Verbind je met ons

Alcohol

Rijden onder invloed doodt: 5,600 sterfgevallen kan worden bespaard

DELEN:

gepubliceerd

on

drink_driving_youth_cover-720x5109 mei is Europese Dag van de Verkeersveiligheid – Jaarlijks zouden 5,600 sterfgevallen kunnen worden voorkomen door rijden onder invloed uit te bannen.

Tussen 2001 en 2012 kwamen in de EU ongeveer 240,000 autopassagiers om het leven bij verkeersongevallen. Dit is echter slechts het topje van de ijsberg, aangezien het aantal hoger wordt als rekening wordt gehouden met andere kleine of grote verwondingen. Er is ook positief nieuws. In 2012 waren er 12,345 sterfgevallen vergeleken met 27,700 in 2001, een daling van 55%[1].

Rijden onder invloed is een van de belangrijkste oorzaken van de verkeersveiligheid. Volgens schattingen van de European Transport Safety Council (ETSC) zouden jaarlijks 5,600 sterfgevallen kunnen worden voorkomen door rijden onder invloed uit te bannen[2]. Veel landen hebben grote stappen gezet in het voorkomen van rijden onder invloed, en Zwitserland is daar een van. Ze scoorden al hoog op het gebied van verkeersveiligheid en hebben hun beleid in 2014 verder versterkt door lagere niveaus van bloedalcoholconcentratie (BAC) in te voeren voor nieuwe en professionele bestuurders, evenals omscholing voor eerste overtreders die rijden onder invloed.[3].

Hoewel de meeste landen een wettelijk BAG-niveau van 0.5 hebben, hebben sommige ook een nultolerantiebeleid gevolgd, terwijl andere, zoals het Verenigd Koninkrijk en Malta, relatief hoge niveaus hebben (0.8 BAG). Rijden onder invloed van drugs zoals cannabis is ook een punt van zorg. Er worden in dit verband ook pogingen ondernomen om de schade van rijden onder invloed van verschillende drugs (waaronder geneesmiddelen op recept) onder de aandacht te brengen.

De Europese Alliantie voor Alcoholbeleid Eurocare Mariann Skar, secretaris-generaal, steunt nultolerantie-initiatieven tegen rijden onder invloed en zei: “5,600 sterfgevallen zijn te voorkomen. Wat vandaag de dag nodig is, is sterkere regelgeving en betere handhaving.”

EUROCARE-AANBEVELINGEN
Nultolerantie voor rijden onder invloed in alle lidstaten voor alle bestuurders[4]
Er is adequate handhaving nodig binnen de lidstaten (politiecontroles, willekeurige ademtests enz.)
Informatie over rijden onder invloed, de schade die voortvloeit uit rijden onder invloed en de straffen moeten worden opgenomen in rijlessen, rijexamens en in gepubliceerde rijcodes
Verbod op de verkoop van alcoholische dranken bij tankstations
Introduceer alcoholsloten voor beroepschauffeurs en in een eerste fase voor veelplegers
Voer verplichte etikettering in op alcoholproducten bij rijden onder invloed

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending