Verbind je met ons

Economie

'Value' in de gezondheidszorg - wie beslist?

DELEN:

gepubliceerd

on

1398639078416By Europese Alliantie voor gepersonaliseerde geneeskunde (EAPM) Leidinggevend directeur Denis Horgan 

De verschillende ideeën over wat 'waarde' is in de moderne geneeskunde is een hot topic voor debat in Europa en daarbuiten.

Hoe definiëren we het? Hoe meten we een mensenleven – of kwaliteit van leven - tegen de kosten van een behandeling? Beoordelen we de bijdrage van het individu, fiscaal en anderszins, aan de samenleving en wegen we die af tegen een prijs? Hoe zit het met de morele kwesties die bij dergelijke oordelen betrokken zijn? En wie zou ze willen maken?

Beschouw een vergelijking als deze  - 'Meneer A betaalt x belasting als we hem behandelen, hij overleeft het en gaat daarna weer aan het werk. Maar de behandeling kost y. Laten we de wiskunde doen...'

De meesten van ons zou dat schokkend, onrechtvaardig en onmenselijk vinden. Toch gebeurt in ruime zin.

Met een vergrijzende bevolking van 500 miljoen burgers is de gezondheidszorg in de EU helaas nog nooit zo duur geweest. Mensen leven langer en worden in de meeste gevallen tijdens hun leven niet voor één maar voor meerdere aandoeningen behandeld. Het is een dilemma, en het zal niet verdwijnen.

Om 'waarde' te begrijpen moet u natuurlijk eerst een behandeling begrijpen, plus eventuele andere behandelingsopties, en overwegen wat het (of zij) kan bieden.

advertentie

Als patiënten hun opties begrijpen, zullen ze hun eigen mening hebben over wat waarde is, afhankelijk van hun omstandigheden  - “Zal ik beter worden? Zal ik langer leven? Zal mijn kwaliteit van leven verbeteren? Wat zijn de bijwerkingen?”. `

Betalers, niet verrassend, als ze weegt, zoals zij doen, voordelen tegen kosten en overige overwegingen, kunnen een andere aanpak nemen.

Ondertussen moeten de fabrikanten en vernieuwers opereren binnen de grenzen van de 'waarde' die zijn nog onduidelijk.

Er is een solide argument dat waarde altijd moet worden gedefinieerd met betrekking tot de klant. Waarde in de gezondheidszorg hangt af van resultaten en uitkomsten - van vitaal belang voor de patiënt - ongeacht het volume van de geleverde diensten, maar de waarde zal altijd worden gezien als relatief ten opzichte van de kosten.

Dus, zijn dure medicijnen en behandelingen 'de moeite waard'? Laten we twee specifieke voorbeelden nemen. Eerst, nieuwe medicijnen om het hepatitis C-virus (HCV) te behandelen, kunnen de epidemie verslaan. Maar hun kosten zijn hoog en gaan veel patiënten te boven.

De Wereldgezondheidsorganisatie vertelt ons dat elk jaar 350,000 mensen sterven van de 150 miljoen chronisch geïnfecteerden met HCV en dat de nieuwe direct werkende antivirale middelen de wereldwijde verspreiding van infectie zouden kunnen stoppen. Dus als gezondheidszorgsystemen de medicijnen leveren, is dat dan waarde? Jij beslist…

Ten tweede kunnen de allernieuwste kankerbehandelingen nu enkele van de meest ernstige of zeldzaamste ziekten behandelen die de mens kent. In de afgelopen twee en een halve decennia is de levensverwachting van kankerpatiënten met zo'n drie jaar gestegen, waarvan vier vijfde rechtstreeks te danken is aan nieuwe behandelingen en medicijnen.

Deze medicijnen en behandelingen zijn duur. Maar zijn ze het waard? Nogmaals, jij beslist...

Ja, geld is een grote factor. Toch mag Europa zich niet vergissen in de correlatie tussen rijkdom en gezondheid. Studies – in ieder geval één uitgevoerd namens de uitvoerende macht van de EU zelf – hebben dat herhaaldelijk aangetoond de voordelen van een verbeterde volksgezondheid gaan verder dan alleen het verlagen van de zorgkosten. De feiten zijn dat een betere gezondheid levert een positieve bijdrage aan de productiviteit van burgers.

Ondertussen worden minder ziekenhuisbedden gebruikt, werken mensen langer voordat ze met pensioen gaan als ze gezonder zijn, zijn burgers productiever als ze gezond zijn en werken ze vaak langer, en zijn er minder ziektedagen. Dat is zeker een idee van 'waarde'.

Gepersonaliseerde gezondheidszorg is een snelgroeiend veld dat tot doel heeft de juiste behandeling op het juiste moment aan de juiste patiënt te bieden. De Europese Alliantie voor gepersonaliseerde geneeskunde (EAPM) heeft met zijn leden samengewerkt om patiënten, betalers, beleidsmakers, de academische wereld en de industrie te betrekken bij het onderzoeken van verschillende benaderingen van waardebepaling.

Een workshop van 25 februari ter waarde van, in dit geval, companion diagnostics - zal de verschillende standpunten onder de aandacht brengen - inclusief die van een EAPM-enquête onder alle belanghebbenden - met als doel een kritische discussie te organiseren.

Het voortdurende debat in Europa - en in de wereld - over de betekenis van 'waarde' in de gezondheidszorg moet spoedig worden afgerond, ten behoeve van deze generatie patiënten en de vele anderen die zullen volgen.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending