Verbind je met ons

Brexit

Gezondheidszorg bezuinigingen zijn vals economie

DELEN:

gepubliceerd

on

DefiniensBigDataMedicine01Advies van de uitvoerend directeur van de European Alliance for Personalised Medicine (EAPM), Denis Horgan

Twee recente verkiezingen in Europa hebben het schrikbeeld gewekt van uittredingen uit, in het ene geval, de Europese Unie en in het andere geval de eurozone met één munteenheid, maar onder zeer verschillende omstandigheden.

De overwinning van de conservatieven in het VK heeft in ieder geval geleid tot continuïteit en, aantoonbaar, stabiliteit (ondanks de kleine meerderheid die de Tories in Westminster voeren), terwijl de meeste waarnemers moeite zouden hebben om iets anders dan chaos te vinden als gevolg van de recente verkiezingen in Griekenland. gezien de hachelijke fiscale situatie en de manier waarop de heersende regering het nodig acht om ermee om te gaan.

Omdat het erop lijkt dat de Griekse regering op een gegeven moment failliet zal gaan, speelt de Griekse regering met het idee van een referendum over het lidmaatschap van de eurozone – waardoor zij haar verkiezingsbelofte kan nakomen – waarbij zelfs de Duitse minister van Financiën zegt dat ‘het misschien wel zo zou zijn’. een juiste maatregel om het Griekse volk te laten beslissen”. Ondertussen is de Britse premier, David Cameron, binnen twee jaar gedwongen tot een in-out referendum over het lidmaatschap van de EU (uiteraard niet in de eurozone). Dit was grotendeels te danken aan de vloedgolf aan steun voor Nigel Farage en de UKIP, maar ook aan de druk van zijn eigen eurosceptische parlementsleden.

Voorafgaand aan en sinds de verkiezingen zijn de gezondheidsdiensten in beide landen onder de loep genomen – in Griekenland vanwege de semestervoorstellen van de Europese Commissie en als direct gevolg van de reddingsoperaties, en in het VK vanwege de privatisering van veel delen van de NHS , niet in het minst op het gebied van kanker waar Virgin doordringt.

In haar verkiezingsprogramma beloofde de Conservatieve Partij om NHS England 'minstens' de £ 8 miljard te geven die haar baas Simon Stevens zegt nodig te hebben tegen 2020. Het zal waarschijnlijk nog veel meer nodig hebben, zoals in dat 'minstens' wordt opgemerkt. Dan was er de ambitie om van "Engeland het eerste land ter wereld te maken dat een echte zevendaagse NHS biedt". Dit zou volgens de Tories gepaard gaan met goed bemande ziekenhuizen, "zodat de kwaliteit van de zorg elke dag van de week hetzelfde is".

Helaas is het uiterst onwaarschijnlijk dat dit in 2020 zal gebeuren. Afgezien van het feit dat het meer dan £ 8 miljard zou kosten, is er momenteel niet genoeg personeel om te leveren. Ondertussen hebben experts gezegd dat het zou leiden tot centralisatie van ziekenhuisdiensten en tot degradatie en sluiting van lokale diensten. Voorbeelden van laatstgenoemde zijn spoedoperaties en kraamafdelingen. Bovendien zal de sociale zorg nog verder worden bezuinigd dan de afgelopen vijf jaar al is gebeurd en dit zal onvermijdelijk gevolgen hebben voor de NHS.

advertentie

Het team van David Cameron betoogt dat de geleidelijke integratie van gezondheids- en sociale zorg via het Better Care Fund de beste manier is om de druk op de NHS te verlichten. Het fonds heeft £ 5.3 miljard om gezamenlijke samenwerking te bevorderen om patiënten uit het ziekenhuis te houden. Maar hoewel het laatste stukje interessant is en zijn verdiensten heeft, waar is dan de erkenning van de noodzaak van betere training, samenwerking tussen verschillende stadia van zorg, empowerment van de patiënt en alle principes van gepersonaliseerde geneeskunde – een gebied dat niet alleen de juiste behandeling op het juiste moment aan de juiste patiënt levert, maar ook een enorme springplank kan zijn naar preventie? Alleen 'gezamenlijk werken' is niet voldoende.

Ondertussen, aan de oevers van de Egeïsche Zee, is de situatie in Griekenland onder de regering van Alexis Tsipras nijpend, gezien wat experts zien als het ontbreken van een geloofwaardig plan om overeenstemming te bereiken met de schuldeisers van de eurozone, om nog maar te zwijgen van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). ). Het is waar dat Griekenland afgelopen dinsdag 750 miljoen euro aan het IMF heeft terugbetaald, tot dusver de grootste terugbetaling in 2015, maar de komende maanden zullen moeilijker te verwerken zijn. Helaas voor het land, als het waarschijnlijk op een bepaald moment in betalingsachterstand raakt, zal het volgens de strikte regels van het fonds de toegang tot IMF-middelen worden ontzegd. Het zal niet kunnen lenen. Kortom, Griekenland staat aan de rand van een fiscale klif, of het dat nu toegeeft (zelfs aan zichzelf) of niet. Economen staan ​​niet bekend om het dragen van een roze bril en de meesten geloven dat de reddingsoperatie zal instorten zonder dat er eind volgende maand een akkoord over economische hervormingen is ondertekend en bezegeld.

Over het algemeen is geld dat wordt uitgegeven aan gezondheidsdiensten aan burgers in moeilijke tijden altijd een van de eerste doelen. Maar de in Brussel gevestigde European Alliance for Personalised Medicine (EAPM) vindt dat op zijn zachtst gezegd kortzichtig. Niet alleen vanuit het standpunt van een afzonderlijk land, maar over een unie van 28 lidstaten met een vergrijzende bevolking van 500 miljoen burgers die allemaal op een gegeven moment ziek zullen worden.

Bezuinigingen op de gezondheidszorg zullen leiden tot een lagere levenskwaliteit voor de burgers, waardoor ze eerder, niet minder waarschijnlijk, dure ziekenhuisbehandelingen nodig zullen hebben en minder tijd op de werkplek zullen doorbrengen, in feite bijdragend aan de rijkdom van Europa in plaats van deze uit te putten . Een gezonder Europa betekent een rijker Europa en een simpele focus op bezuinigingen op de gezondheidszorg is contraproductief. Hoewel de lidstaten bevoegd zijn voor hun eigen gezondheidszorgstelsels, is het interessant om op te merken dat, in de nasleep van de reddingsoperaties, de controle van de gezondheidsstelsels door de Europese Commissie nu in de meeste EU-landen plaatsvindt. In feite heeft de Commissie in het kader van het bovengenoemde semesterproces tot nu toe gezondheidsaanbevelingen gedaan aan 15 lidstaten.

Maar de EU zou meer moeten doen om ervoor te zorgen dat gezondheidsstelsels niet automatisch het hoofddoel worden van bezuinigingen op de overheidsuitgaven. Uiteindelijk, moeilijke tijden of niet, is EAPM van mening dat het leveren van gepersonaliseerde gezondheidszorg aan alle EU-burgers, gebruikmakend van technologische vooruitgang, grotere en betere datastromen, beter onderwijs voor patiënten en gezondheidswerkers, meer gebruik van onderzoek en meer samenwerking, zal ten goede komen aan individuele patiënten in elke lidstaat en aan de Europese Unie als geheel. Nu en tot ver in de toekomst.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending