Verbind je met ons

Frankrijk

Een einde maken aan de afname van burgerlijke vrijheden in Frankrijk

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

Onlangs maakten Franse functionarissen bekend hun beslissing om te herschrijven secties van de wereldwijde veiligheidswet van het land. De stap werd aangekondigd door parlementaire leiders van de heersende meerderheid die wordt gedomineerd door de partij La République en Marche (LREM) van president Emmanuel Macron, schrijft Josef Sjöberg.

De controversiële secties van het wetsvoorstel dat bekend staat als artikel 24, zou het een overtreding maken om politieagenten te filmen en te identificeren die hun taken uitvoeren. Volgens de bewoordingen van het amendement zou de nieuwe versie van de wet het een overtreding maken om het gezicht of de identiteit van een dienstdoende ambtenaar te tonen "met als doel hun fysieke of psychologische integriteit te schaden". Andere secties, zoals de artikelen 21 en 22 van het wetsvoorstel, omschrijven protocollen voor "massatoezicht". 

De voorgestelde wijzigingen zijn het onderwerp geweest van enorme kritiek zowel in binnen- als buitenland sinds ze op 20 oktober voor het eerst werden ingediend. Critici wijzen op de ongekende uitbreiding van het overheidstoezicht op haar burgers en het risico dat politie en veiligheidstroepen straffeloos opereren.

Het ironische aan het voorstel is dat het dreigt ondermijnen het hele ding het probeert naar verluidt te beschermen. De aanleiding voor deze wet was de tragische moord op de Franse leraar Samuel Paty op 16 oktober door een jonge moslimman als vergelding voor Paty die zijn klas een karikatuur van de profeet Mohammed liet zien. Het incident leidde tot de toewijding van president Emmanuel Macron de vrijheid van meningsuiting verdedigen en burgerlijke vrijheden. In naam van het hooghouden van deze waarden hebben de regering van Macron en leden van zijn partij echter nieuwe wetgeving ingevoerd die deze waarden effectief beperkt. 

Bezorgdheid over de veiligheidswet is niet louter theoretisch. Een aanzienlijke toename van het politiegeweld in Frankrijk heeft aangetoond welke trends mogelijk zijn. Een incident dat zich als een lopend vuurtje over de nieuwsplatforms heeft verspreid, was het brute pak slaag van een man, een Michel Zecler, door vier politieagenten in Parijs. Terwijl de minister van Binnenlandse Zaken prompt de schorsing van de betrokken agenten beval, wekte het incident landelijke verontwaardiging op, wat de vijandigheid jegens de politie verder aanwakkerde.

De aanval op Zecler kwam slechts enkele dagen na een grote politieoperatie vond plaats om een ​​migrantenkamp in de hoofdstad van het land te ontmantelen. Videobeelden van het incident toonden aan dat de politie agressief geweld gebruikte en traangas gebruikte om het illegale kampement uiteen te drijven. Twee afzonderlijke sondes met betrekking tot de ontmanteling van het kamp zijn inmiddels gelanceerd door ambtenaren. Een van de brandhaarden van politiegeweld is in feite het verzet tegen de veiligheidswet zelf. In de laatste dagen van november organiseerden activisten door het hele land marsen om te protesteren tegen de voorgestelde wijzigingen. Tenminste Eenentachtig personen werden gearresteerd door de politie en verschillende verwondingen door agenten werden ook gemeld. Minstens een van de slachtoffers was de Syrische freelancefotograaf Ameer Al Halbi, 24, die gewond raakte aan zijn gezicht toen hij de demonstratie documenteerde.

De aanval op Al Halbi en anderen leek de vrees voor de tegenstanders van de veiligheidswet te bevestigen, aangezien een primaire zorg het vermogen was om persvrijheid behouden onder de nieuwe statuten. De trend van politiegeweld is in de ogen van veel burgers inderdaad gedurende het grootste deel van 2020 in een stroomversnelling gekomen. Het brede spectrum van verzet tegen de veiligheidswet wordt aangespoord door de recente herinnering aan de Cedric Chouviat-incident in januari. Chouviat, 42 op het moment van zijn dood, werd geconfronteerd met de politie in de buurt van de Eiffeltoren tijdens een bezorgopdracht. Bewerend dat Chouviat tijdens het rijden aan het bellen was, hielden agenten hem uiteindelijk vast en pasten een wurggreep toe om hem te onderwerpen. Ondanks Chouviat's herhaalde kreten dat hij niet kon ademen, hielden agenten hem vast. Chouviat stierf kort daarna.

Waarnemers hebben opgemerkt dat de introductie van het wetsvoorstel opnieuw een betreurenswaardige stap in de richting van de erosie van Frankrijks "soft power" -beleid. In 2017 bleek Frankrijk de wereldleider bij het lassen invloed door aantrekkingskracht in plaats van agressie. Deze verbetering is grotendeels toegeschreven aan het gematigde leiderschap van de centristische Macron. Men hoopte dat deze alternatieve benadering van de macht ook door de Franse president in het binnenlands beleid zou worden toegepast. Helaas al jaren het wantrouwen van de burgerij jegens de politie is alleen maar gegroeid, aangezien het gebruik van geweld door officieren in de Franse Republiek steeds gebruikelijker wordt.          

advertentie

Met het ongelooflijke publieke verzet tegen voorgestelde wijzigingen, is het duidelijk dat de toevoegingen aan de beveiligingswet een stap in de verkeerde richting zijn. Een democratisch en vrij land als Frankrijk kan en mag geen beleid voeren dat expliciet de verantwoordingsplicht van zijn veiligheidstroepen beperkt, inbreuk maakt op de persoonlijke levenssfeer en journalistieke activiteiten beperkt. Macron en zijn team moeten het wetsvoorstel heroverwegen en de voorstellen wijzigen. Alleen dan kan het Franse leiderschap beginnen het probleem van politiegeweld aan te pakken voor wat het is en de continuïteit en bloei van de Franse burgerlijke vrijheden te waarborgen.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending