Verbind je met ons

EU

Europees burgerinitiatief: antwoord van de Europese Commissie op 'One of Us'

DELEN:

gepubliceerd

on

abortus_610Op 28 mei heeft de Europese Commissie gereageerd op het European Citizens 'Initiative (ECI)' One of Us '. Na een ontmoeting met de organisatoren van het initiatief en bestudering van hun verzoek, heeft de Commissie besloten geen wetgevingsvoorstel in te dienen, aangezien de lidstaten en het Europees Parlement pas onlangs het EU-beleid op dit gebied hebben besproken en besloten. Het 'One of Us'-initiatief had heeft de EU verzocht een einde te maken aan de financiering van activiteiten die de vernietiging van menselijke embryo's veronderstellen, met name op het gebied van onderzoek, ontwikkelingshulp en volksgezondheid. De organisatoren van het initiatief hadden na registratie van hun voorstel meer dan de vereiste één miljoen handtekeningen verzameld van ten minste zeven lidstaten. De organisatoren ontmoetten de Commissie op 9 april (STATEMENT / 14 / 115) en hield vervolgens een openbare hoorzitting in het Europees Parlement op 10 april. De Commissie heeft geconcludeerd dat het bestaande financieringskader, waarover onlangs is gedebatteerd en waarover overeenstemming is bereikt door de lidstaten en het Europees Parlement, het juiste is.

Onderzoek, Innovatie en Wetenschap Commissaris Máire Geoghegan-Quinn zei: "We zijn betrokken bij dit burgerinitiatief en hebben alle nodige aandacht aan het verzoek gegeven. De lidstaten en het Europees Parlement zijn echter niet voor niets overeengekomen om onderzoek op dit gebied te blijven financieren. Embryonale stamcellen zijn uniek en bieden het potentieel om levens te redden. behandelingen, met klinische proeven die al aan de gang zijn. De Commissie zal de strikte ethische regels en beperkingen blijven toepassen die van kracht zijn voor door de EU gefinancierd onderzoek, inclusief dat we de vernietiging van embryo's niet zullen financieren. "

Ontwikkelingscommissaris Andris Piebalgs zei: "Dankzij Europese burgerinitiatieven kunnen mensen rechtstreeks deelnemen aan de ontwikkeling van EU-beleid en daar besteden we veel aandacht aan. Zwangerschap en complicaties bij de bevalling zijn nog steeds de doodsoorzaak van te veel vrouwen. Daarom heeft de internationale gemeenschap een specifieke doelstelling om moedersterfte terug te dringen en universele toegang tot reproductieve gezondheid te bewerkstelligen als een van de millenniumontwikkelingsdoelstellingen (MDG's). De EU, haar lidstaten en andere internationale donoren werken er hard aan om dit te bereiken en hebben dit, en gezondheid in het algemeen gesproken , een prioriteit. Onze ontwikkelingsprogramma's op dit gebied hebben tot doel de toegang tot effectieve diensten voor gezinsplanning uit te breiden en daarmee de noodzaak van abortussen te voorkomen. "

onderzoek met menselijke embryonale stamcellen (hESC)

De Europese Commissie past een gedetailleerd 'triple lock'-systeem toe met betrekking tot elk onderzoek met menselijke embryonale stamcellen (hESC), een systeem dat volgens de Commissie volledig in overeenstemming is met de EU-Verdragen en het Handvest van de grondrechten van de Europese Unie. Het systeem - dat al werd toegepast in het vorige EU-onderzoeksprogramma - werd overeengekomen door de EU-lidstaten en het Europees Parlement in het kader van de goedkeuring van Horizon 2020-wetgeving in 2013. De regels zijn:

  • Nationale wetgeving wordt gerespecteerd - EU-projecten moeten de wetten volgen van het land waarin het onderzoek wordt uitgevoerd.

  • Alle projecten moeten wetenschappelijk worden gevalideerd door middel van peer review en moeten een grondige ethische beoordeling ondergaan.

    advertentie
  • EU-middelen mogen niet worden gebruikt voor het afleiden van nieuwe stamcellijnen of voor onderzoek waarbij embryo's worden vernietigd - ook niet voor het verkrijgen van menselijke embryonale stamcellen.

De Europese Commissie is niet expliciet van plan om onderzoek met menselijke embryonale stamcellen te financieren. De Commissie financiert eerder onderzoek naar de behandeling van ziekten of uitdagingen in de gezondheidszorg, bijvoorbeeld therapieën voor de ziekte van Parkinson en de ziekte van Huntington, of diabetes. Bij onderzoek kunnen menselijke embryonale stamcellen betrokken zijn als deze deel uitmaken van de beste projectvoorstellen. Tussen 2007 en 2013 heeft de EU 27 samenwerkingsprojecten gefinancierd op het gebied van gezondheidsonderzoek waarbij menselijke embryonale stamcellen worden gebruikt, met een EU-bijdrage van 156.7 miljoen euro. De totale uitgaven voor gezondheidsonderzoek in dezelfde periode bedroegen ongeveer € 6 miljard.

EU-hulp op het gebied van gezondheid in ontwikkelingslanden

Ontwikkelingssamenwerking op het gebied van de gezondheid van moeders en kinderen wordt gestuurd door:

  • de millenniumontwikkelingsdoelstellingen (MDG's), die de wereldwijde armoede aanpakken, bevatten één specifieke doelstelling om de moedersterfte tegen 2015 met driekwart terug te dringen en universele toegang tot reproductieve gezondheid te bewerkstelligen.

  • het Actieprogramma van de Internationale Conferentie over Bevolking en Ontwikkeling (ICPD), waarin staat dat abortus in geen geval mag worden gepromoot als een methode voor gezinsplanning, dat abortuszorg moet plaatsvinden in de juridische context van elk land, en dat als dat niet het geval is tegen de wet moet abortus onder veilige omstandigheden worden uitgevoerd.

De prioriteiten van EU-financiering op het gebied van gezondheid worden samen met de regering van de partnerlanden bepaald, waarbij de nadruk ligt op het verbeteren en vergroten van de toegang tot hun nationale gezondheidsstelsels. De EU besteedde tussen 3.2 en 2008 € 2012 miljard aan ontwikkelingsgeld aan de gezondheidssector. Hiervan werd € 1.5 miljard besteed aan de gezondheid van moeders, pasgeborenen en kinderen, € 87 miljoen ging naar reproductieve gezondheidszorg en € 17 miljoen aan familie. planning.

Het financieringsinstrument voor ontwikkelingssamenwerking (DCI) is een van de belangrijkste financieringsinstrumenten van de EU voor ontwikkelingshulp. Het biedt bilaterale steun aan ontwikkelingslanden die niet onder het Europees Ontwikkelingsfonds vallen, en thematische steun aan alle partnerlanden op prioritaire thema's als mensenrechten, democratie en goed bestuur, inclusieve en duurzame groei. Naast de effectbeoordeling en andere interne evaluaties heeft de Commissie in 2010-2011 een openbare raadpleging gehouden over toekomstige financiering voor extern optreden van de EU. De DCI-verordening werd in maart 2014 aangenomen na ratificatie door het Europees Parlement en de Europese Raad. Het DCI krijgt een toewijzing van € 19.7 miljard uit de EU-begroting voor de periode 2014-2020.

Achtergrond

In april 2012 werden Europese burgerinitiatieven (EBI) gelanceerd als een instrument voor het bepalen van de agenda in handen van de burger. Met een EBI kunnen 1 miljoen burgers uit ten minste een kwart van de EU-lidstaten de Europese Commissie uitnodigen om actie te ondernemen op gebieden waar de Commissie daartoe bevoegd is.

Het zogenaamde Brüstle-arrest van het Europese Hof van Justitie (zaak C-34/10) werd door de organisatoren genoemd bij de presentatie van hun zaak. Het Hof merkte daar echter op uitspraak die betrekking had op de Biotechrichtlijn (98/44 / EG), dat het doel van de betreffende Europese wetgeving niet is het gebruik van menselijke embryo's in het kader van wetenschappelijk onderzoek te reguleren; de uitspraak bleef beperkt tot de octrooieerbaarheid van biotechnologische uitvindingen en ging niet in op de vraag of dergelijk onderzoek kan worden uitgevoerd en of het kan worden gefinancierd.

Meer informatie

MEMO / 14 / 385
Link naar Communication
Website van het Europees burgerinitiatief
'Een van ons'-website

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.
advertentie

Trending