Verbind je met ons

Voorpagina

Europa, luister naar jonge patiënten!

DELEN:

gepubliceerd

on

jonge patiënten

Meer dan 25 jonge patiënten uit verschillende EU-landen kwamen van 8 tot 11 juli bijeen voor de Seminarie 'EMPATHIE', ‘Europe meets young patients’. The young adults, aged 15-25, spoke about their different needs as well as their expectations.

Jonge patiënten vragen om de erkenning van ‘chronische ziekten’ als discriminatiegrond. Marek zei: “Ik ging naar een sollicitatiegesprek en de werkgever wilde mij niet aannemen, omdat hij aannam dat ik vanwege mijn toestand mijn taken niet zou kunnen vervullen. Uiteindelijk heeft hij er nog eens over nagedacht, maar ik weigerde de baan aan te nemen omdat ik me bij zijn eerste reactie al afgewezen voelde.” Young patients are discriminated against on the grounds of a chronic disease but also of problems linked to their age; this must fall within the scope of an explicit regulation that protects them and promotes their equal chances.

De deelnemers identificeerden de gebrek aan informatie als grootste barrière omdat het tot misvattingen leidt. Een van de rollenspellen van het seminar illustreerde dit met het voorbeeld van een examensessie: een studente met diabetes kon haar bloedsuikermeter niet meenemen en een andere studente met het syndroom van Crohn had geen tijd om haar examen af ​​te maken omdat ze heen en weer moest gaan naar het toilet. . “Dit gebeurde alleen omdat de externe onderzoeker niet op de hoogte was van hun toestand en voorkomen had kunnen worden”, concludeerde de jonge bezoeker.

Jonge patiënten vragen om bewustzijn verhogen over hun verschillende behoeften. Als oplossing stellen zij voor informatiecampagnes te lanceren om mensen voor te lichten en hen te helpen begrijpen dat hun toestand hen er niet van weerhoudt om te werken of te studeren of om normaal te leven; er is alleen aanpassing nodig.

advertentie

Aan de andere kant moeten patiënten dat ook zijn geïnformeerd over hun eigen rechten verantwoordelijkheden kunnen nemen in hun behandeling. Ze zijn experts in hun situatie, ze kunnen informatie zoeken en voor hun eigen behoeften opkomen. Om dit te kunnen doen, hebben ze echter steun nodig van beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg en hun ouders. Bijzondere uitdagingen waarmee zij te maken krijgen, zijn onder meer de niet-begeleide overgang op 18-jarige leeftijd van kinderzorg naar het volwassenenzorgsysteem, en problemen bij de toegang tot gezondheidszorg wanneer ze reizen of een Erasmus-programma volgen.

Eindelijk hebben jonge patiënten behoefte aan een relatie gebaseerd op empathie met hun zorgprofessionals. “Als de dokter met mijn ouders over mijn toestand praat, voel ik me genegeerd en dat is onbeleefd' zei Aneela. “Wij, jonge patiënten, zijn ongerust en hebben veel vragen te stellen. We verwachten van de arts dat hij over de nodige vaardigheden beschikt om zich aan te passen en op gevoel met ons om te gaan", zij ging door.

Naast een meer menselijke benadering in de gezondheidszorg en aangepaste ondersteuning, Ook patiëntenorganisaties spelen een cruciale rol. Ze kunnen jonge patiënten helpen door als brug te fungeren tussen hen, hun ouders en beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg en door peer-ondersteuning te bieden.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.
advertentie

Trending