Verbind je met ons

EU

Alliantie van gezondheidsgroepen rondt inspanningen om EU-wetgeving te wijzigen

DELEN:

gepubliceerd

on

shutterstock_137098085Een alliantie van gezondheidsgroepen heeft pogingen veroordeeld om ontwerp-EU-wetgeving te wijzigen die “commerciële belangen lijkt te bevorderen” in plaats van de volksgezondheid.

Er zijn zorgen geuit over enkele van de 360 ​​amendementen op een parlementaire ontwerpresolutie over de alcoholstrategie die aan de leden van de milieucommissie zal worden voorgelegd.

De gezondheidsalliantie heeft bedenkingen bij enkele van de compromisamendementen en zegt dat het “ontmoedigend” is om te zien dat amendementen worden verworpen:

* Betere regelgeving en handhaving van leeftijdsgrenzen;

* het verstrekken van betere informatie aan consumenten door middel van de juiste etikettering van de voedingssamenstelling en ingrediënten;

* roept op tot een nieuwe EU-alcoholstrategie om de lidstaten bij hun inspanningen te ondersteunen, en;

* meetbare, in de tijd beperkte beleidsdoelen en adequate mechanismen voor monitoring.

advertentie

De zorgen zijn verwoord in een open brief aan de commissieleden.

Het is afkomstig van de European Alcohol Policy Alliance, de European Public Health Alliance, de European Association for the Study of the Liver, de European Liver Patiënten Association, United European Gastroenterology, de Association of European Cancer Leagues, Standing Committee of European Doctors en UK Royal College van Artsen British Medical Association.

In de brief staat: “We hebben gemerkt dat er grote belangstelling is voor de tekst van de resolutie (met meer dan 360 amendementen) en verwelkomen uw interesse in dit belangrijke onderwerp op het gebied van de volksgezondheid.

“We zijn echter bijzonder teleurgesteld om te constateren dat de resolutieamendementen van de ENVI-commissie in sommige opzichten meer lijken te doen om commerciële belangen te bevorderen dan om de volksgezondheid te bevorderen.

“Aangezien Europa de regio met de meeste alcoholconsumptie ter wereld is, vormt alcoholmisbruik een groot probleem voor de volksgezondheid dat grootschalige sociaal-economische schade aanricht. Het aanpakken van alcoholgerelateerde schade is van cruciaal belang om de ongelijkheid op gezondheidsgebied te verminderen.”

Het gaat verder: “Er is een duidelijke hoeveelheid bewijsmateriaal dat erop wijst dat de last van ziekten en sterfgevallen als gevolg van alcohol de meest behoeftigen onevenredig zwaar treft.

“Het terugdringen van door alcohol veroorzaakte schade is een actieve investering in onze economieën die de gezondheidszorguitgaven voor ernstige ziekten op de lange termijn terugdringt en de productiviteit van de beroepsbevolking verhoogt.”

Secretaris-generaal van Eurocare, Mariann Skar, zei: “Het is vooral zorgwekkend om amendementen te zien die suggereren dat overheidsgeld moet worden besteed aan campagnes die alcoholconsumptie bevorderen, terwijl de EU al meer dan een miljard euro heeft toegezegd om marketingcampagnes in de komende drie jaar te ondersteunen.

“We dringen er bij de commissie op aan om de volksgezondheid voorop te stellen in haar beraadslagingen.”

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending