Verbind je met ons

EU

Het delen van gegevens moet ook de patiënt omvatten

DELEN:

gepubliceerd

on

shutterstock_131496734Door uitvoerend directeur Denis Horgan van de Europese Alliantie voor Gepersonaliseerde Geneeskunde (EAPM).

Genetisch onderzoek is de afgelopen jaren met grote sprongen vooruitgegaan en heeft het potentieel met zich meegebracht om de manier waarop behandelingen, medicijnen en zelfs informatie aan patiënten worden verstrekt, te veranderen. 

De kern van op genetica gebaseerde gepersonaliseerde geneeskunde – gericht op het geven van de juiste behandeling aan de juiste patiënt op het juiste moment – ​​ligt in het verzamelen, opslaan, gebruiken en delen van gegevens. Er is nu zo veel van dat het 'Big Data' wordt genoemd, en hoewel het van cruciaal belang is om de grenzen van medisch onderzoek te verleggen, zijn er veel barrières voor een optimaal en zelfs ethisch gebruik ervan. De huidige onderzoeksinfrastructuur, zowel in Europa als in de VS, is te gecompartimenteerd, wat de kosten verhoogt en de snelheid van nieuwe ontdekkingen vertraagt.

Dit kan gedeeltelijk, maar niet geheel, worden toegeschreven aan bedrijfseigen technologie, maar er is ook een duidelijke behoefte aan grotere interoperabiliteit, binnen en tussen de lidstaten. Om het meeste te kunnen halen uit al deze enorme hoeveelheid waardevolle informatie die naar supercomputers en biobanken stroomt, is er een gedeeld vocabulaire en datasetstandaarden nodig, met overeengekomen universele protocollen voor het verzenden, ontvangen en opvragen van de informatie.

Ondertussen moeten formaten voor gegevensopslag interoperabel zijn, hoewel dit weliswaar moeilijk kan blijken in een competitieve omgeving zoals commercieel farmaceutisch onderzoek. Al deze informatie moet ook goed worden geïnterpreteerd, niet in de laatste plaats door artsen die in de frontlinie werken. In een onlangs verschenen artikel aan de andere kant van de Atlantische Oceaan werd gesteld: “Artsen zijn niet langer de experts die ze ooit waren”, en voegde eraan toe dat berekend is dat artsen 640 uur per maand zouden moeten lezen om alle ontwikkelingen in de geneeskunde bij te houden.

Deze situatie zal, mede dankzij al deze nieuwe gegevens, alleen maar erger worden. Het artikel voegde hieraan toe: “In de toekomst zal de gezondheidszorg waarschijnlijk bestaan ​​uit twee delen data en één deel arts.” Dit onderstreept het feit dat het essentieel is dat artsen worden opgeleid om te begrijpen welke nieuwe behandelingen beschikbaar zijn, in welke richting de gegevens deze moeten sturen en, cruciaal, om dit op een duidelijke, niet-betuttelende manier aan de patiënten te communiceren, zodat deze laatste zijn zich bewust van hun mogelijkheden en kunnen echt betrokken worden bij de besluitvorming over hun eigen gezondheid.

Solide maar realistische regels inzake gegevensprivacy zijn van cruciaal belang en er wordt momenteel hevig over gedebatteerd in de Europese Unie. De in Brussel gevestigde European Alliance for Personalised Medicine (EAPM) is er bijvoorbeeld van overtuigd dat patiënten controle moeten hebben over hun eigen gegevens, keuzes moeten krijgen over het gebruik ervan en dat de noodzakelijke wetten die hen beschermen niet te ver gaan om het gaat erom onderzoek dat de gezondheid van alle 500 miljoen potentiële patiënten in de EU ten goede zou komen, in een wurggreep te stoppen. Er bestaat uiteraard geen twijfel over dat gegevensprivacy enorm belangrijk is.

advertentie

In Amerika mogen verzekeringsmaatschappijen sinds 2010 hun tarieven voor gezondheidszorgplannen niet wijzigen om rekening te houden met genomische gegevens. En twee jaar eerder mochten werkgevers in hetzelfde land geen potentiële werknemers uitsluiten op basis van hun gezondheidsgegevens. Dit is een vorm van noodzakelijke bescherming. Een ander belangrijk punt is dat patiënten hun eigen persoonlijke gegevens moeten kunnen zien, maar dit is momenteel zelden het geval. Gegevensdonoren moeten toegang hebben tot de onbewerkte gegevens die rechtstreeks uit hun opgeslagen steekproef zijn afgeleid, en moeten kunnen kiezen waar en hoe deze worden gebruikt. Daar zijn duidelijke ethische redenen voor, maar toch is het nog steeds eenrichtingsverkeer.

Datacoöperaties kunnen wellicht het antwoord bieden en het doel bereiken om beslissingen terug te geven aan de donor, terwijl eventuele financiële beloningen die naar de coöperatie vloeien kunnen worden gebruikt om onderzoek te bevorderen op manieren die de donoren kiezen. Maar momenteel heeft een patiënt die persoonlijke gegevens doneert aan een databank of biorepository zelden toegang tot de basisdescriptoren van zijn of haar eigen bijdrage: de ruwe gegevens, rechtstreeks afkomstig van het gedeponeerde monster vóór analyse, worden meestal niet beschikbaar gesteld. EAPM, met een multi-stakeholder basis die veel patiëntengroepen omvat, is van mening dat dit een onaanvaardbare gang van zaken is. Gegevens worden vaak gedeeld en gebruikt door een groot aantal onderzoekers, maar de individuele donoren hebben de minste toegang tot de gegevens die zij bijdragen. Toch zijn er goedkope, gebruiksvriendelijke internetgebaseerde hulpmiddelen beschikbaar om hen deze toegang te verlenen.

Deze systemen moeten vanaf de eerste dag in nieuwe opslagplaatsen worden ingebouwd, anders zullen de kosten enorm stijgen als gevolg van de noodzaak om ze later toe te voegen. In wezen is het vermogen van patiënten om toegang te krijgen tot hun eigen ruwe data een basisvereiste voor een eerlijke en wederkerige relatie en stelt het datadonoren en/of patiënten in staat hun eigen, weloverwogen beslissingen te nemen. Het geeft hen meer macht en zorgt ervoor dat ze echt betrokken worden bij hun eigen gezondheidszorg, wat ze zeker zouden moeten zijn. Uiteindelijk zijn patiënten in deze moderne tijd vaak beter geïnformeerd over hun eigen toestand dan de arts, en daar kan niet lichtvaardig mee worden omgegaan. Door toegang te krijgen tot hun gegevens krijgen patiënten ook de mogelijkheid tot onafhankelijke analyse – de beroemde 'second opinion'. Uiteindelijk moeten patiënten serieus worden genomen als partners in onderzoek – maar ook als partners in de operaties van hun artsen en de beslissingen die daar worden genomen.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending