Verbind je met ons

Frankrijk

Een einde maken aan de afname van burgerlijke vrijheden in Frankrijk

gepubliceerd

on

Onlangs maakten Franse functionarissen bekend hun beslissing om te herschrijven secties van de wereldwijde veiligheidswet van het land. De stap werd aangekondigd door parlementaire leiders van de heersende meerderheid die wordt gedomineerd door de partij La République en Marche (LREM) van president Emmanuel Macron, schrijft Josef Sjöberg.

Het is de bedoeling om met de controversiële secties van het wetsvoorstel dat bekend staat als artikel 24, zou het een overtreding maken om politieagenten te filmen en te identificeren die hun taken uitvoeren. Volgens de bewoordingen van het amendement zou de nieuwe versie van de wet het een overtreding maken om het gezicht of de identiteit van een dienstdoende ambtenaar te tonen "met als doel hun fysieke of psychologische integriteit te schaden". Andere secties, zoals de artikelen 21 en 22 van het wetsvoorstel, omschrijven protocollen voor "massatoezicht". 

De voorgestelde wijzigingen zijn het onderwerp geweest van enorme kritiek zowel in binnen- als buitenland sinds ze op 20 oktober voor het eerst werden ingediend. Critici wijzen op de ongekende uitbreiding van het overheidstoezicht op haar burgers en het risico dat politie en veiligheidstroepen straffeloos opereren.

Het ironische aan het voorstel is dat het dreigt ondermijnen het hele ding het probeert naar verluidt te beschermen. De aanleiding voor deze wet was de tragische moord op de Franse leraar Samuel Paty op 16 oktober door een jonge moslimman als vergelding voor Paty die zijn klas een karikatuur van de profeet Mohammed liet zien. Het incident leidde tot de toewijding van president Emmanuel Macron de vrijheid van meningsuiting verdedigen en burgerlijke vrijheden. In naam van het hooghouden van deze waarden hebben de regering van Macron en leden van zijn partij echter nieuwe wetgeving ingevoerd die deze waarden effectief beperkt. 

Bezorgdheid over de veiligheidswet is niet louter theoretisch. Een aanzienlijke toename van het politiegeweld in Frankrijk heeft aangetoond welke trends mogelijk zijn. Een incident dat zich als een lopend vuurtje over de nieuwsplatforms heeft verspreid, was het brute pak slaag van een man, een Michel Zecler, door vier politieagenten in Parijs. Terwijl de minister van Binnenlandse Zaken prompt de schorsing van de betrokken agenten beval, wekte het incident landelijke verontwaardiging op, wat de vijandigheid jegens de politie verder aanwakkerde.

De aanval op Zecler kwam slechts enkele dagen na een grote politieoperatie vond plaats om een ​​migrantenkamp in de hoofdstad van het land te ontmantelen. Videobeelden van het incident toonden aan dat de politie agressief geweld gebruikte en traangas gebruikte om het illegale kampement uiteen te drijven. Twee afzonderlijke sondes met betrekking tot de ontmanteling van het kamp zijn inmiddels gelanceerd door ambtenaren. Een van de brandhaarden van politiegeweld is in feite het verzet tegen de veiligheidswet zelf. In de laatste dagen van november organiseerden activisten door het hele land marsen om te protesteren tegen de voorgestelde wijzigingen. Tenminste Eenentachtig personen werden gearresteerd door de politie en verschillende verwondingen door agenten werden ook gemeld. Minstens een van de slachtoffers was de Syrische freelancefotograaf Ameer Al Halbi, 24, die gewond raakte aan zijn gezicht toen hij de demonstratie documenteerde.

De aanval op Al Halbi en anderen leek de vrees voor de tegenstanders van de veiligheidswet te bevestigen, aangezien een primaire zorg het vermogen was om persvrijheid behouden onder de nieuwe statuten. De trend van politiegeweld is in de ogen van veel burgers inderdaad gedurende het grootste deel van 2020 in een stroomversnelling gekomen. Het brede spectrum van verzet tegen de veiligheidswet wordt aangespoord door de recente herinnering aan de Cedric Chouviat-incident in januari. Chouviat, 42 op het moment van zijn dood, werd geconfronteerd met de politie in de buurt van de Eiffeltoren tijdens een bezorgopdracht. Bewerend dat Chouviat tijdens het rijden aan het bellen was, hielden agenten hem uiteindelijk vast en pasten een wurggreep toe om hem te onderwerpen. Ondanks Chouviat's herhaalde kreten dat hij niet kon ademen, hielden agenten hem vast. Chouviat stierf kort daarna.

Waarnemers hebben opgemerkt dat de introductie van het wetsvoorstel opnieuw een betreurenswaardige stap in de richting van de erosie van Frankrijks "soft power" -beleid. In 2017 bleek Frankrijk de wereldleider bij het lassen invloed door aantrekkingskracht in plaats van agressie. Deze verbetering is grotendeels toegeschreven aan het gematigde leiderschap van de centristische Macron. Men hoopte dat deze alternatieve benadering van de macht ook door de Franse president in het binnenlands beleid zou worden toegepast. Helaas al jaren het wantrouwen van de burgerij jegens de politie is alleen maar gegroeid, aangezien het gebruik van geweld door officieren in de Franse Republiek steeds gebruikelijker wordt.          

Met het ongelooflijke publieke verzet tegen voorgestelde wijzigingen, is het duidelijk dat de toevoegingen aan de beveiligingswet een stap in de verkeerde richting zijn. Een democratisch en vrij land als Frankrijk kan en mag geen beleid voeren dat expliciet de verantwoordingsplicht van zijn veiligheidstroepen beperkt, inbreuk maakt op de persoonlijke levenssfeer en journalistieke activiteiten beperkt. Macron en zijn team moeten het wetsvoorstel heroverwegen en de voorstellen wijzigen. Alleen dan kan het Franse leiderschap beginnen het probleem van politiegeweld aan te pakken voor wat het is en de continuïteit en bloei van de Franse burgerlijke vrijheden te waarborgen.

EU

Macron in het gezicht geslagen tijdens wandeling in Zuid-Frankrijk

gepubliceerd

on

By

Een man sloeg dinsdag (8 juni) president Emmanuel Macron in het gezicht tijdens een wandeling in Zuid-Frankrijk, schrijven Michel Rose en Sudip Kar-gupta.

Macron zei later dat hij niet had gevreesd voor zijn veiligheid en dat niets hem zou tegenhouden om zijn werk voort te zetten.

In een video die op sociale media circuleert, stak Macron zijn hand uit om een ​​man te begroeten in een kleine menigte toeschouwers die achter een metalen barrière stond terwijl hij een professionele opleidingsschool voor de horeca bezocht.

De man, die gekleed was in een kaki T-shirt, riep toen "Weg met Macronia" ("A Bas La Macronie") en sloeg Macron op de linkerkant van zijn gezicht.

Men hoorde hem ook "Montjoie Saint Denis" roepen, de strijdkreet van het Franse leger toen het land nog een monarchie was.

Twee beveiligingsmedewerkers van Macron pakten de man met het T-shirt aan en een ander joeg Macron weg. Een andere video die op Twitter werd gepost, toonde aan dat de president een paar seconden later terugkeerde naar de rij toeschouwers en weer handen schudde.

De plaatselijke burgemeester, Xavier Angeli, vertelde franceinfo radio dat Macron zijn beveiliging aanspoorde om "hem te verlaten, hem te verlaten", terwijl de dader tegen de grond werd gehouden.

Twee mensen werden gearresteerd, vertelde een politiebron aan Reuters. De identiteit van de man die Macron sloeg en zijn motieven waren onduidelijk.

De slogan die de man schreeuwde, is de afgelopen jaren gecoöpteerd door royalisten en extreemrechtse mensen in Frankrijk, vertelde Fiametta Venner, een politicoloog die Franse extremisten bestudeert, aan de omroep BFMTV.

Macron was op bezoek in de regio Drôme om restauranthouders en studenten te ontmoeten en te praten over terugkeer naar een normaal leven na de COVID-19-pandemie.

De Franse president Emmanuel Macron communiceert met leden van een menigte tijdens een bezoek aan Valence, Frankrijk 8 juni 2021. Philippe Desmazes/Pool via REUTERS
De Franse president Emmanuel Macron spreekt met journalisten op de Hospitality-school in Tain l'Hermitage, Frankrijk 8 juni 2021. Philippe Desmazes/Pool via REUTERS

Het was een van een reeks bezoeken die hij brengt, zeggen zijn assistenten, om de pols van het land te meten voor de presidentsverkiezingen volgend jaar. Later vervolgde hij zijn bezoek aan de regio.

Macron, een voormalige investeringsbankier, wordt door zijn tegenstanders ervan beschuldigd deel uit te maken van een rijke elite die zich afzijdig houdt van de zorgen van gewone burgers.

Gedeeltelijk om die beschuldigingen te weerleggen, zoekt hij af en toe nauw contact met kiezers in geïmproviseerde situaties, maar dit kan problemen opleveren voor zijn beveiligingspersoneel.

Op beelden aan het begin van het meppende incident van dinsdag was te zien hoe Macron naar de slagboom jogde waar de toeschouwers stonden te wachten, waardoor zijn veiligheidsdienst moeite had om bij te blijven. Toen de klap plaatsvond, stonden twee van de beveiligingsmedewerkers naast hem, maar twee anderen hadden hem nog maar net ingehaald.

In een interview met de krant Dauphine Libere na de aanval zei Macron: "Je kunt geen geweld of haat hebben, noch in spraak, noch in daden. Anders wordt de democratie zelf bedreigd."

"Laten we niet toestaan ​​dat geïsoleerde gebeurtenissen, ultragewelddadige individuen... het publieke debat overnemen: ze verdienen het niet."

Macron zei dat hij niet had gevreesd voor zijn veiligheid en dat hij het publiek de hand bleef schudden nadat hij was geslagen. "Ik bleef doorgaan, en ik zal doorgaan. Niets zal me stoppen," zei hij.

In 2016 werd Macron, die toen minister van Economische Zaken was, tijdens een staking tegen arbeidshervormingen met eieren bekogeld door linkse vakbondsleden. Macron beschreef dat incident als "normaal" en zei dat het zijn vastberadenheid niet zou beteugelen.

Twee jaar later spraken anti-regeringsdemonstranten van de "gele hesjes" Macron af en joelden ze uit bij een incident waarvan regeringsbondgenoten zeiden dat de president geschokt was.

Verder lezen

Frankrijk

Franse docent reikt naar sterren met astronautentoepassing

gepubliceerd

on

By

Matthieu Pluvinage, een kandidaat voor de astronautenselectie van het European Space Agency (ESA), poseert in zijn kantoor aan de ESIGELEC-ingenieursschool waar hij lesgeeft, in Saint-Etienne-du-Rouvray, Frankrijk, 4 juni 2021. Foto gemaakt op 4 juni, 2021. REUTERS/Lea Guedj
Matthieu Pluvinage, een kandidaat voor de astronautenselectie van het European Space Agency (ESA), poseert in zijn kantoor aan de ESIGELEC-ingenieursschool waar hij lesgeeft, in Saint-Etienne-du-Rouvray, Frankrijk, 4 juni 2021. Foto gemaakt op 4 juni, 2021. REUTERS/Lea Guedj

In een pauze van zijn baan als docent techniek aan studenten in de Franse regio Normandië, Matthieu Pluvinage (foto) de laatste hand leggen aan een sollicitatie voor een nieuwe baan: astronaut, Reuters.

De 38-jarige Pluvinage profiteert van een initiatief van de European Space Agency om een ​​open wervingsactie voor nieuwe astronauten te houden voor zijn bemande vluchtprogramma.

Hoewel hij nooit een testpiloot is geweest of in het leger heeft gediend - in het verleden typische referenties voor astronauten - vinkt hij veel van de vakjes in de functiebeschrijving aan.

Hij heeft een master in de wetenschappen, spreekt Engels en Frans, denkt dat hij fit genoeg is om de medische graad te halen en hij heeft een passie voor ruimte.

"Er zijn dingen die me doen denken: 'Dit wil ik doen! Het is cool!'," zei Pluvinage in zijn kantoor aan de ESIGELEC-ingenieursschool in de buurt van Rouen, 140 km (90 mijl) ten westen van Parijs, waar hij lesgeeft.

Pluvinage heeft een verzameling boeken over Thomas Pesquet, de ruimteingenieur en piloot die dit jaar de eerste Franse commandant van het internationale ruimtestation ISS werd.

Op een computerscherm werd zijn sollicitatie getoond, die nog in voorbereiding was. Hij heeft tot 18 juni de tijd om het in te dienen en zal in oktober de uitslag kennen.

De kansen zijn lang. Hij is nog niet eens in het wervingsproces geweest. De concurrentie zal hevig zijn. Om te slagen moet Pluvinage zes selectierondes doorlopen.

Maar hij zei dat hij besloot het risico te nemen, omdat de volgende keer dat het ruimteagentschap een open oproep doet voor nieuwe astronauten, waarschijnlijk over jaren, hij misschien te oud is.

"Ongeacht het resultaat, als ik het niet probeer, zal ik de rest van mijn leven spijt hebben", zei hij.

Verder lezen

coronavirus

Te riskant om Franse COVID-beperkingen sneller op te heffen dan gepland - woordvoerder van de regering

gepubliceerd

on

By

Het is te riskant om de Franse COVID-19-beperkingen sneller op te heffen dan gepland, aangezien sommige regio's een grote sprong in COVID-XNUMX-gevallen laten zien, zei de Franse regeringswoordvoerder Gabriel Attal.

Attal zei dat, hoewel het nationale beeld een gestage daling liet zien van de algemene COVID-gevallen en sterfgevallen in Frankrijk, regio's zoals de Pyreneeën-Atlantique, dicht bij Spanje, en de regio Nouvelle-Aquitaine, waar de grote stad Bordeaux is gevestigd, een wekelijkse toename van het aantal COVID-XNUMX.

De druk op het Franse ziekenhuissysteem is de afgelopen twee maanden geleidelijk afgenomen, nadat Frankrijk in mei zijn derde nationale lockdown beëindigde.

Verder lezen
advertentie

Twitter

Facebook

advertentie

Trending