Verbind je met ons

EU

'Mensen die in Europa wonen, mogen niet aan hun eigen apparaten worden overgelaten als het gaat om e-/mobiele gezondheid'

DELEN:

gepubliceerd

on

651ba00399a9d8f9262fda8091f2cbc5_himsseu_ehealth_week_1200x357_v9De eHealth-forum 2015, georganiseerd onder auspiciën van het Letse voorzitterschap zullen de volgende stappen worden besproken met betrekking tot de verdere uitrol van eHealth in Europa. Met name mobiele smartphone-applicaties hebben eHealth de afgelopen jaren centraal gesteld. Zoals opgemerkt in het groenboek van de Europese Commissie over mobiele gezondheid (mHealth) (1), zijn er al 100,000 gezondheidsapps op de markt, en naar schatting zal 50% van de smartphonebezitters ze in 2017 gebruiken. Hun toepassingen zijn breed, variërend van klinische oplossingen die mogelijk onder de regels voor medische hulpmiddelen vallen tot ' apps die voldoen aan verlangens zoals het monitoren van fysieke activiteit en stressmanagement.

While overall, these solutions hold great potential for individuals to engage more with their own health – which could result in healthier behaviours and better awareness of prevention – the distinction between solutions is not always clear. Given the intricacies of new technology and relationships between different actors, the option of introducing specific legislation should be discussed since self-regulation does not always work to the benefit of patients. In this context, EPHA calls for transparency about who is behind these apps and clarity over the relevant rules pertaining to, inter alia, their quality, protection of privacy, liability and redress. This is especially vital in an immature market where many solutions collecting personal health information are short-lived.

Het is ook belangrijk dat ontwikkelaars met eerstelijnsgebruikers praten over het ontwerp van applicaties. Bij alle EU-aanbestedingen moeten gebruikers, patiënten en beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg voorstellen beoordelen, aangezien de meeste beoordelaars nog volgens het oude medische model werken.

Wil Europa e/m-gezondheidszorg effectief benutten en een nieuwe 'preventiecultuur' inluiden, dan is het bovendien van cruciaal belang ervoor te zorgen dat investeringen gepaard gaan met veranderingen in het gezondheidsstelsel waardoor alle actoren er effectief gebruik van kunnen maken. Voor zorgprofessionals betekent dit voldoende tijd voor het analyseren van door de patiënt gegenereerde informatie en voor communicatie. eHealth moet worden opgenomen in de voortdurende dialoog tussen zorgprofessionals en patiënten, en de verantwoordelijkheden van beide partijen moeten duidelijk zijn. Beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg hebben ook training nodig om nieuwe technologieën in hun werk te integreren. Dit vraagt ​​om concrete en evidence-based gebruiksrichtlijnen zoals die momenteel door de GGD worden opgesteld voor verpleegkundigen en maatschappelijk werkers ENS4Care projectpartners in vijf gebieden (2).

Het enorme aantal beschikbare oplossingen, in combinatie met lage gezondheidsgeletterdheid in Europa (3) betekent dat gebruikers meer begeleiding nodig hebben over het gebruik en de voordelen. Dit is van fundamenteel belang voor het beschermen van de patiëntveiligheid en het bereiken van optimale gezondheidsresultaten, ook voor de meest kwetsbaren in de samenleving die mogelijk weinig of geen ervaring hebben met het navigeren in digitale omgevingen.

“People living in Europe should not be ‘left to their own devices’ when it comes to e/mHealth’,” argued EPHA Policy Manager for Health Systems Sascha Marschang. “In today’s world there are many competing demands on people’s time and the more information we have access to, the more it becomes imperative to distinguish between what is truly valuable and what is mere noise. Advancing the everyday embedding of eHealth into health systems is crucial to move forward now, especially given the huge disparities between member states in this domain.”

(1) Europese Commissie, COM(2014) 219 final, Groenboek over mobiele gezondheid.

advertentie

(2) Het ENS4Care-project zal e-gezondheidsrichtlijnen creëren op het gebied van een gezonde levensstijl en preventie, klinische praktijk, geïntegreerde zorg, ontwikkeling van vaardigheden voor geavanceerde functies en e-voorschrijven door verpleegkundigen. Meer informatie is beschikbaar Hier. 

(3) De Europese enquête naar gezondheidsgeletterdheid (HLS-EU) werd uitgevoerd in 8 landen en ontdekte dat bijna 1 op de 2 (47%) respondenten een beperkte (onvoldoende of problematische) gezondheidsgeletterdheid had. De verdeling van niveaus verschilde echter aanzienlijk tussen landen (29-62%) en per bevolkingssubgroep. Zie Sørensen K. et al., 'Health literacy in Europe: comparative results of the European health literacy survey (HLS-EU)', Eur J Public Health, 2015 april 5. pii: ckv043.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending