Verbind je met ons

Europees parlement

EP-leden te verbieden cadmium uit elektrisch gereedschap batterijen en kwik uit knoopcellen

DELEN:

gepubliceerd

on

NiCd_diverseHet parlement heeft donderdag gestemd over een wet die de giftige stof cadmium verbiedt in draagbare batterijen en accu's die worden gebruikt in draadloze elektrische gereedschappen zoals boormachines, schroevendraaiers of zagen. Dit verbod, dat al is overeengekomen met de EU-ministers, zal van toepassing zijn vanaf 31 december 2016. EP-leden voegden ook een clausule toe die kwik uit knoopcellen verbiedt vanaf het najaar van 2015.

"Ik ben ervan overtuigd dat de aangenomen maatregelen de huidige wetgeving zullen verbeteren door hiaten in de richtlijn te dichten. Het doel van deze wetgeving is een goedkopere overgang mogelijk te maken voor iedereen in de waardeketen en een betere bescherming van het milieu en de menselijke gezondheid te waarborgen, " zei EP-rapporteur Vladko Todorov Panayotov (ALDE, BG). "Ik geloof dat deze overeenkomst een krachtige boodschap aan iedereen geeft over cadmium en kwik. Deze verandering zal Europa in staat stellen te innoveren op het gebied van batterijen, materialen en recycling", voegde hij eraan toe.

Het rapport werd goedgekeurd met 578 stemmen voor, 17 tegen en vijf onthoudingen.

Het Parlement heeft het verbod op kwik in knoopcellen (gebruikt in horloges, speelgoed, afstandsbedieningen, enz.) ingevoerd om het risico van kwikverontreiniging van het milieu te helpen verminderen. Knoopcellen ontsnappen gemakkelijk aan gescheiden afvalinzamelingsschema's, waardoor het risico dat ze het milieu vervuilen groter wordt.

De nieuwe regels maken het mogelijk bestaande batterijen en accu's te verkopen totdat de voorraad is uitgeput. Fabrikanten zullen apparaten zo moeten ontwerpen dat afgedankte batterijen en accu's gemakkelijk kunnen worden verwijderd, in ieder geval door onafhankelijke professionals.

Als het verbod van kracht wordt, mogen nikkel-cadmium (NiCd)-batterijen alleen worden gebruikt in noodsystemen en verlichting, zoals alarmen, en in medische apparatuur. In andere apparaten worden ze voornamelijk vervangen door Lithium-Ion (Li-Ion) alternatieven.

Cadmium, dat kankerverwekkend en giftig is voor het aquatisch milieu, is al verboden in sieraden, hardsoldeerstaafjes en alle kunststoffen, onder de REACH-verordening inzake chemicaliën.

advertentie

Achtergrond

De bestaande batterijenrichtlijn verbiedt het in de handel brengen van draagbare batterijen en accu's, inclusief die welke in apparaten of producten zijn ingebouwd, die meer dan 0.002 gewichtsprocent cadmium bevatten, met uitzonderingen voor bepaalde productcategorieën.

Met de voorgestelde herziening komt er per 31 januari 2016 een einde aan de huidige vrijstelling voor draadloos elektrisch gereedschap.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending