Verbind je met ons

Europees parlement

Toekomst van Europa: conferentie wordt afgesloten met belofte voor veranderingen 

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

TDe voorzitters van de EU-instellingen beloofden na ontvangst van het eindverslag van de Conferentie over de toekomst van Europa te handelen naar de ideeën van burgers voor verandering in de EU, EU-aangelegenheden.

Het document, inclusief 49 voorstellen met meer dan 300 maatregelen aangenomen door de plenaire vergadering van de conferentie op 30 april, werd gepresenteerd op a slotevenement voor de conferentie op 9 mei - Dag van Europa - in Straatsburg.

Tijdens de ceremonie sprak Roberta Metsola, voorzitter van het Europees Parlement; Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie; en de Franse president Emmanuel Macron, die de Raad vertegenwoordigt, erkende dat voor sommige van de meest ambitieuze voorstellen wijzigingen in de EU-verdragen nodig zijn.

“We bevinden ons opnieuw op een beslissend moment van Europese integratie en geen enkele suggestie voor verandering mag verboden terrein zijn. Elk proces dat nodig is om daar te komen, moet worden omarmd', zegt Metsola.

EP-leden riepen al op tot de procedure voor verdragswijziging worden geactiveerd in een resolutie die op 4 mei is aangenomen. Het proces kan de vorming van een conventie vereisen waarin vertegenwoordigers van het Europees Parlement, de Raad en de Commissie, evenals de nationale parlementen, samenkomen om verdragswijzigingen voor te stellen.

“Er is een kloof tussen wat mensen verwachten en wat Europa op dit moment kan waarmaken. Daarom hebben we een conventie nodig als volgende stap. Er zijn problemen die gewoon niet kunnen wachten", voegde Metsola toe.

De weg vooruit

advertentie

Macron, wiens land momenteel het roulerende voorzitterschap van de Raad bekleedt, zei dat de hervorming van de verdragen de EU in staat zou stellen “vooruitgang te boeken in de richting van meer eenvoud” en “legitimiteit zou verschaffen aan de democratische controle” die door de conferentie werd gelanceerd.

Hij pleitte voor het nemen van besluiten met gekwalificeerde meerderheid in plaats van unanimiteit in de Raad: "We weten de weg te gaan: doorgaan met het generaliseren van de stemming met gekwalificeerde meerderheid in onze besluiten voor ons belangrijkste overheidsbeleid."

Commissievoorzitter Von der Leyen beloofde te werken aan nieuwe voorstellen op basis van de aanbevelingen van de burgers en deze in september te presenteren, wanneer zij haar jaarlijkse toespraak over de Staat van de Europese Unie houdt.

"Er is al veel dat we zonder vertraging kunnen doen en dat geldt ook voor die aanbevelingen, waarvoor we nieuwe actie zullen moeten ondernemen", zei ze, en benadrukte dat veel maatregelen die door burgers worden voorgesteld al binnen de huidige verdragen kunnen worden geïmplementeerd.

Sprekers op het evenement riepen op om manieren te vinden om burgers op een permanente manier rechtstreeks bij de EU-besluitvorming te betrekken.

"Ik ben er vast van overtuigd dat we naast verkiezingen ook de directe burgerparticipatie moeten institutionaliseren als een tegengif voor verdeeldheid in de samenleving", zegt Guy Verhofstadt, covoorzitter van de conferentie.

Oekraïne

De urgentie om de EU te hervormen is nog duidelijker geworden met de Russische oorlog tegen Oekraïne, aldus de voorzitters van de EU-instellingen.

De wereld is nu "gevaarlijker" en "de rol van Europa is veranderd", zei Metsola. “De toekomst van Europa is verbonden met de toekomst van Oekraïne. De dreiging waarmee we worden geconfronteerd is reëel. En de kosten van een mislukking zijn enorm", voegde ze eraan toe.

De aanbevelingen van mensen

Het eindrapport van de conferentie komt na een jaar van bijeenkomsten en basisevenementen in de hele EU, waaraan honderden en duizenden mensen hebben deelgenomen. Het rapport is gebaseerd op ideeën die zijn ingediend op de website van de conferentie en op aanbevelingen van Europese en nationale burgerpanels.

Voorstellen omvatten oproepen om het Europees Parlement een wetgevend initiatiefrecht te geven, de unanimiteit in de Raad over buitenlands beleid op te heffen, het recht op gezondheidszorg voor alle EU-burgers vast te stellen, een verschuiving van de energieproductie naar hernieuwbare energiebronnen, en verbetering van het onderwijs over milieukwesties, digitale technologieën, soft skills en EU-waarden.

"Als ik 65 ben, in 2070, zou ik mijn kleinkinderen willen vertellen dat veel van de positieve veranderingen in Europa voortkwamen uit deze unieke oefening", zei de 16-jarige Camille Girard uit Frankrijk, een van de jongste deelnemers aan de conferentie.

Meer dan 43,000 bijdragen waren opgenomen op de website van de conferentie.

Check out de eindverslag van de conferentie.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending