Verbind je met ons

EU

Samen kunnen we de droom van gepersonaliseerde geneeskunde realiseren

DELEN:

gepubliceerd

on

on-wereldgezondheidsdagBy Uitvoerend directeur van de Europese Alliantie voor gepersonaliseerde geneeskunde (EAPM). Denis Horgan

Met de grote vooruitgang in de wetenschap en de explosie aan gegevens van de afgelopen jaren is het potentieel van gepersonaliseerde geneeskunde om de juiste behandeling aan de juiste patiënt op het juiste moment te geven enorm.

Maar het vereist dat gezondheidszorgsystemen en, natuurlijk, professionals in de eerstelijnsgezondheidszorg, begrijpen wat ze kunnen doen en hoe ze dat kunnen doen.

We hebben allemaal gehoord over verkeerde diagnoses – en zelfs artsen die een ziekte of aandoening niet kunnen opmerken – en dit is vaak te wijten aan een gebrek aan training in nieuwe methoden en een gebrek aan toegang tot de relevante diagnostische hulpmiddelen, omdat deze professionals dit misschien niet eens weten ze zijn daar en beschikbaar.

Een recent rapport uit de VS heeft zelfs het feit benadrukt dat artsen in het geval van het chronisch vermoeidheidssyndroom het vaak niet zien of, als ze dat wel doen, niet geloven dat het iets anders dan psychologisch is.

Au. Stel je voor dat je arts je in de ogen kijkt en tegelijkertijd duidelijk maakt dat hij of zij gelooft dat er eigenlijk niets mis met je is en dat je alleen maar een beetje zeurt. Het komt vaker voor dan je zou denken.

Soms helpen patiënten echter niet. Niemand zegt dat het gemakkelijk is om de eerste keer, of altijd, een juiste diagnose te stellen, en het proces wordt zeker niet geholpen doordat sommige patiënten proberen informatie over hun gezondheidsdossier voor hun arts te verbergen.

advertentie

Ondertussen bestaat er zeker een kenniskloof onder patiënten; de meesten overschatten de voordelen van medicijnen en behandelingen en slagen er niet in om een ​​aantal van de potentieel schadelijke effecten goed te realiseren door simpelweg overoptimisme. Naast ontevredenheid leidt dit uiteindelijk tot meer kosten naarmate er meer zorg nodig is.

Bovendien slagen patiënten er niet in zich te houden aan de noodzakelijke regimes voor het nemen van medicijnen, zelfs als ze daarvoor betaald worden – zoals bleek uit een recent experiment met het nemen van hiv-medicijnen in de Bronx in New York. - helpt nauwelijks en drijft de kosten opnieuw op.

Er zijn duidelijk fundamentele problemen als het gaat om de eindgebruikers van medicijnen – patiënten moeten zichzelf helpen en hun artsen helpen hen te helpen, terwijl artsen aandoeningen moeten kunnen herkennen en op de hoogte moeten zijn van de beste beschikbare behandelingen, en tegelijkertijd moeten helpen hun patiënt bij het verkrijgen van toegang tot hen na het maken van weloverwogen keuzes.

Het bijhouden van de snelle ontwikkelingen is voor alle partijen lastig en de relevante onderwijsbehoeften zijn zeker nog niet aanwezig.

Dat is al erg genoeg, maar er zijn in Europa nog veel meer problemen als het gaat om het bieden van de best mogelijke gezondheidszorg. 

Met dit in gedachten heeft de Europese Alliantie voor Gepersonaliseerde Geneeskunde haar lopende STEPs-campagne opgezet, die staat voor Specialized Treatment for Europe's Patiënten, en roept de EU op zich in te zetten voor het verbeteren van de opleiding en training van beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg. 

Ook wordt van de Europese beleidsmakers gevraagd om te zorgen voor een regelgevingsklimaat dat vroegtijdige toegang van patiënten tot nieuwe en doeltreffende gepersonaliseerde geneeskunde mogelijk maakt, terwijl de R&D op dit gebied wordt vergroot en de waarde ervan wordt erkend.

De laatste twee STAPPEN houden in dat de EU nieuwe benaderingen van terugbetaling en HTA ondersteunt, die nodig zijn voor de toegang van patiënten tot gepersonaliseerde geneeskunde, en dat het bewustzijn en begrip ervan wordt vergroot.

Dit zijn universele kwesties, maar zelfs urgenter in kleinere lidstaten en sommige regio's. Dus, in lijn met twee kleinere landen – Letland en Luxemburg – die in beide helften van 2015 het roulerende voorzitterschap bekleden, zal de EAPM-conferentie op 2-3 juni dit feit onder de aandacht brengen. dat het gezondheidszorgbeleid de inherente kwetsbaarheden van het gezondheidszorgstelsel moet onderkennen en aanpakken, waarmee vooral kleinere landen en de regio's van de grotere landen worden geconfronteerd. Wij noemen dit een SMART-aanpak – kleinere lidstaten en regio’s samen.

De Alliantie is van mening dat als de voorzitterschappen, het Europees Parlement en de Commissie, evenals alle andere belanghebbenden, waaronder artsen en patiënten, plus onderzoekers, academici, de industrie en meer, in harmonie samenwerken, dit de levenskwaliteit van patiënten zal verbeteren. in elk land in Europa. Het is een verheven doel, en moeilijk te verwezenlijken. Maar het kan wel – samen.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending