Verbind je met ons

Dieet

Definitie van nanovoeding: een groot probleem op zeer kleine schaal

DELEN:

gepubliceerd

on

Gebalanceerd dieetConsumenten moeten het recht hebben om te weten wat er in hun voedsel zit, inclusief de aanwezigheid van technisch vervaardigde nanomaterialen ©BELGAIMAGE/Science

Vetarm ijs dat nog steeds heerlijk smaakt, bakolie verrijkt met vitamines of brood verrijkt met visolie dat niet naar vis smaakt. Het toevoegen van kunstmatige nanodeeltjes aan voedsel biedt spannende mogelijkheden, maar ze zijn nog zeldzaam in onze supermarkten. Omdat het nog niet duidelijk is hoe veilig ze zijn, moet u zelf weloverwogen keuzes kunnen maken. De leden van het Europees Parlement hebben echter nieuwe etiketteringsregels voor technisch vervaardigde nanomaterialen door de Europese Commissie verworpen. Lees verder om erachter te komen waarom.

Over nanomaterialen
Nanomaterialen zijn kleine structuren die slechts een miljardste van een meter (nanometer) groot zijn. Als een nanodeeltje zo groot was als een voetbal, dan zou een donut zo groot zijn als Nederland. Als gevolg van hun kleine formaat kunnen ze gemakkelijker het menselijk lichaam binnendringen en bieden ze andere eigenschappen dan grotere vormen van dezelfde materialen. Deze deeltjes kunnen worden gebruikt om de smaak, kleur, smaak en textuur van voedsel te veranderen.

Het recht om te worden geïnformeerd
Het Parlement heeft altijd het recht van consumenten gesteund om te weten wat er in het voedsel zit dat ze kopen, wat volgens EP-leden ook van toepassing zou moeten zijn op nanomaterialen. De huidige EU-regels definiëren technisch vervaardigde nanomaterialen als elk opzettelijk geproduceerd materiaal waarvan de grootte kleiner is dan 100 nanometer. De Commissie wil dit preciezer maken door toe te voegen dat een nanomateriaal voor minimaal 50% uit deeltjes met een grootte tussen de 1 en 100 nanometer moet bestaan. EP-leden verwierpen dit voorstel op 12 maart, omdat het vrijstelling zou verlenen voor voedseladditieven van nanoformaat die al op de markt zijn. De Europese Autoriteit voor voedselveiligheid beveelt een drempel van 10% aan.

Volgende stappen
Europarlementariërs hebben de Commissie opgeroepen om met een nieuw voorstel te komen dat rekening houdt met het standpunt van het Parlement.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending