Verbind je met ons

Dieet

Schoolmelk en fruit: EP-leden steunen maatregelen om gezondere eetgewoonten aan te leren

DELEN:

gepubliceerd

on

meisje, (4-7), vasthouden, glas, melk, en, brooddoos, door, bureau, verhevene bezichtigingGezonde eetgewoonten beginnen jong, dus de EU en haar lidstaten moeten meer doen en meer uitgeven om kinderen aan te moedigen om gezond en lokaal voedsel te eten, zei het Parlement op woensdag (27 mei). Om ervoor te zorgen dat ze gezonde eetlessen krijgen, evenals schoolmelk, fruit en groenten uit EU-regelingen, wijzigde het Parlement ontwerpregels en keurde het een mandaat goed voor EP-leden om over hun definitieve vorm te onderhandelen met EU-lidstaten.

"Een gezonde en evenwichtige voeding is de basis van een goede gezondheid. Toch is de consumptie van fruit, groenten en melk in de hele EU aan het afnemen, met veel negatieve gevolgen voor Europeanen. De nieuwe regels moeten ervoor zorgen dat er meer wordt gedaan in onze scholen, niet alleen om onze kinderen gezonde voeding te geven, maar om ze beter voor te lichten over gezonde eetgewoonten", zegt Marc Tarabella (S&D, BE), die de wetgeving door het parlement loodst.

Meer lessen, meer keuze, eerlijkere financiering

Het Parlement keurde plannen goed om de huidige afzonderlijke schoolmelk- en fruitregelingen samen te voegen en educatieve maatregelen uit te breiden.

EP-leden wijzigden ook de ontwerpregels om:

  • Voeg zuivelproducten met bewezen gunstige effecten voor de gezondheid van kinderen, zoals kaas, kwark en yoghurt, toe aan de lijst van voedingsmiddelen die in aanmerking komen voor EU-financiering (op voorwaarde dat ze niet gearomatiseerd zijn en geen toegevoegd fruit, noten of cacao bevatten), met voorrang om naar lokale en regionale producten;
  • eisen dat de EU-lidstaten 10% - 20% van de EU-financiering reserveren voor educatieve activiteiten, bijvoorbeeld om gezonde eetgewoonten te bevorderen en voedselverspilling tegen te gaan, inclusief boerderijbezoeken en incidentele distributie van lokale specialiteiten zoals verwerkte groenten en fruit (tenzij deze toegevoegde suiker, vet, zout, zoetstoffen of kunstmatige smaakversterkers), honing, olijven of gedroogde vruchten;
  • € 20 miljoen extra per jaar toewijzen voor melkmaatregelen, waardoor de jaarlijkse financiering voor melk en zuivelproducten op € 100 miljoen komt, met € 150 miljoen voor groenten en fruit, en;
  • EU-fondsen eerlijker verdelen over EU-lidstaten, door twee kerncriteria vast te stellen voor de hele regeling (aandeel zes- tot tienjarige kinderen in de bevolking en mate van ontwikkeling van de regio binnen de lidstaat). Voor de eerste zes jaar van de regeling zal rekening worden gehouden met eerdere niveaus van melkregelingfondsen en deze zullen worden gecompenseerd met een nieuw, minimaal jaarlijks bedrag aan EU-steun per kind.

Volgende stappen

Het Parlement keurde de amendementen op de ontwerpverordening en het mandaat voor onderhandelingen met EU-ministers goed met 458 stemmen voor, 97 tegen en 28 onthoudingen. Zodra de Raad van Ministers zijn onderhandelingsstandpunt goedkeurt, zouden het Parlement, de Raad en de Europese Commissie moeten gaan praten over de definitieve vorm van nieuwe wetgeving.

advertentie

In 1977 is de schoolmelkregeling ingevoerd. In 2009 is de schoolfruitregeling ingevoerd, waarin een voorziening voor onderwijs is opgenomen. Beide regelingen zijn in het leven geroepen om de consumptie van groenten, fruit en melk en zuivelproducten te bevorderen, maar hebben tot nu toe opereren onder verschillende juridische en financiële regelingen. Alle 28 EU-lidstaten nemen deel aan de schoolmelkregeling en 25 aan de schoolfruitregeling (alle behalve het VK, Finland en Zweden). De consumptie van fruit, groenten en melk daalt nog steeds in heel Europa. Meer dan 20 miljoen kinderen in de EU hebben overgewicht en adolescenten eten gemiddeld slechts 30% tot 50% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groenten en fruit.

Meer informatie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending