Verbind je met ons

EU

Luxemburg duwt gepersonaliseerde geneeskunde agenda

DELEN:

gepubliceerd

on

Qatar-Genome-project-een-routekaart-voor-toekomstige-behandeling-van-gepersonaliseerde-geneeskundeBy Europese Alliantie voor gepersonaliseerde geneeskunde (EAPM) Leidinggevend directeur Denis Horgan

Vandaag, 28 juli, neemt Luxemburg het roulerende voorzitterschap van de Europese Unie over. Het hertogdom was een van de zes stichtende lidstaten van de organisatie die uiteindelijk uitgroeide tot de EU met XNUMX landen die we vandaag de dag kennen.

Het blijkt dat de huidige voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, vele jaren premier van Luxemburg is geweest en dus veel tijd op het niveau van de Europese Raad betrokken is geweest. Een van de belangrijkste elementen – een thematische focus – van dit voorzitterschap, dat loopt tot 31 december, is de opwindende nieuwe wereld van gepersonaliseerde geneeskunde, en EAPM (de Europese Alliantie voor Gepersonaliseerde Geneeskunde) heeft een belangrijke rol gespeeld bij het op de EU-kaart zetten van gepersonaliseerde geneeskunde en zal actief deelnemen aan de conferentie op hoog niveau die volgende week (8 juli) in de hoofdstad van het hertogdom plaatsvindt. 

De resultaten van deze bijeenkomst zullen uiteindelijk worden meegenomen in de conclusies van de Raad van Luxemburg in december van dit jaar, en dit sluit perfect aan bij de 'SMART'-agenda van EAPM. SMART staat voor Smaller Member States And Regions Together en het is duidelijk dat de kleinere landen van Europa een onevenredig grote rol te spelen hebben bij het faciliteren van gepersonaliseerde geneeskunde, niet in de laatste plaats omdat het waarschijnlijker is dat ze zullen samenwerken om middelen te bundelen. 

Op de recente derde jaarlijkse conferentie van EAPM in Brussel vertelde de Luxemburgse minister van Volksgezondheid, Lydia Mutsch, aan een zaal vol belanghebbenden: “Het opwindende veld van gepersonaliseerde geneeskunde draait en zou moeten draaien om de patiënten. Het biedt hen de mogelijkheid om niet louter als passieve zorgontvangers te worden gezien, maar als deelnemers, partners en zelfs gidsen in hun eigen gezondheidszorg. “Het betrekken van patiënten bij behandelgerelateerde besluitvorming past bij de toenemende erkenning van hun recht op autonomie en zelfbeschikking. Om gepersonaliseerde geneeskunde haar volledige potentieel te laten bereiken, zijn er onder meer betrokken en geïnformeerde patiënten nodig die worden aangemoedigd om verschillende behandelingsopties en de mogelijke gevolgen van die opties te bespreken, en vervolgens tot een weloverwogen beslissing te komen over de beste actie. 

De minister wees erop dat succes voor gepersonaliseerde geneeskunde als geheel een hoger niveau van gezondheidsgeletterdheid onder patiënten en de bredere bevolking zal vereisen. Er is ook een duidelijke behoefte aan paraatheid en bijgewerkte vaardigheden onder beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg, zei ze. Dit zal eerstelijnsprofessionals in staat stellen nauwer met patiënten samen te werken over behandelingsproblemen en -opties. Het valt niet te ontkennen dat de wetenschap heeft geleid tot grote vooruitgang in het begrip van de rol van genomica bij ziekten, in de ontdekking van biomarkers, in de ontwikkeling van nieuwe statistische methoden en in de uitvinding van dynamische instrumenten voor het verzamelen van praktische effectiviteit en veiligheid. gegevens. De in Brussel gevestigde Alliantie heeft hard gewerkt om belanghebbenden bij elkaar te brengen om een ​​weg te vinden door het wetgevingslabyrint dat deze kwesties omringt. Luxemburg en EAPM zijn van mening dat het tijd is dat er in de hele Europese Unie duidelijke, geharmoniseerde regels worden toegepast, die strengere evaluaties opleggen, maar met normen voor klinisch bewijs die het risico-batenprofiel in evenwicht brengen met de mate van innovatie. 

Er is ook meer samenwerking nodig tussen farmaceutische en diagnostische fabrikanten. Dit moet gebaseerd zijn op een dieper wederzijds begrip van de verschillende ontwikkelingstijdlijnen en levenscycli, regelgevings- en terugbetalingstrajecten, en markten en klanten. Het onderwerp klinische onderzoeken is intussen een moeilijk onderwerp. Er worden steeds meer zeldzame ziekten ontdekt en de patiënten die deze hebben, zouden net zoveel recht moeten hebben op nieuwe medicijnen en hoogwaardige behandelingen als ieder ander. De ontwikkeling van gepersonaliseerde geneeskunde vereist daarom complexe internationale klinische onderzoeken waarbij zeer geselecteerde patiëntenpopulaties betrokken zijn, het verzamelen van menselijk biologisch materiaal en het gebruik van grote databases voor bio-informatica. De Europese onderzoekers zouden profiteren van onderzoeksinfrastructuren die grote screeningplatforms kunnen ondersteunen om de doelgroep te identificeren, evenals van relevante IT-instrumenten zoals simulatie of computerondersteunde beslissingen. 

advertentie

En laten we de moeilijkheden die veel patiënten ondervinden bij deelname aan klinische onderzoeken van welke omvang dan ook niet vergeten. Velen hebben problemen met het vervoer en de kosten – niet alleen grensoverschrijdend, maar vaak ook binnen een lidstaat – als ze er überhaupt al achter komen dat ze daarvoor in aanmerking komen. Elders vereist de toekomstige ontwikkeling van gepersonaliseerde medicijnen ontwikkelingen op het gebied van de evaluatie van gezondheidstechnologie die tijdige toegang voor patiënten zullen ondersteunen. En het draait allemaal om de patiënt, onthoud… Op de SMART-conferentie van EAPM zei de minister ook dat Luxemburg van mening is dat publiek-private partnerschappen, zoals IMI, van cruciaal belang zijn voor het ondersteunen van baanbrekend onderzoek. 

De minister heeft gelijk, aangezien het identificeren van verschillende en afzonderlijke ziekten en het ontwikkelen van de juiste tests om deze te diagnosticeren, evenals de behandelingen om ze aan te pakken, een grootschalige onderzoeks- en innovatie-inspanning vereist waarbij alle belangrijke spelers in de ontwikkeling van geneesmiddelen betrokken zijn. Publiek-private partnerschappen kunnen gepersonaliseerde geneeskundeonderzoek bevorderen, waarbij ze kunnen profiteren van brede expertise en inbreng, en van kennis die snel kan worden benut door alle belangrijke groepen. 

IMI heeft meer dan 40 projecten die resultaten opleveren die van invloed zijn op alle aspecten van het geneesmiddelenontwikkelingsproces, van het vergroten van het begrip van de onderliggende biologie van ziekten, via de identificatie van potentiële geneesmiddelen en het testen op veiligheid en werkzaamheid, tot het ontwerpen van klinische onderzoeken. De toekomst is aangebroken. Gepersonaliseerde geneeskunde is een blijvertje. EAPM feliciteert het Luxemburgse voorzitterschap met zijn inzet voor een nieuwe vorm van diagnose, medicatie en behandeling, die de juiste behandeling aan de juiste patiënt op het juiste moment zal geven.

Dit zal op zijn beurt voordelen opleveren voor de 500 miljoen potentiële patiënten in de EU, nu en in de toekomst.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending