Verbind je met ons

Klonen

Klonen voor voedsel: Parlementaire commissies stemmen over de plannen om de praktijk te verbieden

DELEN:

gepubliceerd

on

20150616PHT67004_originalMoet klonen voor voedsel worden verboden vanwege zorgen over dierenwelzijn? De milieucommissie stemt vandaag (17 juni) over amendementen op een voorstel van de Europese Commissie om het klonen van dieren die voor landbouwdoeleinden worden gehouden en gefokt in de EU te verbieden. De EP-leden die de plannen door het Parlement leiden, steunen het verbod, maar willen bepalingen toevoegen over de nakomelingen van gekloonde dieren en de marketing van hun producten uit landen buiten de EU.

Huidige situatie

In de EU heeft voedsel van klonen momenteel een pre-market approval nodig op basis van een wetenschappelijke voedselveiligheidsbeoordeling door de European Food Safety Authority (EFSA) voordat het op de markt mag worden gebracht.

Het parlementair rapport

Klonen roept niet alleen vragen op over ethiek en hoe het de gezondheid van mensen zou beïnvloeden, wetenschappelijk bewijs toont ook aan dat sommige dieren door het klonen een slechte gezondheid hebben. De EFSA erkende in haar advies uit 2008 de bezorgdheid over de gezondheid en het welzijn van dieren als gevolg van de sterftecijfers in verband met de kloontechnologie, die zij later herbevestigde in verklaringen van 2009 en 2010.

Om deze redenen stelt het rapport voor om de praktijk voor alle landbouwhuisdieren te verbieden. Voedselproducten van beide klonen en hun nakomelingen moeten van de voedselmarkt van de EU worden geweerd. Om dit te laten werken, zou echter verplichte traceerbaarheid nodig zijn om gekloonde dieren, hun nakomelingen en alle daaruit voortvloeiende producten te traceren die afkomstig zijn uit landen buiten de EU waar klonen voor voedsel is toegestaan.

De mening van de EP-leden

Giulia Moi, die het voorstel behandelt namens de milieucommissie, zei dat het werk aan het parlementaire rapport was geleid door de noodzaak om zowel dieren als mensen te beschermen: "We zijn niet teruggevallen op compromissen zoals de marketing en de mogelijkheid om producten die zijn afgeleid van gekloonde dieren en hun nakomelingen in de lidstaten te introduceren. Ook hebben we de mogelijkheid uitgesloten dat het klonen van dieren een gangbare praktijk zou kunnen worden binnen de grenzen van de EU." Ze zei echter dat ze wisten dat de producten van de nakomelingen van gekloonde dieren op de markt werden gebracht in sommige landen waarmee de EU handel drijft.

advertentie

Het Duitse EVP-lid Renate Sommer, die namens de landbouwcommissie het voorstel behandelt, zei: "Vanwege de negatieve effecten op dierenwelzijn wordt klonen voor landbouwdoeleinden door een grote meerderheid van de consumenten afgewezen. Bovendien hebben we geen klonen nodig om de vleesvoorziening in de EU veilig te stellen. Het verbieden van klonen is een kwestie van Europese waarden en beginselen. Daarom moet het verbod niet alleen de klonen zelf betreffen, maar ook hun voortplantingsmateriaal (sperma en embryo's), hun nakomelingen en alle daarvan afgeleide producten. Dit is nodig omdat, anders zouden we de kloontechniek in derde landen promoten."

Volgende stappen

Het voorstel moet door zowel het Parlement als de Raad worden goedgekeurd voordat het in werking kan treden. Klonen zou echter niet worden verboden voor andere doeleinden, zoals onderzoek, het behoud van zeldzame rassen en bedreigde diersoorten of het gebruik van dieren voor de productie van geneesmiddelen en medische hulpmiddelen.

Verbied niet alleen het klonen van dieren, maar ook gekloond voedsel, voer en import, zeggen EP-leden

Meer informatie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending