Verbind je met ons

EU

Europarlementariër dringt er bij Merkel op aan gerechtigheid na te streven voor Thalidomide-slachtoffers

DELEN:

gepubliceerd

on

11030016 (1) BBritish MEP Syed Kamall is urging Angela Merkel to back a campaign to “win justice” for victims of Thalidomide.

Het was een Duits bedrijf, Grunenthal, dat Thalidomide produceerde en er komt bewijs aan het licht waaruit blijkt dat de Duitse regering zich in 1970 bemoeide met een rechtszaak.

The early cessation of the trial has,it is claimed, prevented evidence about Thalidomide’s effects from coming out so that lawyers for the victims can take action to gain compensation.

Nu de slachtoffers ouder worden, hebben ze moeite om hun gezondheidskosten te dekken.

A spokesman for the victims said: “In the main they want justice.”

Now Kamall, who leads the ECR group in parliament, has written an open letter to the German Chancellor asking her to support the growing campaign to “address the humanitarian needs” of Thalidomide victims.

The letter says “there would seem to be a moral obligation for the current German government finally to address the humanitarian needs” of the small number of remaining European Thalidomide survivors.

advertentie

“I believe there is significant support for this position in the European Parliament,” he writes.

Kamall, a Tory deputy, asks Merkel to meet representatives of survivors, possibly accompanied by MEPs, “with a view to sympathetic consideration” of the case of victims in Denmark, Finland, Italy, Spain, Sweden and the UK.

Na jaren van verwaarlozing door de autoriteiten en door Grünenthal, het bedrijf dat het medicijn vervaardigde – waardoor wereldwijd 10,000 baby's zonder ledematen kwamen te zitten, van wie de helft stierf – werd het besluit van de Duitse regering in 2013 om de pensioenbetalingen aan de slachtoffers aanzienlijk te verhogen, alom geprezen als een overwinning voor slachtoffers die zich jarenlang hebben ingezet voor een eerlijke vergoeding.

Grünenthal had in 50 nog eens € 37 miljoen (£ 2009 miljoen) aan het fonds gestort.

Groepen van overlevenden hebben zelfs beweerd dat de regering slachtoffers actief belemmert om toegang te krijgen tot het volledige geldbedrag dat hen was beloofd in de aanloop naar de verkiezingen van 2013.

Afhankelijk van hun mate van invaliditeit ontvangen de overlevenden van Contergan in Duitsland nu een jaarlijks pensioen van € 7,300 tot € 83,000.

Ze kunnen ook gebruikmaken van een fonds van € 30 miljoen voor 'speciale behoeften' voor cruciale investeringen, zoals tandheelkundige operaties, speciaal gemaakte meubels of elektrische rolstoelen, beheerd door de door de overheid gecontroleerde Contergan Foundation.

Maar in werkelijkheid zeggen overlevenden dat ze geen toegang krijgen tot het fonds door wat Andreas Meyer, de voorzitter van de Duitse vereniging van Contergan-slachtoffers (BCG) en ook een overlevende, heeft beschreven als een "catastrofaal inefficiënt" bureaucratisch proces.

Thalidomide was considered to be a safe, risk-free medication, but it was not tested on pregnant women. During 1960, doctors began to worry about the drug’s side effects, after long-term users reported nerve damage. But soon the extent of the side effects were clear.

Thalidomide bleek de ontwikkeling van ongeboren baby's te schaden en ernstige geboorteafwijkingen te veroorzaken, vooral als het tijdens de eerste vier tot acht weken van de zwangerschap werd ingenomen. Het medicijn leidde ertoe dat de armen of benen van de baby's erg kort of onvolledig gevormd waren. Andere bijwerkingen waren ook misvormde ogen, oren en harten.

Eind jaren 50 en begin jaren 60 werden wereldwijd meer dan 10,000 kinderen geboren met aan thalidomide gerelateerde handicaps. Naar verluidt sterft ongeveer 40% van de thalidomide-baby's bij of kort na de geboorte.

Het medicijn werd in 1961 uit de handel genomen voordat de Britse regering in mei 1962 een waarschuwing uitvaardigde. Thalidomide wordt nu gebruikt als onderdeel van behandelingsprogramma's voor kanker- en leprapatiënten. Het gebruik ervan is streng gereguleerd – vrouwen die thalidomide gebruiken, moeten nu twee vormen van anticonceptie gebruiken en regelmatig zwangerschapstesten ondergaan.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending