Verbind je met ons

Alcohol

NGO's ontslag uit EU-Forum Alcohol en Gezondheid

DELEN:

gepubliceerd

on

beOp 2 juni hebben ngo's op het gebied van volksgezondheid zich teruggetrokken uit het EU-forum voor alcohol en gezondheid, na de aankondiging door commissaris Andriukaitis dat hij geen plannen heeft om een ​​nieuwe EU-alcoholstrategie op te stellen. Het besluit van de commissaris druist in tegen de eisen van de lidstaten en het Europees Parlement voor een nieuwe alomvattende strategie om alcoholschade in Europa aan te pakken.

Het forum, dat wordt voorgezeten door DG Santé, bestaat uit vertegenwoordigers van de drankenindustrie en ngo's op het gebied van de volksgezondheid. Meer dan 20 gezondheidsinstanties, waaronder Eurocare (European Alcohol Policy Alliance), EPHA (European Public Health Alliance) en het CPME (Permanent Comité van Europese artsen) hebben hun collectief ontslag aangeboden in een open brief aan commissaris Andriukaitis.

Ondertekenaars van de brief schetsen hun "diepe zorgen" over de verwaarlozing van de volksgezondheid en de prioriteitstelling van de belangen van de alcoholindustrie. Deze omvatten:

· De Commissie negeert oproepen van het Europees Parlement en de lidstaten om een ​​nieuwe EU-alcoholstrategie te ontwikkelen;

· de Commissie is van plan om alcohol op te nemen in een breder kader voor de aanpak van chronische ziekten, waardoor veel schade die door alcohol wordt veroorzaakt aan anderen dan de drinker, zoals rijden onder invloed, huiselijk geweld en seksuele uitbuiting van kinderen, niet wordt aangepakt;

· er is geen bewijs dat aantoont dat het EU-forum voor alcohol en gezondheid enige invloed heeft gehad op de volksgezondheid, en;

· het forum is opgericht ter ondersteuning van de uitvoering van de vorige EU-alcoholstrategie, die in 2012 afliep. Aangezien er geen nieuwe strategie gepland is, kan lidmaatschap van het forum niet worden gerechtvaardigd.

advertentie

De ondertekenaars spraken ook hun teleurstelling uit over het feit dat de commissaris verzoeken had afgewezen dat deskundigen op het gebied van de volksgezondheid een formele structuur zouden hebben om ambtenaren van de Commissie te ontmoeten om het alcoholbeleid te bespreken, vrij van gevestigde belangengroepen.

Secretaris-generaal Mariann Skar van Eurocare zei: “De commissaris zelf verklaarde dat het drinkgedrag in Europa goed is voor de alcoholindustrie, maar niet goed voor de gezondheid. Eurocare vertegenwoordigt 58 organisaties in 25 landen en we betreuren ten zeerste het besluit van de Commissie om geen nieuwe EU-alcoholstrategie op te stellen. Dit druist in tegen aanhoudende eisen van lidstaten, het Europees Parlement en ngo's. De EU is de regio met de meeste alcoholconsumptie ter wereld en met 120,000 vroegtijdige sterfgevallen als gevolg van alcohol per jaar, moeten we absoluut een alomvattende strategie hebben om alcoholschade aan te pakken.”

Professor Sir Ian Gilmore, voorzitter van de Science Group van het EU Alcohol and Health Forum zei: “Dit is een trieste dag voor degenen die om gezondheid geven in Europa. De prioriteit die de Commissie geeft aan de belangen van de alcoholindustrie boven de volksgezondheid is blootgelegd. Veel ngo's hebben actief en te goeder trouw deelgenomen aan het EU-forum voor alcohol en gezondheid, in de hoop vooruitgang te boeken en de alcoholschade te verminderen. Omdat er echter geen bewijs is dat het Forum betekenisvolle resultaten heeft bereikt en er geen belofte is van een nieuwe alcoholstrategie, zien we geen alternatief om weg te lopen van deze falende organisatie.”

EPHA Secretary General Nina Renshaw said: “The alcohol industry must have raised a few glasses to DG SANTE after their admission at the last Forum meeting that they don’t even aim to improve health. The Commission has finally admitted what the health community has long suspected – that they have abandoned alcohol policy altogether.  The Forum has proved worse than useless, a free PR front for the industry. The Commission even endorses the industry introducing drinking culture to young kids by promoting “responsible” drinking in primary schools. The health community had to call time on this charade.”

Feiten en cijfers over alcohol in Europa

· Alcohol is de derde grootste risicofactor in Europa voor een slechte gezondheid en niet-overdraagbare aandoeningen zoals kanker en hart- en vaatziekten.

· Alcohol is een giftige stof in termen van directe en indirecte effecten op een groot aantal lichaamsorganen en een oorzaak van zo'n 60 ziekten. Rekening houdend met alle ziekten en verwondingen op mondiaal niveau, is de negatieve gezondheidsimpact van alcoholconsumptie 31.6 keer groter dan de baten.

· 12 miljoen mensen in de EU zijn afhankelijk van alcohol.

· Ongeveer 9 miljoen kinderen in de EU leven bij één van de ouders die verslaafd is aan alcohol.

· 1 op de 4 verkeersdoden in de EU is te wijten aan alcohol; in 2010 kwamen bijna 31,000 Europeanen om in het verkeer, waarvan 25% door alcohol.

· Het drinken van alcohol tijdens de zwangerschap kan leiden tot aangeboren afwijkingen en ontwikkelingsstoornissen. Het kan bij het ongeboren kind lichamelijke, gedrags- en leerstoornissen veroorzaken.

· De aan alcohol toe te schrijven maatschappelijke kost bedraagt ​​€ 155.8 miljard per jaar.

· Alcohol is het grootste risico op een slechte gezondheid en vroegtijdig overlijden voor de kern van de beroepsbevolking (25-59 jaar).

· Alcohol is verantwoordelijk voor één op de zeven mannelijke sterfgevallen en één op de 13 vrouwelijke sterfgevallen in de groep van 15-64 jaar, wat resulteert in ongeveer 120 000 voortijdige sterfgevallen.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending