Verbind je met ons

Dieet

Vijf per dag: Hoe de EU zal helpen kinderen leren over gezond eten

DELEN:

gepubliceerd

on

Gelukkige kinderen en gezond voedsel, babymeisje dat fruit eet op schoolKinderen moeten vanaf jonge leeftijd leren over gezonde voeding ©BELGA_AGEFOTOSTOCK_D.Cervo

Kinderen eten in Europa steeds minder fruit, groenten en zuivelproducten, maar een nieuw voorstel zou hen kunnen helpen gezonder te eten. Volgens het plan zouden twee bestaande EU-programma's voor het uitdelen van verse melk, fruit en groenten aan leerlingen worden gecombineerd, waardoor de administratieve lasten worden verminderd en meer mogelijkheden worden gecreëerd om kinderen over evenwichtige voeding te leren. Europarlementariërs debatteren over de plannen tijdens de plenaire zitting op woensdag 27 mei vanaf 17 uur CET, gevolgd door een stemming.

Het Belgische S&D-lid Marc Tarabella, die verantwoordelijk is voor het door het parlement loodsen van de plannen, zei dat het essentieel is om kinderen vanaf jonge leeftijd te leren over gezonde en evenwichtige voeding. Hij wees er ook op dat de melk- en fruitprogramma's het goede voorbeeld geven door lokale producten op te nemen: "Dit zijn producten die we lokaal kunnen verkrijgen, zonder dat ze drie keer de planeet rond hoeven te gaan voordat ze op ons bord eindigen. Ik ben blij dat de Commissie , en via hem het Europees Parlement, zijn voorstander van dit belangrijke rapport."
Het Schoolmelkprogramma, dat in 1977 werd gelanceerd, komt elk jaar ten goede aan ruim 20 miljoen schoolkinderen tussen de zes en tien jaar in de hele EU. Tegelijkertijd profiteren sinds 25 bijna negen miljoen kinderen uit 2009 lidstaten per jaar van de Schoolfruitregeling.
Het is aan de lidstaten om te beslissen of zij aan de programma’s willen deelnemen. Onder de nieuwe regeling zullen ze meer flexibiliteit hebben bij het kiezen van de producten die ze willen distribueren en kunnen ze zich ook meer concentreren op het onderwijzen van wat een gezond dieet inhoudt.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending