Verbind je met ons

EU

De arts-patiëntrelatie moet veranderen om het moderne tijdperk van de gezondheidszorg te weerspiegelen

DELEN:

gepubliceerd

on

dp1Door uitvoerend directeur van de European Alliance for Personalised Medicine (EAPM). Denis Horgan 

De tijden veranderen. En snel. In dit moderne tijdperk van ultranieuwe wetenschap op het gebied van DNA-profilering, biomarkers en meer, evolueert de gezondheidszorg en gaat het snel vooruit. De komst van internet, en nu 'Big Data', plus de Cloud en supercomputing heeft veel meer informatie veel toegankelijker gemaakt voor veel meer mensen. Smartphones en andere apparaten zorgen er ondertussen voor dat we de informatie kunnen krijgen die we willen, wanneer we maar willen en waar we ook zijn.

In de wereld van de gezondheidszorg beloofden deze opwindende ontwikkelingen een seismische verschuiving in de manier waarop het wordt geleverd. Door de opkomst van gepersonaliseerde geneeskunde en fundamentele veranderingen in de relatie tussen patiënt en arts wordt de belofte nu al waargemaakt. Hedendaagse patiënten willen empowerment en willen dat hun ziekte en de behandelingsopties op een transparante, begrijpelijke maar niet-betuttelende manier worden uitgelegd, zodat ze betrokken kunnen raken bij de medebeslissing.

Ze willen eigenaar zijn van – en onbeperkte toegang hebben tot – hun eigen medische gegevens, evenals meer toegang tot klinische onderzoeken en grensoverschrijdende behandelingen die hun leven kunnen verbeteren en in sommige gevallen zelfs kunnen redden. Er zijn veel obstakels om al het bovenstaande te bereiken, maar onder de oplossingen zijn; betere opleiding van zorgprofessionals in de allernieuwste technologieën; een andere mentaliteit dan diezelfde clinici waardoor de patiënt op alle niveaus kan deelnemen aan discussies en besluitvorming; het opzetten van gegevenscoöperaties die patiënten niet alleen op verzoek toegang geven tot al hun persoonlijke gegevens, maar hen controle geven over wie ze gebruikt, hoe ze worden gebruikt en wanneer, en; veranderingen van bovenaf – namelijk het Europees Parlement en de Commissie – om klinische proeven toegankelijker en betaalbaarder te maken, grensoverschrijdende behandelingen te realiseren.

Tegenwoordig horen we vaak de term 'patiëntgerichte (of patiëntgerichte) zorg', maar het is een term die vaak door velen in de gezondheidszorg wordt genegeerd, en het is niet altijd hun schuld. Over het algemeen zijn de gezondheidsstelsels in de loop van de decennia beetje bij beetje geëvolueerd en is er vaak een puinhoop van regulering, structuur, zorg en betalingsstrategieën die allemaal samenspannen om patiënten verward en ontevreden achter te laten, evenals de eerstelijns clinici zelf. Elektronische medische dossiers hebben geholpen door meer nadruk te leggen op het helpen van individuen bij het navigeren door complexe systemen, en de meeste niet-patiënt-belanghebbenden in de bredere gezondheidssector beginnen de feedback van patiënten te waarderen en erop te reageren. Toch mist Europa nog de volledige democratisering van medische gegevens, zodat de patiënt een partnerrol op zich neemt als het gaat om zijn of haar eigen gezondheid.

Een belangrijke ontwikkeling is bovendien dat er nu zoveel doe-het-zelf-mogelijkheden zijn voor patiënten via smartphone-apps, telegeneeskunde en wearables die honderden routinematige laboratoriumtests thuis kunnen uitvoeren en de noodzaak wegnemen om fysiek naar een dokter gaan.

Er zijn nu zoveel mogelijkheden voor onmiddellijke medische zorg, volledige toegang voor patiënten tot hun eigen medische dossiers, laboratoriumresultaten en genetische informatie als ze dat willen. Helaas is het een wetgevend, veiligheids- en ethisch mijnenveld – maar al deze informatie moet 'eigendom' zijn van de patiënt. Er zijn natuurlijk zorgen over de mogelijke neergang van de arts-patiëntrelatie met al deze nieuwe technologie. Maar aangezien er altijd behoefte zal zijn aan artsen om de patiënt te informeren en te helpen bij de noodzakelijke beslissingen over behandelingen, is het van vitaal belang dat de eerstelijnszorgverleners in Europa op de hoogte zijn. Omdat de mens is wat hij is, is het natuurlijk mogelijk dat veel gezondheidswerkers strijden tegen het verlaten van comfortzones en zich verzetten tegen belangrijke veranderingen. Dit mag niet gebeuren en de machthebbers in Europa hebben hier een grote rol te spelen.

advertentie

De in Brussel gevestigde European Alliance for Personalised Medicine (EAPM) is er stellig van overtuigd dat van beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg, of HCP's, niet kan worden verwacht dat ze zich aanpassen aan nieuwe manieren om patiënten te benaderen en om te gaan met nieuwe technologie, tenzij ze voldoende zijn opgeleid. Deze HCP's wordt gevraagd om verder te gaan dan traditionele reactieve geneeskunde naar proactief beheer van de gezondheidszorg, door gebruik te maken van screening, vroege behandeling en preventie, en om ziekten op een nieuwe manier te classificeren en te behandelen, waarbij informatie uit verschillende bronnen wordt geïnterpreteerd die de traditionele grenzen van individuele specialiteiten doen vervagen. Professionals moeten vertrouwen hebben in de wetenschap achter gerichte therapieën, waaronder een beter begrip van het immuunsysteem en de moleculaire geneeskunde, en kennis van de werkingsmechanismen en interactie van gerichte therapieën, evenals veelvoorkomende bijwerkingen.

Communication skills with patients will also need to be developed. It is equally important to develop training for the many other professionals whose disciplines are essential to the successful development of personalised medicine – in bio-informatics, statistics, mathematical modeling, and so on – to promote the shared understanding and collaborative development of necessary tools. EAPM has produced a health-care strategy entitled ‘Better treatment through better education: A European education strategy for the personalised medicine era’, which begins with this call:

Tegen 2020 moet de EU de ontwikkeling ondersteunen van een Europees curriculum voor onderwijs en opleiding van gezondheidswerkers voor het tijdperk van gepersonaliseerde geneeskunde, door zich hiertoe in 2015 te verbinden. De EU moet vervolgens de ontwikkeling van een onderwijs- en opleidingsstrategie faciliteren voor zorgverleners in gepersonaliseerde geneeskunde. Ondanks het feit dat patiënten de komende 20 tot 30 jaar steeds vaker buiten de dokterspraktijk zullen worden gescreend en behandeld, zal de clinicus altijd een sleutelrol spelen. Maar deze HCP's moeten nieuwe technologieën leren, betere communicatieve vaardigheden, kennis over hoe ze patiënten kunnen adviseren over de behandelingen die ze nodig hebben om hen een betere kwaliteit van leven te geven, en ook in staat zijn kennis door te geven over de keuzes en mogelijke bijwerkingen die daaruit voortvloeien van wat goed geïnformeerde patiëntenbeslissingen zouden moeten zijn met betrekking tot hun eigen gezondheid.

Met een vergrijzende bevolking van 500 miljoen potentiële patiënten in 28 lidstaten, moet Europa resoluut en snel optreden om de vele arts-patiëntrelaties die ver achterblijven bij de tijd, te verbeteren.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending