Verbind je met ons

EU

Gepersonaliseerde geneeskunde: een niet te stoppen kracht ten goede

DELEN:

gepubliceerd

on

DefiniensBigDataMedicine01By Uitvoerend directeur van de Europese Alliantie voor Gepersonaliseerde Geneeskunde (EAPM). Denis Horgan

Veel belanghebbenden zijn van mening dat gepersonaliseerde geneeskunde de weg vooruit is in een Europese Unie met een vergrijzende bevolking van 500 miljoen mensen.

Dit zijn allemaal potentiële patiënten verspreid over 28 lidstaten en deze innovatieve, baanbrekende methode om individuen te behandelen – grotendeels gebaseerd op hun specifieke genetische samenstelling – breidt zich snel uit, is onmogelijk te stoppen en belooft langere en betere levens. 

Als het op de juiste manier in de gezondheidszorgsystemen wordt geïmplementeerd, zal het ook geld besparen en tegelijkertijd investeringen op pan-Europese schaal stimuleren. De farmaceutische industrie is een belangrijke partner. Het doel is medicijnen te produceren die het werk doen waarvoor ze zijn gemaakt en tegelijkertijd de bijwerkingen minimaliseren – vaak een lastig evenwicht. 

En hoewel een one-size-fits-all-model in veel gevallen werkt – de meesten van ons krijgen bijvoorbeeld de gewenste resultaten met vrij verkrijgbare pijnstillers – zijn er andere scenario’s waarin dit niet werkt en ook niet kan. De farmaceutische industrie moet hierop reageren, evenals op het feit dat er regelmatig zeldzame ziekten worden ontdekt en dat toekomstige klinische onderzoeken zullen moeten worden uitgevoerd op veel kleinere, geografisch verspreide groepen. Als het gaat om ‘font-line’-behandeling en het voorschrijven van medicijnen, kan de farmacogenetica een arts tegenwoordig aanvullende informatie geven over de waarschijnlijkheid dat individuen met gedeelde genetische kenmerken een therapeutische respons zullen hebben of bijwerkingen zullen ontwikkelen. 

Het biedt de voordelen van een effectievere en tijdige behandeling. En het leidt tot een beter gericht gebruik van medicijnen, aangezien alleen de patiënten die er het meest waarschijnlijk baat bij zullen hebben, het medicijn of de behandeling zullen worden voorgeschreven. 

Maar gepersonaliseerde geneeskunde gaat niet alleen over het geven van de juiste behandeling aan de juiste patiënt op het juiste moment; het gaat ook om communicatie en het empoweren van de patiënt. Hierdoor kan de patiënt nauw betrokken worden bij alle beslissingen over zijn of haar gezondheid, of het nu gaat om het juiste medicijn in relatie tot de levensstijl of het bewustzijn over de (mogelijke) bijwerkingen. 

advertentie

In wezen omvat het veel meer dan het diagnosticeren en behandelen van patiënten – hoe individueel en effectief ook. De hedendaagse patiënt wil op een transparante, niet betuttelende en duidelijke manier geïnformeerd worden over zijn of haar mogelijkheden. 

De in Brussel gevestigde European Alliance for Personalised Medicine (EAPM) is van mening dat een van de beste manieren om dit te bereiken is door te investeren in beter onderwijs. Dit zou artsen de juiste hulpmiddelen geven om hun patiënten te behandelen en te informeren, en professionals een beter inzicht geven in de behoeften van hun patiënten. 

Maar het gaat ook over samenwerking en het gebruik van zogenaamde Big Data – in het lab en daarbuiten. De afgelopen tien jaar heeft baanbrekende gensequencing in combinatie met informatie- en communicatietechnologie de manier veranderd waarop biologen en genetici hun wetenschap uitoefenen. De geproduceerde gegevens vereisen geavanceerde computervaardigheden om te worden geanalyseerd. En hoewel bio-informatica nu een goed ontwikkelde discipline is, zijn er nieuwe vaardigheden nodig om door de massa aan gegenereerde gegevens te navigeren. 

Het is duidelijk dat er meer samenwerking nodig is tussen de ICT- en de life science-industrie om oplossingen te creëren die biologen en wetenschappers kunnen gebruiken. Het is ook van cruciaal belang dat eerstelijnsartsen feedback geven aan onderzoekers en anderen die in de farmaceutische sector werken, en dit moet op een veel hoger niveau gebeuren dan momenteel het geval is. 

