Verbind je met ons

Bosnië-Herzegovina

'Help ons alstublieft': migranten, blootgesteld aan de ijskoude winter in Bosnië, wachten op een kans om de EU te bereiken

gepubliceerd

on

Honderden migranten zoeken onderdak in verlaten gebouwen in en rond de noordwestelijke Bosnische stad Bihac, waar ze zich zo goed mogelijk inpakken tegen de sneeuw en het vriesweer en in de hoop uiteindelijk EU-lid Kroatië over de grens te bereiken, schrijft .
Bosnië is sinds begin 2018 onderdeel geworden van een doorvoerroute voor duizenden migranten uit Azië, het Midden-Oosten en Noord-Afrika met als doel de rijkere landen van Europa te bereiken.

Maar het wordt steeds moeilijker om de EU-grenzen over te steken en het verarmde Bosnië is een doodlopende weg geworden met een etnisch verdeelde regering die het niet aankan, waardoor honderden mensen zonder behoorlijke onderdak achterblijven.

Ali, 16, uit Afghanistan, slaapt al bijna zes maanden in een verlaten bus nadat hij een Bihac-kamp had verlaten.

"Ik ben er echt slecht aan toe, er is hier niemand om voor ons te zorgen en de omstandigheden zijn hier niet veilig", zei Ali tegen Reuters.

“Mensen die verondersteld worden ons te steunen, zijn gekomen om dingen van ons af te pakken en die dingen vervolgens in het kamp of op andere plaatsen te verkopen. We hebben hier niets ... Help ons alstublieft. "

Er zijn ongeveer 8,000 migranten in Bosnië, ongeveer 6,500 in kampen rond de hoofdstad Sarajevo en in de noordwestelijke hoek van het land dat aan Kroatië grenst.

Maandag (11 januari) sprak Josep Borrell, hoofd van het buitenlands beleid van de EU, telefonisch met Milorad Dodik, de Servische voorzitter van het Bosnische voorzitterschap, en drong er bij de Bosnische autoriteiten op aan om de barre humanitaire omstandigheden van migranten te verbeteren en centra meer gelijkmatig over het hele land te openen.

De door Serviërs en Kroaten gedomineerde delen van Bosnië weigeren migranten op te vangen, van wie de meesten afkomstig zijn uit moslimlanden.

"Borrell benadrukte dat het nalaten hiervan ernstige gevolgen zou hebben voor de reputatie van Bosnië en Herzegovina", zei zijn kantoor in een verklaring.

De Internationale Organisatie voor Migratie (IOM), die de Bosnische kampen leidt, zei dat haar mobiele teams ongeveer 1,000 mensen helpen die gehurkt zijn in huizen die tijdens de Bosnische oorlog in de jaren negentig verlaten of verwoest waren.

"Ze hebben niet de mogelijkheid van regelmatige voedseldistributie", zei IOM-kampmanager en -coördinator Natasa Omerovic. "Ze kunnen geen medische hulp zoeken."

Tot vorige week zaten nog eens 900 mensen zonder onderdak nadat het Lipa-zomerkamp, ​​zo'n 26 km verderop, in brand was gestoken, net toen de IOM besloot zich terug te trekken omdat het niet warm genoeg was voor de winter.

De Bosnische autoriteiten, die maandenlang verzoeken van de Europese Unie om een ​​alternatieve locatie te zoeken, negeerden, hebben nu voor verwarmde militaire tenten en bedden gezorgd.

Op zondagavond at een groep die onderdak vond in een verlaten huis in Bihac een bescheiden diner, gekookt onder fakkellicht op een geïmproviseerd vuur. Ze sliepen zonder water op de vuile betonnen vloer. Sommigen droegen alleen plastic pantoffels in de sneeuw.

"Een te zwaar leven hier", zei Shabaz Kan uit Afghanistan.

Bosnië-Herzegovina

Bosnië en Herzegovina: de EU trekt 3.5 miljoen euro extra uit om kwetsbare vluchtelingen en migranten te ondersteunen

gepubliceerd

on

De Europese Commissie heeft vandaag 3.5 miljoen euro extra aan humanitaire hulp aangekondigd om kwetsbare vluchtelingen en migranten in Bosnië en Herzegovina te helpen die worden geconfronteerd met een humanitaire ramp. Meer dan 1,700 vluchtelingen en migranten hebben nog steeds geen passende opvang en ondersteuning in het kanton Una Sana. Na de sluiting van het opvangcentrum in Lipa, dat niet wintervast was en ook brand heeft geleden, zitten momenteel 900 mensen op de voormalige camping. Daarnaast verblijven nog eens 800 vluchtelingen en migranten buiten in barre winterse omstandigheden, inclusief kinderen.

Hoge vertegenwoordiger / vicevoorzitter Josep Borrell zei: “De situatie in het kanton Una Sana is onaanvaardbaar. Winterbestendige accommodaties zijn een eerste vereiste voor menselijke leefomstandigheden, die te allen tijde moeten worden gegarandeerd. Lokale autoriteiten moeten bestaande faciliteiten beschikbaar stellen en een tijdelijke oplossing bieden totdat het Lipa-kamp wordt herbouwd tot een permanente faciliteit. De humanitaire hulp van de EU zal de mensen in nood toegang geven tot basisartikelen als onmiddellijke verlichting van hun huidige benarde situatie. Er zijn echter dringend langetermijnoplossingen nodig. We dringen er bij de autoriteiten op aan om mensen niet in de kou te laten staan, zonder toegang tot sanitaire voorzieningen te midden van een wereldwijde pandemie. "

Commissaris voor crisisbeheersing Janez Lenarčič zei: "In Bosnië en Herzegovina slapen honderden mensen, inclusief kinderen, buiten bij vriestemperaturen. bestaande faciliteiten beschikbaar. De EU zal aanvullende noodhulp verlenen, ook aan degenen die buiten slapen door voedsel, dekens en warme kleding uit te delen en door te gaan met het ondersteunen van niet-begeleide minderjarigen. Humanitaire hulp zou echter niet nodig zijn in Bosnië en Herzegovina als het land de juiste migratie zou implementeren beheer, zoals de EU al vele jaren heeft gevraagd. "

De op 3 januari aangekondigde humanitaire financiering zal vluchtelingen en migranten voorzien van warme kleding, dekens, voedsel, gezondheidszorg, geestelijke gezondheid en psychosociale ondersteuning. Het zal ook bijdragen aan inspanningen om de verspreiding van het coronavirus te beperken. Deze financiering komt bovenop de € 4.5 miljoen die in april 2020 is toegewezen, waardoor de humanitaire hulp van de EU voor vluchtelingen en migranten in Bosnië en Herzegovina sinds 13.8 op € 2018 miljoen komt.

Achtergrond

Terwijl meer dan 5,400 vluchtelingen en migranten worden ondergebracht in door de EU gefinancierde tijdelijke opvangcentra in Bosnië en Herzegovina, is de huidige opvangcapaciteit die in het land beschikbaar wordt gesteld niet voldoende.

Ondanks de voortdurende betrokkenheid van de EU bij de autoriteiten, zijn ze niet overeengekomen om extra opvangfaciliteiten te openen en zijn ze doorgegaan met de sluiting van de bestaande faciliteiten, zoals het tijdelijk opvangcentrum Bira in Bihać. Mensen blijven slapen in verlaten gebouwen of geïmproviseerde tenten, zonder toegang tot veilig en waardig onderdak, water en sanitaire voorzieningen, elektriciteit en verwarming, en ze hebben slechts beperkte toegang tot voedsel en veilig drinkwater. Zonder toegang tot basisdiensten worden kwetsbare vluchtelingen en migranten in Bosnië en Herzegovina blootgesteld aan ernstige bescherming en gezondheidsrisico's, verergerd door het coronavirus. De broodnodige levensreddende hulp is geen vervanging voor langetermijnoplossingen voor de huidige situatie.

De EU biedt technische en financiële steun aan Bosnië en Herzegovina bij het algehele migratiebeheer, ook met betrekking tot het asielstelsel en de opvangvoorzieningen, en versterkt het grensbeheer. Sinds begin 2018 heeft de EU rechtstreeks aan Bosnië en Herzegovina of via uitvoerende partnerorganisaties meer dan 88 miljoen euro verstrekt om in de onmiddellijke behoeften van vluchtelingen, asielzoekers en migranten te voorzien en om Bosnië en Herzegovina te helpen zijn capaciteiten op het gebied van migratiebeheer te versterken.

Meer informatie

Humanitaire hulp van de EU in Bosnië en Herzegovina

Verder lezen

Bosnië-Herzegovina

Reis naar nergens: migranten wachten in de kou om vanuit het verbrande Bosnische kamp te worden vervoerd

gepubliceerd

on

By

Honderden migranten uit Afrika, Azië en het Midden-Oosten wachtten dinsdag (29 december) in de kou om te worden vervoerd uit een verbrand kamp dat op het punt stond te worden ontmanteld in West-Bosnië, maar er was geen overeenkomst waar ze heen moesten, schrijft Ivana Sekularac.

Brand verwoestte vorige week het kamp in Lipa, waar ongeveer 1,200 mensen woonden. De politie en VN-functionarissen hebben gezegd dat de brand waarschijnlijk is begonnen door migranten die niet blij waren met de tijdelijke sluiting van het kamp, ​​die op dezelfde dag was gepland.

Dinsdag citeerden de media de Bosnische minister van Veiligheid, Selmo Cikotic, die zei dat de migranten zouden worden overgebracht naar een militaire kazerne in de stad Bradina, 320 km verderop. Minister van Financiën Vjekoslav Bevanda bestreed dat en zei dat er geen overeenkomst was geweest.

Bosnische media lieten foto's zien van bussen die geparkeerd stonden zodat migranten aan boord konden gaan. Inwoners verzamelden zich in Bradina om te protesteren tegen migranten die daarheen verhuisden, meldde de portal klix.ba.

Ongeveer 10,000 migranten zitten vast in Bosnië, in de hoop rijkere landen van de Europese Unie te bereiken.

Het Lipa-kamp, ​​dat afgelopen voorjaar werd geopend als een tijdelijk onderkomen voor de zomermaanden op 25 km afstand van Bihac, moest woensdag (30 december) worden gesloten voor renovatie in de winter.

De centrale regering wilde dat de migranten tijdelijk zouden terugkeren naar het Bira-kamp in Bihac, dat in oktober werd gesloten, maar de lokale autoriteiten waren het er niet mee eens dat andere delen van Bosnië ook de last van de migrantencrisis zouden moeten dragen.

De Europese Unie, die Bosnië 60 miljoen euro had gesteund om de crisis het hoofd te bieden en 25 miljoen euro meer had toegezegd, heeft de autoriteiten herhaaldelijk gevraagd om een ​​alternatief te vinden voor het ongeschikte Lipa-kamp, ​​als waarschuwing voor een zich ontwikkelende humanitaire crisis.

Verder lezen

Bosnië-Herzegovina

#Coronavirus - € 12 miljoen ter ondersteuning van het MKB in Bosnië en Herzegovina

gepubliceerd

on

Het Europees Investeringsfonds (EIF) en Raiffeisen Bank dd Bosna i Hercegovina (RBBH) hebben een garantieovereenkomst ondertekend waardoor de bank haar kredietverleningscapaciteit kan vergroten om € 12 miljoen nieuwe financiering met verbeterde voorwaarden aan te bieden aan kleine en middelgrote ondernemingen (MKB) in Bosnië en Herzegovina.

De garantie van het EIF aan RBBH wordt verstrekt onder de COSME Leninggarantiefaciliteit, als onderdeel van het economische ondersteuningspakket voor het coronavirus. Deze tool helpt Europese KMO's werkkapitaal te verschaffen voor herstel.

Commissaris Interne Markt Thierry Breton (afgebeeld) zei: “Kleine en middelgrote ondernemingen worden zwaar getroffen door de pandemie van het coronavirus. We hebben heel snel gereageerd om hen onmiddellijke liquiditeit te verschaffen. Dankzij deze snelle actie is de coronavirusmaatregel onder de COSME-leninggarantiefaciliteit al beschikbaar in meer dan 20 Europese landen. Met de overeenkomst van vandaag zullen kmo's in Bosnië en Herzegovina ook profiteren van de EU-steun voor herstel. "

Zie dit voor meer informatie persbericht.

Verder lezen
advertentie

Twitter

Facebook

Trending