besluitvorming. niveaus. Er zijn ook veranderingen in de regelgeving nodig – met name van het Europees Parlement en de Commissie – om klinische proeven toegankelijker te maken.

advertentie

Ondertussen moeten betaalbare grensoverschrijdende behandelingen werkelijkheid worden, wat op dit moment nauwelijks het geval is. Maar terug naar de dialoog tussen patiënt en arts: het is een feit dat patiënten de komende twintig tot dertig jaar steeds vaker zullen worden gescreend en behandeld buiten de dokterspraktijken en dat er grote veranderingen zullen plaatsvinden in de manier waarop patiënten en hun artsen zullen in de toekomst met elkaar communiceren. Het is een groeiend fenomeen om de patiënt meer zeggenschap en vrijheid te geven om te doen wat hij of zij het beste acht, bijvoorbeeld door rekening te houden met zaken als hun levensstijl. Een grotere betrokkenheid en toegang tot informatie namens de patiënt zal de 'normale' arts-patiëntrelatie op de proef stellen, en andere invloeden zullen een rol gaan spelen, wat betekent dat de huisarts niet langer de hele show zal bepalen als het gaat om welke informatie de patiënt krijgt. toegang heeft, en de behandelkeuzes die een patiënt kan maken.

In wezen zal de democratisering waarmee het internet begon een natuurlijk thuis vinden in de dokterspraktijk, hoewel het proces van het opnieuw evalueren van de relatie in het begin moeilijk kan zijn. Het is duidelijk, zelfs in de toekomst, dat de arts van de patiënt altijd een belangrijke rol zal spelen bij het voorstellen van de beste behandelingskuur. Maar zorgverleners zullen dit niet kunnen blijven doen zonder te leren over nieuwe technologieën, veel betere communicatieve vaardigheden te ontwikkelen en actuele informatie te geven over keuzes en mogelijke behandelingen die voortvloeien uit beslissingen van patiënten met betrekking tot hun eigen gezondheid. Europa heeft nu een vergrijzende bevolking van 500 miljoen potentiële patiënten in 28 lidstaten. Het moet in actie komen, en onmiddellijk actie ondernemen, om de arts-patiëntrelaties te verbeteren die moeten evolueren om aan de hedendaagse behoeften te voldoen.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending