Verbind je met ons

EU

Commissie duidelijk door te gaan met de zaak tegen Reynolds Amerikaan op de smokkel van tabak

DELEN:

gepubliceerd

on

tabak-355x266De Commissie verwelkomt het besluit van gisteren (23 april) van het Amerikaanse Hof van Beroep voor het Tweede Circuit in New York City om de Europese Unie en 26 lidstaten toe te staan ​​hun civiele vorderingen tegen Reynolds American Inc. (RJR) voort te zetten met betrekking tot de illegale handel in sigaretten. De tabakssmokkel kost de overheidsbegrotingen alleen al in de EU naar schatting zo'n 10 miljard euro per jaar, ondermijnt het gezondheidszorgbeleid en draagt ​​bij aan de financiering van nog sinistere misdaden. De civiele rechtszaak tegen RJR maakt deel uit van de voortdurende inspanningen van de EU om de illegale tabakshandel te bestrijden. EU-commissaris voor fraudebestrijding, Algirdas Šemeta, zei: “Ik verwelkom deze beslissing van de Amerikaanse rechtbank van harte. Het is een belangrijke stap voorwaarts voor de EU in haar zoektocht om de illegale tabakshandel te bestrijden en haar burgers en financiële belangen te beschermen.”

Civiele vorderingen bij de Amerikaanse rechtbanken

In 2002 startte de Europese Unie een civiele procedure tegen RJR bij de United States District Court (de federale rechtbank van eerste aanleg). De EU en de lidstaten legden aan het Amerikaanse Hof van Beroep voor het Tweede Circuit uit: “Het hoofddoel van deze actie is het verkrijgen van een afdwingbare, billijke voorziening die het plan zal opleggen, en RJR zal dwingen dezelfde normen voor zakelijk gedrag aan te nemen die al door de EU zijn omarmd. andere grote multinationale tabaksbedrijven via samenwerkingsovereenkomsten met de EU en al haar lidstaten.”

In 2011 heeft de Amerikaanse rechtbank de vorderingen van de EU en de lidstaten tegen RJR op technische gronden afgewezen, zonder op de gegrondheid van de beschuldigingen in te gaan. De EU en de lidstaten hebben beroep aangetekend tegen het ontslag, en het beroep werd op 24 september behandeld door een panel van drie rechters van het Amerikaanse Hof van Beroep voor het Tweede Circuit (Hall, Sack, Leval, JJ.) in New York City. Februari 2012.

De beslissing van gisteren van het Tweede Circuit

Gisteren heeft het Amerikaanse Hof van Beroep voor het Tweede Circuit, in een alomvattend en wetenschappelijk advies geschreven door Circuit Judge Pierre N. Leval, de civiele claims van de EU en de lidstaten onder het statuut van Racketeer Influenced and Corrupt Organizations (RICO) toegewezen en geoordeeld dat RICO biedt een juridische basis voor de claims, die beweren dat de binnenlandse activiteiten van RJR in de Verenigde Staten voldoende belangrijk zijn om binnen de dekking van RICO te vallen. Het Amerikaanse Hof van Beroep oordeelde ook dat de EU en de lidstaten staatsrechtelijke claims mogen indienen onder het beginsel van diversiteitsjurisdictie op grond van het feit dat de EU voldoet aan de relevante normen van de Foreign Sovereign Immunities Act. Op deze gronden werd het vonnis van de United States District Court vernietigd en werd de zaak voor verdere behandeling terugverwezen naar de US District Court.1.

Achtergrond

advertentie

RJR is de enige grote multinationale tabaksfabrikant die geen samenwerkingsovereenkomst heeft gesloten met de EU en de lidstaten. De EU en de lidstaten hebben al samenwerkingsovereenkomsten gesloten met Philip Morris International (2004), Japan Tobacco International (2007), British American Tobacco en Imperial Tobacco Limited (beide 2010).

Een kopie van de beslissing van het Amerikaanse Hof van Beroep voor het Tweede Circuit is te vinden op de website De website van het Hof.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending