Verbind je met ons

Een handicap

European Disability Card 'markeert stap naar barrièrevrij Europa'

DELEN:

gepubliceerd

on

2010_EU_GehandicaptenverdragHet vrije verkeer van personen is een van de basisrechten die de Europese Unie voor al haar burgers garandeert. Toch kunnen mensen met een handicap vaak niet vrij reizen door het gebrek aan erkenning van hun handicapstatus en door hun onvermogen om toegang te krijgen tot diensten waar ze normaal gesproken recht op zouden hebben in hun thuisland.
Gelukkig neemt de Europese Commissie als resultaat van discussies met de gehandicaptenbeweging stappen om deze situatie te verhelpen door een Europese gehandicaptenkaart in te voeren als middel om de rechten en voordelen van mensen met een handicap in de lidstaten van de Europese Unie wederzijds te erkennen. De aankondiging werd gedaan door Marianne Thyssen, commissaris voor Sociale Zaken, Vaardigheden en Arbeidsmobiliteit, tijdens een evenement van het Europees Parlement op 30 juni. "Wederzijdse erkenning van iemands identiteit en status is een essentieel onderdeel van dit recht op vrij verkeer", zei Thyssen. "Dit geldt in het bijzonder voor mensen met een handicap", voegde ze eraan toe.
De Europese Commissie heeft toegezegd € 1.5 miljoen uit te trekken ter ondersteuning van de 17 lidstaten die dit initiatief begin 2016 zullen uitproberen. De European Disability Card geeft Europeanen met een handicap toegang tot dezelfde voordelen op het gebied van cultuur, vrije tijd, vervoer en sport. in binnen-en buitenland.
Terwijl Inclusion Europe verwelkomt het initiatief van de Europese Commissie om de Europese gehandicaptenkaart in te voeren; we hopen dat personen met een verstandelijke beperking er echt profijt van zullen hebben, aangezien de gehandicaptenkaart slechts een klein aantal gebieden zal treffen. We weten echter dat personen met een verstandelijke beperking geconfronteerd worden met aanzienlijke belemmeringen in andere zaken die verband houden met vrij verkeer, zoals toegang tot openbare diensten en informatie, onderwijs, werkgelegenheid, sociale en gezondheidsdiensten. Daarom raden we de Europese Commissie aan om de introductie van de gehandicaptenkaart als slechts een eerste stap te zien, met het oog op het uiteindelijk uitbreiden van de reikwijdte van de kaart en ervoor te zorgen dat personen met een handicap op voet van gelijkheid met andere Europese landen door de Europese Unie kunnen reizen. burgers.
Inclusion Europe dringt er ook bij de lidstaten die nog niet bij zijn aangesloten op aan om zich in te zetten voor de ondersteuning van het vrije verkeer van hun burgers met een handicap, en om de European Disability Card te erkennen als instrument voor gelijke behandeling.
Hoewel de Europese Unie de fysieke belemmeringen voor vrij verkeer heeft weggenomen, is haar volgende uitdaging ook het doorbreken van de administratieve belemmeringen. We zijn blij om te zien dat ze stappen ondernemen om dit mogelijk te maken.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending