Verbind je met ons

EU

De EU moet zichzelf opnieuw uitvinden om de strijd tegen armoede te winnen - VN-deskundige

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

De Europese Unie moet haar sociaaleconomische bestuur moedig heroverwegen als ze wil voldoen aan haar belofte om armoede uit te bannen, de speciale VN-rapporteur voor extreme armoede en mensenrechten zei aan het einde van een officieel bezoek aan de EU-instellingen op vrijdag (29 januari).

"Hoewel de EU recentelijk vooruitgang heeft geboekt bij het uitroeien van armoede, mag ze niet vervallen in zelfgenoegzaamheid", zei Olivier De Schutter (afgebeeld). “Haar eigen inzet om tegen 20 2020 miljoen mensen uit de armoede te halen, werd grotendeels gemist. Aangezien de EU tot voor kort een gestage groei van de economie en werkgelegenheid heeft gekend, is de enige verklaring voor dit falen dat de voordelen niet gelijkmatig zijn verdeeld. Dit is een nederlaag voor sociale rechten. "

Een op de vijf mensen, of 21.1% van de bevolking, liep in 2019 het risico op armoede of sociale uitsluiting: dit zijn in totaal 92.4 miljoen mensen. In totaal leven 19.4 miljoen kinderen, ofwel 23.1%, in armoede in de hele Unie, en 20.4 miljoen werknemers lopen een armoederisico. Vrouwen zijn onevenredig vertegenwoordigd onder de armen. Vijfentwintig procent van de eenoudergezinnen wordt geleid door vrouwen en 40.3 procent van hen loopt een armoederisico.

advertentie

De crisis die door de COVID-19 werd veroorzaakt, heeft veel Europeanen getroffen die nog nooit eerder armoede hadden meegemaakt. "Ik heb met mensen gesproken die voor het eerst honger hebben geleden, die aan de kaak zijn gesteld omdat ze dakloos zijn en die wegens armoede worden mishandeld en misbruikt", aldus De Schutter.

“De EU kan een belangrijke rol spelen bij het stimuleren van de armoedebestrijding van de lidstaten, met name door middel van de jaarlijkse aanbevelingen die zij aan haar lidstaten doet. Maar in plaats van voorrang te geven aan investeringen in gezondheidszorg, onderwijs en sociale bescherming, hebben deze aanbevelingen vaak tot bezuinigingen geleid in naam van kostenefficiëntie. Sinds 2009 hebben de lidstaten hun investeringen in deze gebieden die cruciaal zijn voor armoedebestrijding alleen maar verlaagd ”, merkte de VN-expert op.

De Europese Green Deal werd eind 2019 door president Von der Leyen gepresenteerd als de nieuwe groeistrategie van de EU. “De strijd tegen armoede is het ontbrekende stukje van deze Green Deal. De Green Deal moet milieu- en sociale doelstellingen combineren, maar zolang dit goede voornemen niet wordt vertaald in concrete acties, zullen miljoenen mensen blijven strijden voor een behoorlijke levensstandaard in een samenleving die hen achter zich laat. ”

advertentie

De Schutter benadrukte ook dat het onvermogen van de EU om de "race naar de bodem" van de lidstaten op het gebied van belastingen en bescherming van werknemers aan te pakken, haar inspanningen op het gebied van armoedebestrijding ondermijnt.

“Lidstaten concurreren met elkaar op zeer onbehulpzame manieren. Ze racen naar de bodem door belastingen, lonen en bescherming van werknemers te verlagen, omdat ze denken dat ze op die manier investeerders kunnen aantrekken en het concurrentievermogen van externe kosten kunnen verbeteren. Maar het ondermijnen van sociale rechten is niet alleen een schending van internationale verplichtingen, het is ook slecht voor zowel ondernemingen, arbeiders als de staatskas. Alleen al door belastingconcurrentie gaat elk jaar tussen de 160 en 190 miljard euro verloren. Dit resulteert in een verschuiving van de belastingdruk van grote bedrijven en vermogende individuen naar werknemers en consumenten. "

Van 25 november tot 28 januari had de VN-deskundige een ontmoeting met vertegenwoordigers van instellingen als de Europese Commissie, de Raad van de EU, het Europees Parlement, de Europese Arbeidsautoriteit, het Europees Economisch en Sociaal Comité, het Bureau voor de grondrechten, de Europese Centrale Bank en de Europese Investeringsbank, evenals nationale of lokale vertegenwoordigers uit Frankrijk, Spanje, Italië en Roemenië. Hij sprak met tal van maatschappelijke organisaties die jongere en oudere volwassenen, Roma-populaties, migranten, kinderen, mensen met een handicap vertegenwoordigen, en met mensen die door armoede worden getroffen in deze groepen, en met maatschappelijk werkers en sociale partners.

"Ik was onder de indruk van de toewijding van de officials met wie ik ontmoette", zei De Schutter. "Maar goodwill is niet genoeg. Als Europa het voortouw wil nemen in de richting van inclusieve samenlevingen, heeft het een gedurfde EU-brede strategie voor armoedebestrijding nodig die zich ertoe verbindt de armoede tegen 50 in alle lidstaten met 2030 procent gelijkelijk terug te dringen.

“De huidige crisis is de kans voor Europa om zichzelf opnieuw uit te vinden door sociale rechtvaardigheid centraal te stellen. De presentatie van het actieplan voor de uitvoering van de Europese pijler van sociale rechten, waaronder de kindergarantie en een voorstel om ervoor te zorgen dat in de hele EU toereikende minimuminkomensregelingen beschikbaar zijn, is een kans die niet mag worden verspeeld. "

Het eindrapport van het bezoek van de deskundige zal in juni 2021 worden gepresenteerd aan de VN-Mensenrechtenraad in Genève.

Het einde van de missie is CDL Super Session..

De lijst met gehouden vergaderingen is CDL Super Session..

Olivier De Schutter werd aangesteld als Speciale VN-rapporteur voor extreme armoede en mensenrechten door de VN-Mensenrechtenraad op 1 mei 2020. De Speciale Rapporteurs maken deel uit van wat bekend staat als deSpeciale procedures van de Mensenrechtenraad. Special Procedures, het grootste orgaan van onafhankelijke deskundigen in het VN-mensenrechtensysteem, is de algemene naam van de onafhankelijke mechanismen voor onderzoek en controle van de Raad die zich richten op specifieke landssituaties of thematische kwesties in alle delen van de wereld. Deskundigen op het gebied van speciale procedures werken op vrijwillige basis; ze zijn geen VN-personeel en krijgen geen salaris voor hun werk. Ze zijn onafhankelijk van enige regering of organisatie en dienen in hun individuele hoedanigheid.

Europese Commissie

NextGenerationEU: Europese Commissie betaalt € 231 miljoen aan voorfinanciering aan Slovenië

gepubliceerd

on

De Europese Commissie heeft 231 miljoen euro aan voorfinanciering uitbetaald aan Slovenië, wat overeenkomt met 13% van de aan het land toegekende subsidies in het kader van de Recovery and Resilience Facility (RRF). De voorfinancieringsbetaling zal een impuls geven aan de uitvoering van de cruciale investerings- en hervormingsmaatregelen die in het herstel- en veerkrachtplan van Slovenië worden beschreven. De Commissie zal toestemming geven voor verdere uitbetalingen op basis van de uitvoering van de investeringen en hervormingen die zijn beschreven in het herstel- en veerkrachtplan van Slovenië.

Het land zal gedurende de looptijd van het plan in totaal € 2.5 miljard ontvangen, bestaande uit € 1.8 miljard aan subsidies en € 705 miljoen aan leningen. De uitbetaling van vandaag volgt op de recente succesvolle implementatie van de eerste leningsoperaties onder NextGenerationEU. Tegen het einde van het jaar is de Commissie van plan om in totaal 80 miljard euro aan langetermijnfinanciering op te halen, aangevuld met kortetermijnrekeningen van de EU, om de eerste geplande uitbetalingen aan lidstaten in het kader van NextGenerationEU te financieren.

De RRF vormt het hart van NextGenerationEU, dat 800 miljard euro (in lopende prijzen) zal verstrekken ter ondersteuning van investeringen en hervormingen in alle lidstaten. Het Sloveense plan maakt deel uit van de ongekende EU-respons om sterker uit de COVID-19-crisis te komen, de groene en digitale transities te bevorderen en de veerkracht en cohesie in onze samenlevingen te versterken. EEN persbericht is online beschikbaar.

advertentie

Verder lezen

Cyprus

NextGenerationEU: Europese Commissie betaalt €157 miljoen aan voorfinanciering aan Cyprus

gepubliceerd

on

De Europese Commissie heeft 157 miljoen euro aan voorfinanciering uitbetaald aan Cyprus, wat overeenkomt met 13% van de financiële toewijzing van het land in het kader van de Recovery and Resilience Facility (RRF). De voorfinanciering zal helpen om de uitvoering van de cruciale investerings- en hervormingsmaatregelen die in het herstel- en veerkrachtplan van Cyprus worden beschreven, op gang te brengen. De Commissie zal toestemming geven voor verdere uitbetalingen op basis van de uitvoering van de investeringen en hervormingen die zijn beschreven in het herstel- en veerkrachtplan van Cyprus.

Het land zal naar verwachting in totaal € 1.2 miljard ontvangen gedurende de looptijd van zijn plan, met € 1 miljard aan subsidies en € 200 miljoen aan leningen. De uitbetaling van vandaag volgt op de recente succesvolle implementatie van de eerste leningsoperaties onder NextGenerationEU. Tegen het einde van het jaar is de Commissie van plan om in totaal 80 miljard euro aan langetermijnfinanciering op te halen, aangevuld met kortetermijnrekeningen van de EU, om de eerste geplande uitbetalingen aan lidstaten in het kader van NextGenerationEU te financieren. Als onderdeel van NextGenerationEU zal de RRF 723.8 miljard euro (in lopende prijzen) verstrekken ter ondersteuning van investeringen en hervormingen in alle lidstaten.

Het Cypriotische plan maakt deel uit van de ongekende EU-respons om sterker uit de COVID-19-crisis te komen, de groene en digitale transities te bevorderen en de veerkracht en cohesie in onze samenlevingen te versterken. EEN persbericht is online beschikbaar.

advertentie

Verder lezen

België

EU-cohesiebeleid: België, Duitsland, Spanje en Italië ontvangen € 373 miljoen ter ondersteuning van gezondheids- en sociale diensten, kmo's en sociale inclusie

gepubliceerd

on

De Commissie heeft € 373 miljoen toegekend aan vijf Europees Sociaal Fonds (ESF) en Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) operationele programma's (OP's) in België, Duitsland, Spanje en Italië om de landen te helpen met de noodrespons en reparatie van het coronavirus in het kader van REACT-EU. In België zal de wijziging van het OP Wallonië 64.8 miljoen euro extra beschikbaar stellen voor de aankoop van medische apparatuur voor gezondheidsdiensten en innovatie.

De fondsen zullen kleine en middelgrote bedrijven (kmo's) ondersteunen bij de ontwikkeling van e-commerce, cyberbeveiliging, websites en online winkels, evenals de regionale groene economie door middel van energie-efficiëntie, bescherming van het milieu, ontwikkeling van slimme steden en koolstofarme openbare infrastructuren. In Duitsland, in de deelstaat Hessen, zal 55.4 miljoen euro steun geven aan gezondheidsgerelateerde onderzoeksinfrastructuur, diagnostische capaciteit en innovatie aan universiteiten en andere onderzoeksinstellingen, evenals investeringen in onderzoek, ontwikkeling en innovatie op het gebied van klimaat en duurzame ontwikkeling. Deze wijziging zal ook steun verlenen aan kmo's en fondsen voor startende ondernemingen via een investeringsfonds.

In Saksen-Anhalt zal 75.7 miljoen euro de samenwerking tussen kmo's en instellingen op het gebied van onderzoek, ontwikkeling en innovatie vergemakkelijken, en het verstrekken van investeringen en werkkapitaal voor micro-ondernemingen die zijn getroffen door de coronaviruscrisis. Bovendien zullen de fondsen investeringen in de energie-efficiëntie van ondernemingen mogelijk maken, digitale innovatie in kmo's ondersteunen en digitale apparatuur aanschaffen voor scholen en culturele instellingen. In Italië zal het nationale OP 'Sociale integratie' 90 miljoen euro ontvangen om de sociale integratie te bevorderen van mensen die te maken hebben met ernstige materiële deprivatie, dakloosheid of extreme marginalisering, door middel van 'Housing First'-diensten die het aanbieden van onmiddellijke huisvesting combineren met sociale en arbeidsbemiddelingsdiensten .

advertentie

In Spanje zal € 87 miljoen worden toegevoegd aan het ESF-OP voor Castilla y León ter ondersteuning van zelfstandigen en werknemers van wie hun contract is opgeschort of verminderd als gevolg van de crisis. Het geld zal ook zwaar getroffen bedrijven helpen ontslagen te voorkomen, vooral in de toeristische sector. Ten slotte zijn de fondsen nodig om essentiële sociale diensten op een veilige manier te laten doorgaan en om de continuïteit van het onderwijs tijdens de pandemie te waarborgen door extra personeel aan te nemen.

REACT-EU is onderdeel van NextGenerationEU en verstrekt 50.6 miljard euro extra financiering (in lopende prijzen) aan cohesiebeleidsprogramma's in de loop van 2021 en 2022. De maatregelen zijn gericht op het ondersteunen van de veerkracht van de arbeidsmarkt, banen, kmo's en gezinnen met lage de groene en digitale transities en een duurzaam sociaal-economisch herstel.

advertentie

Verder lezen
advertentie
advertentie
advertentie

Trending