In dit Big Data-tijdperk is het een feit dat gepersonaliseerde geneeskunde haar voordelen zal opleveren door een grotere betrokkenheid van patiënten bij de besluitvorming over behandelingen en het gezondheidsbeheer. Het is duidelijk dat van professionals in de gezondheidszorg en van degenen in alle andere sectoren – inclusief fabrikanten – niet kan worden verwacht dat ze zich zullen aanpassen aan nieuwe manieren om patiënten te benaderen en met nieuwe technologieën om te gaan zonder samen te werken. Ondertussen draait het voor de patiënten allemaal om toegang. Toegang tot behandelingen en medicijnen, toegang tot klinische onderzoeken, toegang tot meer (en duidelijkere) informatie, toegang tot besluitvormers en wetgevers voor de kans om hun stem te laten horen en hun behoeften te laten begrijpen. 

De moderne patiënt wil betrokken zijn bij medebeslissing, eigenaar zijn van – en onvoorwaardelijk toegang hebben tot – zijn eigen medische gegevens. En ze zijn meer dan in staat om vragen te stellen, zelfs uit te dagen en actief betrokken te zijn bij beslissingen over hun toestand, rekening houdend met hun eigen omstandigheden en levensstijl. Ondertussen wordt van artsen verwacht dat ze beslissingen nemen op basis van het best beschikbare bewijsmateriaal over de relatieve kosten en baten van de verschillende behandelingen – ervan uitgaande dat ze er daadwerkelijk van op de hoogte zijn en ze begrijpen. 

Maar het is van cruciaal belang dat zij rekening houden met de mening van de patiënt. In een wereld waarin de besluitvorming van patiënten steeds meer wordt beïnvloed door informatie die online beschikbaar is, blijft het zo dat een arts een vertrouwde bron van kennis en advies is, en dat laatstgenoemde rekening moet houden met de persoon die meer weet over zijn of haar eigen levensstijl dan wie dan ook – de patiënt. Communicatie tussen alle belanghebbenden op het gebied van de gezondheidszorg draagt ​​bij aan de empowerment van onze artsen en verpleegkundigen, die dan een groter vermogen zullen hebben om hun patiënten te empoweren, om hen te helpen effectievere keuzes te maken. 

Een duidelijk inzicht in de gevoeligheid van patiënten voor informatie over voordelen versus risico's en het opbouwen van een betekenisvolle interactie daaruit is bijvoorbeeld enorm belangrijk. Om conventionele medicijnen veilig en effectief te kunnen gebruiken, moeten conventionele medicijnen er doorgaans op vertrouwen dat de patiënt op de juiste manier wordt geïnformeerd. Patiënten moeten weten hoe ze hun medicijnen moeten innemen, wanneer en hoe vaak, en eventuele bijwerkingen moeten kunnen herkennen. Dit is ook het geval als het gaat om gepersonaliseerde medicijnen, maar de noodzaak om de bijzondere aard ervan te begrijpen maakt dit van extra belang. 

Patiënten moeten de waarschijnlijkheid van voordeel of schade volledig begrijpen, terwijl effectieve en begrijpelijke informatie over medicijnen een voorwaarde is voor wat een partnerschap bij het nemen van medicijnen zou moeten zijn – waarbij de patiënt en de professional tot overeenstemming komen over hun medicijnen. Verbale informatie is vaak de voorkeursmethode van patiënten, maar schriftelijke informatie is zonder twijfel een belangrijke back-up. Idealiter zouden de twee methoden complementair moeten zijn en samen moeten werken. 

Therapietrouw is en blijft natuurlijk altijd een probleem. Maar het is een tweerichtingsprobleem en niet alleen de schuld van de patiënt. Ja, tegenwoordig zijn er wearables en ‘slimme’ pillendoosjes die de patiënt thuis eraan herinneren dat hij of zij zich aan zijn of haar medicijnen moet houden, maar dit is vaak niet genoeg – patiënten moeten ook worden ondersteund door effectieve kennisoverdracht. De dingen veranderen snel. De kosten van volledige genetische sequencing zijn de afgelopen tijd sterk gedaald en bedragen nu minder dan 1,000 euro. De mogelijkheid om genetica te gebruiken om medicijnen te stratificeren wordt met de dag bekender. De kat is uit de zak en wordt er niet meer in gestopt. 

Daarom is het de taak van alle belanghebbenden – of dit nu artsen, onderzoekers, academici, regelgevers, patiënten zelf, betalers en natuurlijk de industrie zijn – om te beseffen dat veel meer interdisciplinaire dialoog en samenwerking van cruciaal belang zijn. 

Dit zal resulteren in een beter begrip van elkaars vakgebied en het mogelijk maken dat effectievere, moderne synergieën worden ontwikkeld – ten behoeve van de Europese patiënten, niet alleen voor deze generatie, maar voor nog veel meer toekomstige generaties. Het is een feit dat de farmaceutische industrie een sleutelrol moet spelen in de zoektocht naar een gezonder Europa.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending