Verbind je met ons

Landbouw

Advies: Hoe industrie probeert te verwateren risicobeoordeling van mengsels van bestrijdingsmiddelen in het dagelijks voedsel

DELEN:

gepubliceerd

on

pesticiden spuitenEen rapport van het Pesticide Action Network (PAN) Europe beweert een goed geplande en georkestreerde poging van de industrie te hebben onthuld om beleid te ondermijnen dat bedoeld is om de toxiciteit van chemische mengsels te evalueren (cumulatieve risicobeoordeling, CRA). Dit gebeurt door branchegerelateerde experts op cruciale posities te plaatsen in expertpanels van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en van de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid EFSA. Een enorme vertraging in de uitvoering van het beleid is het gevolg. Acht jaar nadat de EU dergelijke risicobeoordelingen voor residuen van bestrijdingsmiddelen in voedsel heeft opgedragen, voert de EFSA deze nog steeds niet uit, waardoor consumenten en burgers onbeschermd blijven tegen de schadelijke gevolgen van mengsels van pesticiden in voedsel.

Elke dag worden mensen tijdens hun leven blootgesteld aan tientallen residuen van bestrijdingsmiddelen in voedsel, in fruit en groenten, en aan honderden andere chemicaliën. Voedselnormen zijn echter gebaseerd op een enkele blootstelling, wat onrealistisch is. Bijgevolg beschermen deze normen de mens niet tegen de mogelijke gezondheidsschade van mengsels, vooral niet gedurende een langere periode. Toen politici uiteindelijk overeenkwamen om de voedselnormen te wijzigen, ontwikkelde de industrie hun mening over CRA en trachtte ze overheidsinstanties te infiltreren die het beleid inzake CRA zouden uitvoeren.

Voor meer informatie, klik hier.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending