Verbind je met ons

EU

Regeringen komen en gaan, maar de gezondheid blijft het grote probleem

DELEN:

gepubliceerd

on

hc-blogEuropese Alliantie voor gepersonaliseerde geneeskunde (EAPM) directeur Denis Horgan

Het stof is neergedaald op een grotendeels onvoorziene verkiezingsuitslag in Groot-Brittannië, die de conservatieven een kleine meerderheid geeft en voormalige coalitiepartners, de liberaal-democraten, decimeert. De UKIP kreeg een flink deel van de stemmen, maar in tegenstelling tot de SNP, die nu Schotland domineert met 56 van de 59 zetels, heeft zij in Westminster slechts één zetel (opnieuw) verworven. Labour, dat de opiniepeilers vrijwel nek-aan-nek hadden met de Tories, slechts enkele uren voordat de stemhokjes opengingen, zag zijn stemmen ten noorden van de grens instorten en, omdat het er niet in slaagde de meeste zetels te winnen, had het elders in Groot-Brittannië het doelwit , de partij stond op een verre seconde achter. 

Labour-leider Ed Milliband viel terecht in zijn zwaard, net als Nick Clegg van de Lib Dems en Nigel Farage van de UKIP, die hadden beloofd af te treden als hij er niet in zou slagen in Thanet te winnen. Intussen werd de conservatieve leider David Cameron opnieuw door de koningin gevraagd een regering te vormen, en deze keer is hem dat gelukt zonder de gebruikelijke paardenhandel die gepaard gaat met het samenstellen van een werkbare coalitie.

Nu Farage weg is, zou hij, als je hem tien jaar geleden had gevraagd wat zijn belangrijkste doel was voor zijn partij en haar aanhangers, hebben gezegd: “een in-out referendum over het lidmaatschap van de Europese Unie”. Na een reeks uitstekende resultaten in het Europees Parlement en een vloedgolf aan steun in Groot-Brittannië kwam de mogelijkheid van een omvangrijke aanwezigheid in Westminster pas relatief recent naar voren. Hoewel de partij misschien maar één zetel heeft, heeft de opkomst van de UKIP de hand van Cameron gedwongen en zal Farage in 2017 zijn referendum houden. Wat daar gebeurt valt nog te bezien.

En ongetwijfeld zal een doorgaans pro-EU-Schotland nauwlettend in de gaten houden hoe de ironie van zijn besluit om deel uit te blijven maken van Groot-Brittannië zich langzaam ontvouwt. Als Groot-Brittannië de EU verlaat, zullen de kansen op een snel tweede referendum ten noorden van de grens toenemen. En als Groot-Brittannië vertrekt, kunnen degenen in de Europese Commissie die voorheen ontmoedigende geluiden maakten over een onafhankelijk Schotland dat toetreedt tot de EU, gaan werken aan toespraken die een warm welkom bieden.

Voorlopig blijft Groot-Brittannië natuurlijk een lidstaat en wat de kleur van de regering van die tijd ook mag zijn, of het nu in Groot-Brittannië is of in welk ander EU-land dan ook, de uitdagingen op gezondheidsgebied blijven dezelfde. In Groot-Brittannië hebben zich de afgelopen vijf jaar veranderingen voorgedaan in de National Health Service (NHS) en er komen er nu nog meer, waarbij particuliere bedrijven zoals Virgin steeds meer betrokken raken bij de gezondheidszorg, niet in de laatste plaats op het gebied van kanker.

Het duistere gemompel over de ontmanteling van de NHS blijft maar voortduren en toch moeten de Conservatieven op de een of andere manier het probleem aanpakken van een bevolking die langer leeft, die langer moet werken vanwege een pensioendal, en die zie dat individuen in veel gevallen niet aan slechts één, maar aan twee of drie ziekten lijden als gevolg van hun toenemende leeftijd.

advertentie

De in Brussel gevestigde Europese Alliantie voor Gepersonaliseerde Geneeskunde (EAPM) is er vast van overtuigd dat, in Groot-Brittannië en elders, de integratie van deze opwindende nieuwe vorm van behandeling, die grotendeels gebaseerd is op het gebruik en de toepassing van de genetische wetenschappen, het beste biedt kans om de juiste behandeling op het juiste moment aan de juiste patiënt te geven. Dit zal de levenskwaliteit van een patiënt verbeteren (en in veel gevallen redden), hem of haar uit dure ziekenhuizen en operaties houden, en de mogelijkheden van een burger om te werken vergroten en daardoor bijdragen aan de economie. EAPM stelt dat, na het duidelijke falen van een one-size-fits-all-mentaliteit waarin artsen behandelen op basis van populatiegemiddelden in plaats van op basis van het individu (inclusief zijn of haar levensstijlkeuzes), de gepersonaliseerde geneeskundebenadering de enige realistische weg vooruit is.

Niemand beweert dat dit gemakkelijk te realiseren zal zijn. Er is bijvoorbeeld maar een beperkt aantal dingen dat de EU kan doen, gegeven het feit dat individuele lidstaten de bevoegdheid hebben voor hun eigen gezondheidszorgstelsels. Daarom moeten individuele landen op nationaal niveau een belangrijke rol spelen en het is duidelijk dat er op verschillende gebieden behoefte is aan veel meer grensoverschrijdende samenwerking. Deze omvatten, maar zijn niet exclusief voor, het verzamelen, opslaan en delen van Big Data, het uitvoeren van effectieve klinische onderzoeken bij zeldzame ziekten (met, per definitie, kleinere groepen in elk land), onderwijs aan beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg (HCP's) in de opkomende behandelingen die beschikbaar zijn, investeringen in onderzoek en veel meer samenwerking tussen verschillende disciplines, binnen en tussen de lidstaten, om innovatie aan te moedigen en dubbel werk te verminderen.

Uiteraard is de EU bij veel van deze kwesties al nauw betrokken via haar IMI-programma’s, Horizon 2020 en haar datagestuurde economiestrategie, maar ze moedigt de juiste implementatie van haar grensoverschrijdende gezondheidsrichtlijn aan en formuleert een plan voor de pan -De Europese opleiding van beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg zou een grote stap voorwaarts betekenen. Het Verenigd Koninkrijk kan de Europese Unie wel of niet verlaten, en zelfs als dat wel gebeurt, zal de gezondheidslast daar en in de andere lidstaten blijven toenemen.

En hoewel, zoals hierboven vermeld, elk land een belangrijke rol te spelen heeft, is EAPM van mening dat de Europese Commissie (samen met het Europees Parlement), ondanks haar gebrek aan competentie over individuele gezondheidszorgsystemen, door middel van argumenten, overreding en – cruciaal – het formuleren van actuele, werkbare en 'slimme' wetgeving, een omgeving creëren waarin gepersonaliseerde geneeskunde in elke lidstaat kan floreren, ongeacht zijn omvang, rijkdom of zelfs politieke kleur. Alleen dan zullen de 500 miljoen potentiële patiënten in de EU gelijkheid gaan zien als het gaat om het ontvangen van de best beschikbare behandeling. En dat is zeker de moeite waard om op te stemmen.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending